« CO2-reduktion og flytransport | Forside | Klimakrisebenægtere »

Privatkøb af CO2-kvoter

Man kan som privatperson købe CO2-kvoter for på den måde at give sit bidrag til - på sigt - at begrænse CO2-udslippet og mindske den globale opvarmning. Tankegangen er følgende: Virksomheder, herunder energiselskaber får tildelt kvoter for deres CO2-udledning. Kvoterne kan handles på det internationale marked, så hvis man som virksomhed har brug for at udlede mere end man har fået tildelt, så må man betale for det, eller man må investere i energibesparelser og alternativ energi. Som privatperson kan man købe et antal kvoter svarende til det udslip man selv er ansvarlig for (det kan beregnes på Nul CO2 eller på miløstyrelsens hjemmeside) eller mere endnu. De kvoter bliver så gemt, og det betyder ideelt set at industrien, herunder energiproducenterne, er nødt til at reducere deres egne CO2-udslip tilsvarende.

Der er dog nogle forbehold. Kvoterne er i øjeblikket i hele EU blevet tildelt så gavmildt (det er regeringerne der har gjort det) at langt de fleste virksomheder har så rigeligt af dem, at de slet ikke behøver at købe sig til mere udledning eller bekymre sig om deres CO2-udledninger. Det indebærer at der virkelig skal mange privatopkøb til for at det rykker. Dertil kommer at når man som privatperson via en organisation opkøber CO2-kvoter, så går pengene jo faktisk til den virksomhed som tidligere besad den kvote. Jeg kan leve med at jeg dermed i en vis forstand betaler den CO2-forurenende virksomhed for ikke at svine vores klima til, for jeg forurener jo selv, jeg køber en kvote der svarer til mit eget udslip, men jeg kunne godt tænke mig at vide hvad virksomheden bruger mine penge til - og jeg kunne godt tænke mig at vide om der overhovedet vil være kvoter til salg, når det begynder at gøre ondt.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/690.

Kommentarer

Nu har jeg skrevet og sprugt folkene på 0co2 (et initiatice, der siden jeg skrev denne kommetar er blevet nedlagt), og her er det svar jeg fik.

Din betaling går til os, og derefter videre til DONG, hvor vi så køber det givne antal CO2 kvoter. Som sagt går pengene direkte videre fra os til DONG, med undtagelse af et mindre administrationsgebyr, som skal dække vores udgifter – herunder til hjemmeside, kvoteregister, revisor osv. Ethvert overskud bruges på at købe flere CO2-kvoter hjem, i 0co2’s navn, for yderligere at forstærke effekten.

Da Kyoto aftalen blev sat i værk, undersøgte man hvor stort et CO2-udslip de deltagende lande havde i et bestemt år. Dette år havde Danmark dog et exceptionelt lille forbrug, og vi får derfor ikke tildelt så meget som vi reelt har brug for. Det er højst sandsynligt at større virksomheder skal ud og anskaffe sig flere kvoter, såfremt de ønsker at udvide deres produktion. [Med andre ord så kan mange private opkøb være med til at gøre CO2-kvoterne dyrere for de store udledere].

Som med alle andre tiltag for at forbedre miljøet, virker det kun, hvis mange gør en samlet indsats, så ja der skal mange køb til. Der er dog flere spillere på markedet i vores branche, og jo mere fokus der kommer på denne måde at nedsætte verdens CO2-forbrug, jo bedre virker det. Vi er naturligvis af den mening, at selv en lille indsats er noget værd!

Jeg synes det svar peger i retning af at man som privat godt med fordel kan købe CO-kvoter svarende til sit eget forbrug. Men samtidig skal samfundet som sådan og den enkelte energiforbruger omlægge såvel teknologier som praksis.

Citat fra indlægget ovenfor:

"Med andre ord så kan mange private opkøb være med til at gøre CO2-kvoterne dyrere for de store udledere".

Når det sker vil mit elskab skulle betale mere for deres Co2 udledning, og jeg bliver bon´et gennem en større elpris. Eller mit varmeværk, benzinselskab, Cementfabrik or whatever.

Jeg betaler to gange - mindst

Det er et komplet spild af penge, for politikerne vil bare udstede flere kvoter hvis behovet skulle vise sig.

Tjah, siden jeg skrev det oprindelige indlæg er jeg nok ikke blevet større tilhænger af privatkøb af CO2-kvoter. Det er i hvert fald rigtigt, at kvoterne hidtil er blevet uddelt alt for rundhåndet.

Skriv en kommentar

Powered by Movable Type 3.2