Kategori-arkiv: Links

Forsiden

15.05.2005

Intellektuel webradio: In our time

Vi er ikke forvænt med intellektuel radio herhjemme. Det tætteste vi kommer er P1-programmer som Eksistens og Videnskabens verden, men hvis man skal høre æggehoved-radio som virkelig rykker skal man til England og BBC, hvor (den også fra TV kendte) Melvyn Bragg har programmet In Our Time.

bragg1.jpg

Konceptet er enkelt: Melvyn Bragg har valgt et emne inden for idehistorie i ordets bredeste forstand (filosofi, kultur, videnskab, religion, historie etc.), og det har han inviteret ikke én, men hele tre førende forskere på feltet ind i studiet til at snakke om. Der er som regel tale om folk som har skrevet bøger om emnet eller hvis forskning berører det. Bragg stiller skarpe og intelligente spørgsmål, han har lavet sin research ordentligt, og samtidig sørger han for at det bliver formidlet så lytterne kan følge med. De inviterede æggehoveder er ikke støvede og fulde at metodiske forbehold, men kaster sig engageret ud i at fortælle om emnet. De er nogle gange uenige, og så får man præsenteret diskussionen direkte mellem de implicerede.

Her er simpelthen beviset på at radio på et højt akademisk niveau kan være så medrivende at de tre kvarter hver udsendelse varer flyver afsted. Og det er kun snak. Ingen irriterende jingler eller andet som kan tage koncentrationen væk fra det som det handler om: medrivende videnskabsformidling.

Eksempler på temaer er frihed, stoicisme, krop/ånd-dualismen, Faust, Wagner, det sublime, tallet pi, the big bang, buddhisme, nordisk mytologi og alfabetets historie. Der er 100 andre temaer, og nu kommer det bedste: det er online!

Alle programmerne ligger i arkivet som lydfiler (inddelt efter emner) der kan streames via RealPlayer. Og det til enhver tid seneste program ligger endda som MP3-fil, lige til at downloade som Podcast.

Min eneste lille anke er at lydkvaliteten ikke er i top, men det skyldes jo nok lagringspladshensyn. Heldigvis vænner man sig hurtigt til at deres stemmer ikke helt har den fylde man er vant til fra radioen og lytter efter hvad de siger i stedet.

Jeg gør selv det at jeg optager de streamede programmer over på min minidisc fra computeren, og så hører jeg dem ved lejlighed - ofte når jeg cykler til arbejde. Det kan varmt anbefales!

Om Det spekulative øre

Sangild - andre steder

Powered by Movable Type 3.2