Kategori-arkiv: Litteratur, film, musik og tegneserier

Forsiden

05.04.2007

Haruki Murakami: Trækopfuglens krønike

Jeg har tidligere skrevet om én af den japanske forfatter Haruki Murakamis romaner, nemlig Kafka on the Shore (se hér). Ved den lejlighed nævnte jeg Trækopfuglens krønike som Murakamis hovedværk, og nu vil jeg gerne tilbyde en kort analyse af den fantastiske roman.

Romanen blev udgivet i 1997 på japansk og oversat fra japansk (af Mette Holm) og udgivet på dansk på forlaget Klim i 2001. Den er på 635 sider og findes muligvis stadig i handelen, i givet fald i en fin udgave i stift bind til en rimelig pris.

Romanens fortæller er Toru Okada, en ung arbejdsløs fyr der lever et temmelig stille liv med sin kone Kumiko. Romanen bliver sat i gang af et mærkeligt telefonopkald som fortælleren modtager fra en navnløs kvinde, mens han kone er på arbejde. Herefter følger en række af besynderlige begivenheder.

Læs videre: "Haruki Murakami: Trækopfuglens krønike" »

08.04.2006

Murakami: Kafka on the shore

Nedenfor vil jeg gerne lave en slags anmeldelse af Haruki Murakamis roman Kafka on the Shore fra 2003, engelsk udgave 2005.

Den japanske forfatter Haruki Murakami har skrevet en hel række meget fascinerende bøger, og en hel del af dem er også oversat til dansk (enten fra engelsk eller fra japansk). På dansk er udkommet En vild fårejagt, Norwegian wood, Dans dans dans, Trækopfuglens krønike, Sønden for grænsen og vesten for solen og Sputnik min elskede (nævnt i den rækkefølge de er skrevet af forfatteren, så vidt jeg ved). Hans værker er fyldt med kulturelle referencer som er meget genkendelige for en vestlig læser: jazzmusik, bekendte klassiske komponister, en hel del vestlig populærmusik, de græske filosoffer og tragedieforfattere plus meget andet, men så er der lige noget andet, noget man måske kan kalde magisk realisme, men alligevel ikke som den latinamerikanske. Mere moderne på sin vis og også mere syret, i den forstand at de magiske og mystiske elementer ikke nødvendigvis er forbundet med temaer og plot i historien, men blot optræder som netop besynderlige indbrud - mens de dog somme tider også spiller en klar rolle i romanernes erkendelsesrejser.

Jeg vil især gerne anbefale Trækopfuglens krønike fra 1997, dansk udgave 2001. Den kan stadig fås i en flot udgave i stift bind på 634 sider. Den roman må man simpelthen opfatte som et hovedværk i samtids-verdenslitteraturen. Men nu mere om Kafka on the Shore

Læs videre: "Murakami: Kafka on the shore" »

22.01.2005

Fone Bone

Fone Bone er navnet på én af hovedkaraktererne for ikke at sige den centrale hovedkarakter i en tegneserie ved navn Bone. Jeg havde aldrig hørt om den før, indtil en god bekendt ved navn Bjarne lånte mig en samlet udgivelse på i alt over 1300 sider af 9 album/bøger med en samlet og sammenhængende historie.

Man kan finde mere om tegneserien hér. Det er i høj grad en kommerciel hjemmeside for merchandise og nørder, men man kan få et indtryk af tegnestilen på én af undersiderne.

Læs videre: "Fone Bone" »

Powered by Movable Type 3.2