« Æterisk havfrue | Forside | Lomborg-modellens elendighed »

Hvad er det med de rumvæsener?

Hvordan kan det være at aliens fra fremmede planeter er så påtrængende et tema i den amerikanske kulturindustris produkter, i amerikansk folklore og i amerikanernes kollektive fantasi?

I 1997 viste en undersøgelse at 22% af amerikanerne mener at der findes intelligent liv på andre planeter, hvilket måske ikke er så overvældende, men mere end 15% mener at mennesker bortføres af rumvæsener, og hele 2% hævder at de selv har været bortført.

Det var i hvert fald hvad der var udgangspunktet for en dokumentarudsendelse jeg så på DR2 forleden (15/12, natten til den 16/12). Udsendelsens hovedpointe var at forklare disse oplevelser med en neurologisk forstyrrelse der kaldes søvnlammelse. Det er som at vågne eller næsten-vågne midt i en livagtig drøm/et livagtigt mareridt, mens drømmens billeder og lyde kører videre, ligesom også følelsen af ikke selv at kunne bevæge sig men alligevel svæve eller falde varer ved (drømmetilstanden udløser nogle stoffer som påvirker hjernens bevægelsescenter).

Det er en lidelse som har fulgt menneskeheden i århundreder, og den har også givet anledning til historier om at have haft besøg af djævle og hekse. Det vil sige at de forestillinger der hjemsøger folk mens de er i søvnlammelsens vold er kulturelt betingede. De myter og skrækvisioner der er fremtrædende fostrer de fantasivæsener som springer i nattens mørke.

Det efterlader imidlertid stadig sprøgsmålet: Hvorfor alle disse myter om rumvæsener? - som for alvor begyndte at florere fra 1950'erne og frem? Det er selvfølgelig sammenfaldende med at mennesket begyndte at indtage rummet, og mange af myterne om at blive besat af rumvæsener hidrører også fra den kolde krig og frygten for sovjetrusserne. Men myterne er næsten kun blevet mere fremtrædende efter kommunismens sammenbrud - med bl.a. tv-serien X-files og en udbygning af den komplicerede historie om at der er styrtet et rumskib ned på amerikansk jord for nogle årtier siden, og en tophemmelig regeringstjeneste har holdt det skjult lige siden. Film som E.T., Nærkontakt af 3. grad, The Abyss etc. hører jo heller ikke til den slags aliens-myter der blot er en lignelse for russerfrygten.

Måske handler det om
- at de amerikanere der er ilde stedt ikke har noget Amerika at drømme om, eller frygte og hade, men må projicere deres fantasier ud i rummet, deres fantasier om bedre liv og om grusomme fjender der holder dem nede
- at rummet er det uopdagede og uopdyrkede område, the frontier.
- at et eller andet skal alle kulturprodukterne handle om, de handler jo også, jf. Buffy og den der hekseserie om trolde og varulve og dæmoner og hekserier.

Kommentarer

Udmærket, men jeg har haft lignende episoder i min seng, midt om natten, og har set/oplevet ting som IKKE har noget med alm. søvnlammelse at gøre.
Plus, jeg har set masser af ufoer, dag og nat, nogle temmelig tæt på, og også med vidner.
Fantasier og misforståelser?
Nul!

godt lavet Lars Kjerulfs:b tak for hjælpen til min opgave.

Velbekomme.
Må jeg spørge hvad din opgave handler om?

Skriv en kommentar

Powered by Movable Type 3.2