« Argumenter mod liberalisme | Forside | Hvad er det med de rumvæsener? »

Æterisk havfrue

Nu har Torben på sin weblog tilføjet et ret underholdende link om det nye operahus. Det siger på mange måder det hele, men jeg vil nu alligevel tilføje et par overvejelser om havnen.

Næste år er det jo store H. C. Andersen-år (søg dækning, måske er det nok at tage til Berlin), og i den anledning skal der laves en stor teateropførelse af eventyret om Den lille havfrue, og det skal ske på en kæmpestor, flydende scene midt i havneløbet.

I slutningen af Andersens eventyr, hvor havfruen sådan set dør, står der noget i retning af: "Den lille havfrue følte ikke til døden, hun så den klare sol, og oppe over hende svævede hundrede gennemsigtige, dejlige skabninger; [...] deres stemme var melodi, men så åndig at intet menneskeligt øre kunne høre den, ligesom intet jordisk øje kunne se dem; uden vinger svævede de ved deres egen lethed gennem luften".

Jamen, er det ikke ligesom det. Det passer jo i hvert fald ret godt til den gang The Orb optrådte på Trekroner. Selvom det var ret koldt den nat, så var der i hvert fald et eller andet over Little Fluffy Clouds - musikken med dens gasagtige rytmer og videoen med dens gennemsigtige flyvende delfiner (hvad er det med de delfiner?) - som i den grad stemte overens med Andersens æteriske havfrue.

Og det er noget af den æteriskhed, som er så vældig passende for havnen, og som i den grad savnes i operabyggeriet. Det er så umådelig bastant og kedsommeligt og firkantet.

Før området blev konfiskeret til fordel for operahuset var der jo et ret fedt udskænkningssted ved navn Thorsen. Der var god plads, der var god musik, der var fænomenal udsigt, der var mulighed for picnic ude for enden af kranerne, og der var alle mulige slags mennesker. Der var åbne grænser mellem vandet og stenbroen, mellem musikliv, kajakpolo, solbadning og bylivet omme bagved. Nu er der lukket til, musikken er lukket inde, jordens mest overflødige kunstart har fået et palads, og paladset suger al energi ud af området (på ingen måde lige så fjendtlig i sit udtryk som Kalvebod Brygge, ret skal være ret, men stadig firkantet og afspærrende).

Jeg håber der igen bliver mulighed for en eller anden form for picnic-liv og udskænkning ved tørdokken og kranerne på Dokøen. Jeg håber også at man indser at der på østsiden af havneløbet, der hvor eftermiddags- og aftensolen kan nydes, skal være mulighed for flere opholdsarealer for hele befolkningen. Såsom ved Unibank, hvor der ikke er en eneste bænk eller på andre måder opholdsarealer, hverken gratis eller for betalende gæster. Såsom ved Køyers Plads.

Steder som Thorsen og Luftkastellet får godt nok noget af deres energi og dynamik ved at være midlertidige, men det kan jo ikke nytte noget at alle de gode arealer ud til vandet bliver helt lukket til af byggeri uden publikumsaktiviteter for hele befolkningen.

Og der er selvfølgelig meget mere at sige om udviklingen i havnen. Næste gang stiller vi måske ind på Kalvebod Brygge, hvor vi på Vesterbro har et par planer for en vitalisering af området. :-)

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Powered by Movable Type 3.2