« Hyldest til Luksusfælden | Forside | Kandidatkursus i Miljøsociologi »

Smuk demonstration - stupide aktivister, overreagerende politi

Lørdag den 12. december 2009 var jeg til en stor, smuk, venlig og varm (altså ikke vejrmæssigt varm) multikulturel folkefest for en ambitiøs, fair og bindende klimaaftale. 80-100.000 mennesker deltog, der var fyldt med panda-, pingvin- og isbjørnekostumer og alle mulige andre udklædninger, der var indfødte folk fra Amerika, finner, new zealændere, afrikanere, phillipinere, fagforeningsfolk fra hele verden, miljøaktivitster og mange mange flere. Ja selv en ældre, gangbesværet dame gik med sin stok i optoget over Knippelsbro. Undervejs kunne man i øvrigt blive underholdt af mere eller mindre opfindsomme slagsange, mere eller mindre vellykkede koreografier og selvfølgelig en masse god musik fra højttalere på cykler og ladvogne og det obligatoriske sambaorkester. Det var en forsamling og et optog der virkelig klædte vores gamle hovedstad, en stor, smuk og bekræftende oplevelse

Men det var naturligvis ikke den demonstration vi fik lov til at høre særlig meget om i medierne. Det var naturligvis den vold der brød ud i bagenden af demonstrationen, vi skulle høre om; den vold der brød ud da Sort Blok gik i aktion med rudeknusning og flyvende brosten, mens politiet svarede igen med masseanholdelser. Her vil jeg blot sige følgende:

Fingeren til de narcissistiske små voldsromantikere, der rejser rundt med deres brostenskastende aktivistcirkus. De kan åbenbart ikke bære, at historier fra demonstrationer handler om noget som helst andet end dem selv og deres tagfat med politiet. Alle de stakkels mennesker der blev uskyldigt anholdt bør rette måske 50 % af deres vrede mod voldsaktivisterne. At se og høre på Sort Blok og ligesindede bøller forklædt som aktivister minder lidt om at høre på fodboldbøller; man får den mistanke at det er adrenalinsuset og spændingen ved kampen med politiet det hele handler om. Det er i hvert fald svært at se hvordan det lige gavner klimasagen at afspore en mulitkulturel klimamanifestation med flyvende brosten (indrømmet, man kan også have sin tvivl om hvorvidt demonstrationen betyder noget som helst, men flyvende brosten hjælper da endnu mindre).

Dernæst fingeren til medierne, som altid synes det er volden der er den interessante historie, og selvfølgelig ikke gider fortælle hvad budskabet fra demonstrationen var (og jeg nærer ingen illusioner: hvis der ikke havde været nogen vold, ville den eneste historie fra demonstrationen have været, at den var fredelig, og at politiet og arrangørerne var uenige om hvor mange der deltog). Hvorfor bliver I ved med udelukkende at jagte voldshistorierne, hvorfor fortæller I ikke om græsrødderne og NGO'erne og alle de konstruktive aktivister som opfindsomt og kreativt søger løsninger på klimakrisen?

Fingeren til politiet, der er så bondske, kluntede og ignorante, at de tror to drenge i et kokostume kaster med sten, ikke kan kende forskel på en hare krishna-nonne og en voldsnar, og skrider til klart overdrevne masseanholdelser. Indstillingen er tydeligvis at for meget magtudøvelse er bedre end for lidt, hvor deres pligt er at bruge så lidt indgribende magtudøvelse som muligt. Jeg må dog tilføje, at jeg umiddelbart tror det var godt at stenkasterne blev anholdt. Ud over at de jo begik ulovligheder, så var det godt at resten af klimamanifestationen ikke blev præget af den gruppe.

Og fingeren til Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som har vedtaget et sæt love der giver politiet alt for vidtgående magtmidler, nemlig ret til at tilbageholde folk i 12 timer uden nogen som helst begrundelse, blot på en diffus mistanke, og dermed forhindre dem i deres grundlovs- og menneskerettighedssikrede ret til at deltage i en lovlig demonstration.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.groveloejer.dk/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/741.

Kommentarer

God blog som jeg overordnet er enig i.

Dog ikke i spørgsmålet om hvor stor procent af utilfredsheden der skal rettets mod politiet.

Der vil altid være idioter der ikke opfører sig ordentligt. Og det er helt uacceptabelt at bruge en fredelig demionstration som afsæt til at lave vold og ballade.

Politiet derimod må man kunne forvente opfører sig korrekt til hver en tid.

Det er ikke i orden at frarøve 1000 mennesker deres demokratiske rettigheder.

Derudover stiller jeg mig også tvivlende overfor historien om at det var nødvendigt at anholde alle de mennesker. For det skete 20 minutter efter urolighederne ved børsen. Så det kunne jo også være at det var lykkedes at holde ro på.

Jeg vil derfor donere 75% af min utilfredshed til politiet.

Hej Thorbjørn
Tak for kommentar, og OK, der kan helt sikkert argumenteres for at justere i procentsatserne. Politiets masseanholdelse må bestemt beskrives som en overreaktion, og det var ikke OK at så mange mistede muligheden for at være med i demonstrationen. Personligt vil jeg nu nok ikke lande på den procentsats du foreslår, men... ja...

Hej igen
Nu har jeg læst lidt mere om politiets indsats og har efterfølgende ændret i blogteksten. Bl.a. har jeg nu fundet ud af, at demonstrations egne vagter var ved at håndtere situationen, hvorfor man med rette kan sige, at politiets magtbrug var mere indgribende end nødvendigt.

Skriv en kommentar

Powered by Movable Type 3.2