« Interview i P1 Morgen om danskernes miljøindsats | Forside | Storbykultur og bilisme »

Eksempler på miljøskizofreni

Der skal gøres noget omfattende og drastisk ved vores afhængighed af fossile brændsler som olie, kul og gas. Det skal der af hensyn til klodens klima, for at begrænse lokal luftforurening, fordi afhængigheden af olie er en konstant kilde til sikkerhedsproblemer, og fordi olieresurserne er begyndt at blive meget dyre at udvinde. Der er heldigvis masser man kan gøre, både i forhold til at bruge vedvarende energikilder og i forhold til at spare på energien og udvikle mere energieffektive teknologier.

Bekymringen over den menneskeskabte globale opvarmning er begyndt at vinde frem igen, både i Danmark og på internationalt plan, men selv om flere klimabevidste ord spreder sig i offentligheden, så har indsigten i såvel klimakrisen som løsningerne på den alligevel svært ved at trænge igennem. Jeg falder hele tiden over eksempler på, at man simpelthen ikke forstår problemet - eller ikke forstår at løsningerne skal medtænkes i alle dele af vores livsførelse. Somme tider har de eksempler karakter af en decideret skizofreni.

1) Fx. er Danske Spil sammen med ni andre danske virksomheder "med til at støtte inspirerende projekter i landets grundskoler. Bæredygtighed er årets emne." Samtidig udlodder de en lørdag i februar 2008 to jaguarer som en ekstraordinær gevinst i Lotto-trækningen, hvilket bliver understøttet med reklame-plakater til landets Lotto-forhandlere. Jamen altså. Kan de mennesker ikke se, at de to initiativer slet ikke stemmer overens? Hvis man endelig skal udlodde en bil, så kunne man passende udlodde en Toyota Prius, som er en hybridbil med både el- og benzinmotor. Den har en strålende benzinøkonomi, kører 23 km/l, og den mangler ikke noget i luksus og køreegenskaber.

2) Trofaste Politiken-abonnenter bliver Politiken Plus-medlemmer og kan få forskellige rabatter rundt omkring. Man kan bl.a. få et gratis BroPas-abonnement til Øresundsbroen, hvilket giver mulighed for faste lave priser, når man kører over broen i bil. Det var dog en fantastisk dårlig idé, som strider mod den højere miljøprofil Politiken ellers har anlagt efter de mange år med ukritisk opbakning fra Seidenfaden til Lomborgs anti-miljøkamp. I stedet for et BroPas til biler skulle man give en rabat på togture over Øresund. Det ville være meget mere bæredygtigt. Ligeledes skulle man afstå fra at give rabat på flyrejser til udlandet og i stedet give det til togrejser.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/718.

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Powered by Movable Type 3.2