« Voldsromantikere rundt om nr. 69 | Forside | Haruki Murakami: Trækopfuglens krønike »

Kulturby 69 - Kulørte klatter på færde

Lørdag d. 31. marts var der en demonstration for et nyt ungdomshus. Den startede ved Christiania og endte på Enghave Plads med en afstikker til Vestre Fængsel. Jeg så først demonstrationen da den var nået til Enghave Plads; kom i tanke om den da jeg så salatfade cirkle rundt på Vesterbro og hørte helikoptere i luften, og gik hen og så på og deltog lidt, og det var virkelig en fed demonstration. Masser af god musik - dancehall, techno af forskellig slags (detroit, techhouse, berliner-loveparade-stil), upbeat balkanmusik, punk - masser af cool mennesker, og masser af god stemning. Der var nogle demonstrationsvagter klædt i sorte kedeldragter, hvorpå der stod IDIOTI, og nogle af dem red rundt på ponyer - fed idé - og på en af de små flyers som fulgte demonstrationen stod der: "Kulturby 69. Huset er væk. Byen er vores." "Ungdomshuset er væk og kulturen har taget gaderne". Og det havde den virkelig.

Det klædte Istedgade og Enghave Plads at være fyldt med alt det liv, og budskabet var og er klart. København har virkelig brug for ungdomshuskulturen.

I mit foregående indlæg om balladen om Ungdomshuset gav jeg udtryk for en ret kraftig kritik af den måde ungdomshusets brugere havde handlet på med afvisningen af Stevnsgade-løsningen og opdroringen til at udtrykke sin frustration på nærmest enhver tænkelig måde. Den kritik holder jeg fast i, men som jeg også pointerede så skal vi have et nyt ungdomshus, for der er brug for de livsmåder og udtryksmåder og indstillinger til verden, som ungdomshuskulturen repræsenterer. Det synes jeg netop var hvad fremgik klart ved den demonstration den 31/3.

Det bliver tit kritiseret, hvordan vi i disse år gennemlever en aggressiv normaliseringskampagne, som udgår fra en hævngerrig, intolerant og snævertsynet småborgerlighed, og som stræber mod at udrydde frirum som Christinia, Ungdomshuset (og inden da Thorsen, hvor operaen landede, samt Luftkastellet/Supertanker, hvor der skal bygges tæt og nyt efter at statens ejendomsselskab har solgt med maksimal profit). Det er ikke en helt forkert diagnose af tidsånden, om end retorikken om mordet på frirummene også kan blive noget skinger.

Den pointe jeg gerne vil frem til er at majoritetssamfundet i Danmark bliver nødt til at indse og acceptere, at der er sådanne alternative kulturer (som ikke bare handler om forskellige musikalske scener, hvilket er vigtigt nok, men også handler om alternative livsmåder og politiske holdninger og verdenssyn), det er ikke noget der kan udryddes, og de er en vigtig del af samfundet. Der er to præmisser for den pointe. 1) Et samfund som det danske, og som så mange andre, består tit i kraft af de uenigheder og uoverensstemmelser som gennemstrømmer det. Der er er slags uoverensstemmelsernes scenografi med forskellige grupper der ikke har meget tilfælles og ikke er enige om særlig meget, men alligevel hører til det samme samfund og netop definerer sig i forhold til hinanden. 2) De grupper, kulturformer og livsmåder der er i samfundet er sjældent nationale, men er blot lokale udtryk for strømninger der er til stede i en større verden. Det gælder såvel autonome/bz'ere som yuppier i firehjulstrækkere. Til majoritetssamfundet kunne man sige: Lad være med at prøve at udrydde de marginale grupper. Og til de alternative kulturer fra ungdomshuset kan man sige: Det er ikke en værdi i sig selv at man er en anderledes og marginaliseret gruppe som resten af samfundet betragter med mistro: Noget tilsvarende gælder også for rockere og terrorister, og jeg ved ikke lige hvor vigtigt det er at give dem frirum. Man bliver på en eller anden måde nødt til at affinde sig med de spilleregler der gælder for det omgivende samfund, det gælder bl.a. at man ikke sætter ild til gymnasier og andre folks biler. Og hvis man vil have et hus, hvad er der så galt i at lade en fond betale det?

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/689.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Powered by Movable Type 3.2