« En miljøindsats der er ved at lykkes | Forside | Lokalplan for Rigsarkivet og banelegmet »

Olienarkomani

Jeg har lige været på en interessant miljøsociologisk konference, hvor en af oplægsholderne fortalte om olieudvinding i delstaten Alberta i Canada. Det er en tyndt befolket delstat, men alligevel en af de mest forurenede. De færreste af indbyggerne er født og opvokset i Alberta, men kommer dertil for at få andel i udnyttelsen af områdets resurser: skov og olie. Det er også et af de områder, hvor man er gået i gang med at udvinde olie af sand og skifer, altså ikke olie der findes i flydende form i undergrunden, men olie der så og sige er opløst i jorden.

Det er en teknik, hvor man først skræller det øverste lag jord af, så sender man ekstremt varm vanddamp ned i den jord/det sand man er nået ned til, og ud af det kan man udvinde olie. Det vand der er tilbage bliver så samlet i store søer, men det er så giftigt at fugle der landet på søerne ikke overlever længe. For at forhindre denne fugledød sætter man kæmpe tågehorn op som kan skræmme fuglene væk fra disse giftpøle. Jeps, du læste rigtigt. Når man tager i betragtning at det er en dyr udvindingsteknologi, så forekommer hele situationen endnu mere absurd. Det er virkelig som narkomanen der ikke længere kan finde årer at stikke sig i og begynder at stikke sig de særeste steder, i penis, under øjenlåget osv. Så afhængige synes verdenssamfundet og i særdeleshed den nordamerikanske civilisation at være af olie, at man tyr til de mest desperate foranstaltninger for at kunne blive ved at få sine oliefix.

At bruge enorme summer på den slags udvindingsteknoloiger er dumt, når man i stedet kunne bruge pengene på at udvikle og sprede vedvarende energiteknologier.

Man kan læse mere om udvinding af olie fra oliesand hér, på et sted der hedder Oasen og også på answers.com

Kommentarer

Jeg stødte tilfældigt på denne artikel. Jeg ved ikke hvem du er eller hvad dit formål tjener; men hvis du satte dig lidt ind i tingene ville du opdage at der ikke er ret meget af det du skriver som er fakta. – ja, ok Alberta er en delstat i Canada, og der er verdens største forekomst af olie, som er bundet til sand.

Til Søren Krüth: Hvis du havde gidet sætte dig lidt mere ind i sagerne havde det ikke været nødvendigt at være nedladende og uhøflig overfor mig på min blog. Her er der et link der understøtter min forklaring om oliesand/olieskifer: http://www.ahorn.dk/oasen/geo/oilsand.htm (jeg vil også tilføje linket til mit oprindelige indlæg)

Der står, og jeg citerer, at:
En stor del af oliesandet i Alberta ligger direkte tilgængeligt og har været kendt i mange år. Siden begyndelsen af 1900-tallet har man gjort ihærdige anstrengelser for at udvinde olie af sandet, men først fra 1964 lykkedes det at skabe en egentlig olieproduktion ud af råproduktet.
I princippet er processen ret enkel:
- sandet graves op og overhældes med kogende vand
- blandingen bundfælder, og oven på vandet flyder bitumen, det tjæretagtige olieprodukt
- bitumen raffineres til råolie og videre til de gængse olieprodukter
Det er forbundet med betydelige miljøproblemer at udvinde olie på denne måde:
- De enorme vandmængder, der anvendes til ekstraktion af bitumen bliver stærkt forurenet og kulsort. Vandet tages fra lokale søer og udledninger fra produktionen skal tilbage til naturen!
- Hver dag graves bare af Syncrude 500.000 tons oliesand om dagen, og efter produktionen skal det også retur til naturen med sine bitumenres

Vedr. kommentarer til min blog vil jeg understrege følgende: Det er i orden at være afvisende overfor mine oplysninger og synspunkter, men Søren Krüth underbygger ikke sin afvisning, hvilket må sige at være det rimeligste, og så er han decideret uhøflig, mistænkeliggørende og nedladende overfor mig som person, og det vil jeg absolut ikke finde mig i. Man kan læse om mig på min blog og formålet med mit indlæg skulle fremgå tydeligt af teksten, nemlig et opgør med verdens olienarkomani. Derimod giver Søren Krüth sig ikke yderligere til kende og det fremgår bestemt ikke hvad der er hans formål med at beklikke mine oplysninger.

Alberta is a province in Canada, not a state as you have written.

OK, thanks for correcting that error

Great. Than why do you correct it?

Great. Then why do you correct it?

Skriv en kommentar

Powered by Movable Type 3.2