« Misbrug af Einstein og relativitetsteorien | Forside | Intellektuel webradio: In our time »

11.04.2005

"Gud er død"?

Mange studerende, gymnasielærere og også velansete akademikere kan finde på klichéagtigt at erklære at Gud døde i slutningen af 1800-tallet. De kommer som regel ikke med nogen argumenter eller analyser, det er nok at citere en stor filosof, in casu Nietzsche, for at skrive "Gud er død", så er den ged barberet. Men nu behøver det jo ikke være rigtigt bare fordi Nietzsche erklærede det. Og for Nietzsche var det ikke en historisk analyse så meget som en profetisk deklamation på linje med avantgardemanifesternes erklæren alt det gamle for dødt.

Faktisk forholdt det sig omvendt. Gud var på Nietzsches tid mere "levende" end nogensinde, forstået sådan at der var en optagethed af det religiøse - især i skikkelse af nye fundamentalistiske, calvinistiske og missionske bevægelser - som der ikke havde været siden reformationen havde lagt sig og var blevet normalitet i Nordeuropa. Tænk bare på Indre Mission herhjemme.

Dette skete naturligvis i takt med den liberale sekularisering (og som en modreaktion til den), men i hvert fald er det værd at bemærke at det ikke er så enkelt endda.

I øvrigt "lever" Gud vist i bedste velgående i disse år, hvor det politiske og intellektuelle liv i Danmark synes gennemstrømmmet af en ny, kristen vækkelse. Nietzsche vender sig i sin grav...

Kommentarer

- Nietzsche er død

Gud

Ja, det er en god gammel vits, men den har ikke meget mere på sig. Nietzsche er ganske vist fysisk død, men han læses og udgives på livet løs og er fortsat til inspiration for mange. Han ligger på top 10 når man søger på filosoffer på Google. Se selv her (mit første indlæg på Torben Sangilds weblog tilbage i maj 2003).

Må jeg straks forsvare mine gymnasiekoleger der jo (næsten) alle er cand,mag.er i religion: Så forsimplet underviser vi altså ikke! Mange laver forløb om sekularisering, hvor Nietzsche da inddrages.

Jeg taler ikke om undervisning i sekularisering specifikt, men snarere om brede idehistoriske strøg som man fx møder det i danskundervisningen.

Pointen er langtfra at anklage nogen faggruppe (det var blot et eksempel blandt flere), men at pege på problemet i at hive en one-liner ud af en filosofs værk som evidens for et ofte implicit idehistorisk postulat.

også lige til "Nietzche er død"-klichéen, så er Gud og Nietzsche ca. lige levende, hvis ser fuldstændigt objektivt på den måde vi kender til dem - gennem bøger og historier...

Kristendommen har - på trods af dens fundament i troen på absolutte sandheder - en utrolig tilpasningsevne i forhold til tidens forandrende mentalitetsstrømme. Dette har bestemt været en stor årsag til dens overlevelse. Her kan man selvfølgelig nævne videnskabelige opdagelser om universet og dyrelivet, men også meget af den individuelle mentalitet i dag, hvor endda mange kristne - præster, andre erklærede troende - i høj grad beskriver deres kristendom som et personligt valg, altså troen på subjektive sandheder som værende de virkelige sandhedsbærere, og derved tilpasser kristendommen til vores nye mistillid til absolutte sandheder. Kristendommen er nu ikke glad for at blive i sin grav, ligemeget hvor mange forbandelser over kristendommen der ser ud til at komme gennem tiden. Tankevækkende.

En kort kommentar til kristendommen: Jesus siger at han er vejen, livet og sandheden. Kristendommens rod-forståelse er således funderet i en forståelse og tro på én absolut sandhed.

Spændende debat :-) er især imponeret over den store interesse der er for Gud

og som Jonna påpeger, er fundamentet stadig den dag i dag grundlæggende og vil bare lige sige

Gud er fantastisk nærværende og levende, han elsker os så ufatteligt højt, og ønsker fællesskab med os

Spændende debat :-) er især imponeret over den store interesse der er for Gud

og som Jonna påpeger, er fundamentet stadig den dag i dag grundlæggende og vil bare lige sige

Gud er fantastisk nærværende og levende, han elsker os så ufatteligt højt, og ønsker fællesskab med os

i har ikke overvejet at det ikke nødvendigvis var det Nietzsche mente? Nietzsche var i sandhed en stor kritiker af religion, men der kunne gemme sig mere i hans noget hårde deklamation end blot at gud er død. hvis man vil forstå hvad manden mente må man læse hans værker. Jeg vil mene Victor Eremitas har fat i noget med tilpasningen og sandhedernes relative størrelser. Men Nietzsches idé om overmennesket er også en central medspiller i "guds død".

Jeppe: Jo, naturligvis har jeg overvejet det, og jeg har skam også læst meget Nietzsche og har også undervist i ham på universitetet.

Men nu er det ikke Nietzsche jeg kritiserer i mit indlæg, det er alle dem, der bruger hans one-liner som et bevis for en påstået sekularisering.

Skriv en kommentar

Om Det spekulative øre

Sangild - andre steder

Powered by Movable Type 3.2