« Det spekulative øre - en præsentation | Forside | Mantegnas grimme ansigter – et mysterium? »

03.09.2004

Adorno om weblogs

Hvad ville Adorno mene om weblogs? Det ved vi af gode grunde ikke, men man kunne da overveje det som en lille strøtanke.

Adorno ville begynde med at se weblogs generelt som et symptom på vor tids rastløshed og manglende koncentrationsevne. Weblogs er snakkende kommentarer om dit og dat for en kultur der ikke kan holde opmærksomheden fanget om et emne længere end en halv skærmside. De er fulde af henkastede links fra skribenter der helst vil snakke om sig selv og har glemt at lytte. De er en ophobning af mere eller mindre tilfældig skrift, uden den redigering som det gamle publikationssystem sikrede.

Men så er der hos Adorno her (som altid) et ”men”. En dialektisk vending. For netop den samme form som skaber denne rastløse masse af uredigeret tekst er også webloggens mulighed. Her vil essays og aforismer og brilliante strøtanker kunne udfolde sig uden at skulle leve op til kravene om at kunne sælge på bogmarkedet. Her er der ingen emsige redaktører, som hælder deres konservative krav om hvordan en tekst skal se ud ned over den idiosynkratiske forfatter. Her kan tanken eksperimentere frit, prøve sig af og nogle gange flytte sig steder hen som de traditionelle publikationsveje ville hæmme. Der ligger altså et potentiale i webloggen, ville Adorno sige, som på én gang mimetisk afspejler tiden og samtidig kan åbne for en kritik af selvsamme. Og det kan han vel have ret i...

Links:
Theodor W. Adorno
Hvad er en weblog? (kort dansk definition)
Hvad er en weblog? (bedre engelsksproget definition)

© Torben Sangild, 2004

Kommentarer

Jeg har opdaget et sted hvor de tager samme spørgsmål op, men efter min mening på et forfejlet grundlag, nemlig ved at sætte lighedstegn mellem weblogs og kulturindustri, og det kan man ikke. Slet ikke.

Haha, held og lykke med projektet!

Det er et rigtigt spændende indlæg.I øjeblikket skriver jeg om Adorno i forbindelse med videoblogs i et projekt på Humanistisk informatik. Er der mulighed for at det link hvor de tager samme spørgsmål op er tilgængeligt?

Først forstod jeg ikke dit spørgsmål, men jeg går ud fra at du prøver at fortælle mig at mit link ikke længere virker? Det beklager jeg, men der er jo nok ikke så meget at gøre ved det, da det må betyde at det site jeg linkede til er forsvundet i mellemtiden. (Det er også over tre år siden jeg smed linket).

Skriv en kommentar

Om Det spekulative øre

Sangild - andre steder

Powered by Movable Type 3.2