« En lang pause | Forside | Skattelettelser og arbejde »

Hvorfor blev Auschwitz ikke bombet?

Man kan godt undre sig over at udryddelseslejrene i nazi-tyskland ikke blev bombet af de allierede styrker under 2. verdenskrig – i det mindste i den sidste del af krigen, hvor det tyske luftvåben var underlegent, samtidig med at udryddelseskampagnen var blevet optrappet. Det kunne have begrænset rædslerne og reddet mange menneskers liv, hvis togsporene til Auschwitz og selve masseudryddelsanlæggene var blevet ødelagt.

En netsted ved navn Yad Vashem The Holocaus Martyrs' and Heroes' Remebrance Authority redegør ret klart for problemet. Her er et referat af nogle af deres pointer

De første detaljerede informationer om Auschwitz nåede frem til de allierede i juni i 1944 (altså næsten et år før krigens afslutning). Det var to undslupne fanger som med hjælp af jødiske undergrundsaktivister i Slovakiet sendte rapporten, som også indeholdt en bøn om at bombe lejren og de jernbanespor der kom fra Ungarn, da der netop var en massedeportation af ungarske jøder undervejs. På det tidspunkt havde de allierede styrker overherredømme i luften, og fra luftbaser i det befriede Italien kunne man nå mål i Polen. Fra foråret til efteråret 1944 fløj allierede fly faktisk over Auschwitz flere gange på missioner med det formål at fotografere tyske industrianlæg i nærheden, og i sensommeren 1944 blev disse anlæg endda bombet.

Hvorfor i alverden gik man ikke efter udryddelseslejren, nu man var i gang? Det er virkelig meget svært at forstå. Det var i hvert fald teknisk muligt. De allierede har hævdet at jødeudryddelserne ikke ville være blevet sinket af en bombning af udryddelseslejren, og at en sådan mission ville aflede krigsindsatsen fra de afgørende slag for at vinde selve krigen og ville udsætte piloterne for fare. Den bedste måde at redde jøderne på var simpelthen at vinde krigen.

Også det er svært at forstå, for man bombede jo mål i nærheden. Selvfølgelig var det vigtigste mål at vinde krigen og nedkæmpe Hitler og nazismen, men en ødelæggelse af Auschwitz' anlæg til masseudryddelse og af jernbanesporene derhen ville uden tvivl have sinket udryddelsesprocessen og reddet måske 10.000-vis af jøder. Et ikke helt irrelevant delmål.En bombning af Auschwitz ville have været en ret beskeden operation i det store billede. Man brugte jo gerne kræfter på at terrorbombe civilbefolkningen i Hamburg og Dresden.

Nedkæmpningen af nazismen og Hitlers terrorregime var en stor bedrift og en gave til europæerne og menneskeheden. Det betyder dog ikke, at det skal være forbudt at kaste et kritisk blik på de allieredes krigsindsats. Vi kan med rimelighed kritisere terrorbombningerne af Hamburg og Dresden, som medførte enorme ødelæggelser og omfattende tab af menneskeliv, uden at der egentlig var nogen militær gevinst ved det. Vi kan med rimelighed kritisere den manglende bombning af Auschwitz. De elementer i den allierede krigsførelse er vidnesbyrd om krigens logik. Man kan godt bruge kræfter på missioner der ikke rummer egentlige krigsmål, hvis det handler om terror og hævn, men ikke når det handler om at redde massevis af menneskeliv.

Se også Jewish Virtual Library

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/660.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Powered by Movable Type 3.2