Kategori-arkiv: Naturvidenskab og videnskabsteori

Forsiden

11.04.2005

Misbrug af Einstein og relativitetsteorien

Som jeg kort var inde på i det lille essay om videnskaben og relativismen, så bliver Einsteins relativitetsteori (og dermed Einstein) ofte taget til indtægt for al mulig relativisme, ikke mindst på grund af teoriens kælenavn "relativitetsteorien", som i øvrigt ikke kommer fra Einstein selv. "Alt er relativt", siger folk, og tror ofte at det har noget med Einstein at gøre.

Her vil jeg komme med nogle bemærkninger og citater som en kritik af dette Einstein-misbrug. Relativitetsteorien er ikke relativistisk, er ikke et frådende opgør med Newtons klassiske fysik, er ikke en vision om et andet verdensbillede og har ingen moralske eller religiøse konsekvenser.

Læs videre: "Misbrug af Einstein og relativitetsteorien" »

02.10.2004

Videnskaben, Kuhn og relativismen

"Alt er relativt" siger klichéen, men det gør den ikke mere sand at den gentages tit. I nedenstående essay gør jeg op med ideen om at Kuhns paradigmeteori fører til den rene relativisme, at naturvidenskaberne kan afvises som teorier på linje med andre (fx spekulative eller åbenbarede) og at de blot er udtryk for en tidsånd.

Det kan synes indlysende for mange, men denne ide er udbredt blandt såvel lægfolk som humanistiske akademikere og (ikke mindst) teologer. Derfor disse bemærkninger fra hinsides skellet mellem positivisme og relativisme.

Læs videre: "Videnskaben, Kuhn og relativismen" »

Om Det spekulative øre

Sangild - andre steder

Powered by Movable Type 3.2