« "Ikke sættes i bås" | Forside | Oschlag: Bådfart på Halmtorvet »

Tanker om islamistisk terrorisme

Sommerens udbrud af islamistisk terrorisme i London og Ægypten er vanvittige handlinger, men er ikke løsrevet fra enhver politisk-historisk kontekst. En rapport fra den engelske tænketank Chatham House angiver at Irak-krigen er en medvirkende årsag til det aktuelle udbrud af terrorisme, og at krigen og besættelsen er ved at skabe en helt ny generation af terrorister. Dette er ikke, gentager ikke, en undskyldning for bombemændene og deres netværk - det ville simpelthen bare være perfekt at få fanget og straffet dem som de fascistsvin de er - men der er grund til at påpege at den islamistiske terrorisme er et produkt af forskellige sæt af omstændigheder, og nogle af disse omstændigheder har vestlige ledere gennem tiderne ansvaret for.

Der er vel i hvert fald to vigtige og til dels sammenhængende spor i udviklingen af nutidens islamistiske terrorisme. Et spor er de stærkt intolerante, ekstremt puritanske og dogmatiske og faktisk direkte fascistiske versioner af islam som er vundet frem. De har lange rødder med wahabismen i Saudiarabien, der i øvrigt opstod som en del af arabernes kamp mod det tyrkiske herredømme, og som er platform for den form for islam Saudiarabien har søgt at sprede ved hjælp af en hel masse oliepenge. Så vidt jeg har forstået danner wahabismen udgangspunkt for Osama Bin Ladens ekstremisme. Men de ekstreme og fascistiske varianter af islamistisk tænkning findes også i Pakistan, hvor de bliver næret af de religiøse skoler, madrasaerne, der for alvor begyndte at sprede sig under diktatoren Zia ul Haq. Han var ved magten i 80'erne (og endte med at blive dræbt af den afghanske efterretningstjeneste), og han brugte madrasaerne som en del af sit magtspil. Taleban er rundet af disse madrasaer, og det lader til at de nuværende bombemænd også kommer derfra.

Et andet spor er de vestlige stormagters sindssyge politik overfor den arabiske og islamiske verden gennem flere årtier. Londons overborgmester Ken Livingstone har ifølge Politiken 21/7 2005 sagt: “Hvis vi ved 1. Verdenskrigs slutning havde gjort hvad vi lovede araberne, nemlig at lade dem være frie og have deres egne regeringer og nøjedes med at købe deres olie” frem for at stræbe efter totalt at kontrollere oliestrømmen, “så mistænker jeg at dette [bomberne i London] ikke ville være sket”. Vestlige lande har gennem 80 år interveneret i den arabiske og muslimske verden og støttet ubehagelige regeringer og styrtet dem de ikke brød sig om.

Tilbage i 1950'erne kuppede man den demokratisk valgte leder af Iran og indsatte shah Reza Palavi, der viste sig at være en utrolig brutal diktator, som sikrede USA dominans i området. Man støttede Zia ul Haq i Pakistan og en række af de fundamentalistiske krigsherrer i Afghanistan og sågar Osama Bin Laden og hans kumpaner - og lærte dem at slå ihjel - alt sammen i kampen mod den sovjetiske besættelse af Afghanistan. Ingen skrupler med at støtte fascister for at bekæmpe sovjetkommunismen. Man støttede beredvilligt Sadam Hussein og solgte ham glad og gerne våben til hans krig mod Iran. Heller ingen skrupler med at støtte en brutal stalin-agtig diktator for at bekæmpe et fascistisk regime Iran, der ikke ville lade sig indlemme i den amerikanske interessesfære. Man forhandlede sågar med taleban-regimet i Afghanistan om deres støtte til en olierørsledning gennem landet.

Man har siden 2. verdenskrig konsekvent nægtet at tage det palæstinensiske problem alvorligt og støttet en tiltagende agressiv israelske besættelse og ødelæggelse af større og større palæstinensiske territorier.

Man har nu invaderet Irak. Det var under alle omstændigheder en tvivlsom disposition, for der var ikke en nogen masseødelæggelsesvåben i landet, og Saddam - et monster man fra vestmagternes side selv havde været med til at skabe - støttede ikke den internationale terrorisme, men i processen har man til overflod gjort alt det forkerte, såsom at bruge alt for få soldater til at klare opgaven, torturere og ydmyge fanger i Abu Ghraib-fængslet, alliere sig med forbrydere og svindlere og i det hele taget vade rundt som elefanter i en glasbutik. Så nu er Irak ved at gå til i vold, 25.000 ofre for voldshandlinger og en overdødelighed på 100.000 som følge af elendig infrastruktur og dårlige vilkår. Befolkningen har ikke sådan rigtig fået det bedre, og der er skabt en fantastisk grobund og træningslejr for nye generationer af islamistiske terrorister.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Powered by Movable Type 3.2