« Hvilke filosoffer/teoretikere optræder mon mest på nettet? | Forside | Lou Reed & Antony »

06.05.2003

Lykke er...

Mon ikke det er på sin plads med et lille Adorno-citat?

Som bekendt var Adorno ikke meget for at svare på hvad det bedre liv, utopien, lykken var - både fordi svaret blæser i vinden og fordi en formulering ville banalisere det allervigtigste. Alligevel er der rundt omkring formuleringer hvor han giver (vel at mærke) forskellige udtryk for hvad det er man burde vente sig af livet i stedet for det armod vi befinder os i. En kendt formulering er "at uden angst kunne være forskellige". En utvivlsomt smuk sætning når man ved hvad der ligger bag (respekten for det anderledes i stedet for den herskende vold mod det, som går i lige linje fra mobning til Auschwitz).

Men dagens citat er et andet, som markerer et andet aspekt af utopien - en næsten zen-buddhistisk ro. Nu kommer det:

"Rien faire comme une bête, ligge på vandet og kigge fredeligt op i himlen, "at være, ikke andet, uden nogen videre bestemmelse og opfyldelse", at dette kunne træde i stedet for proces, gerning, opfyldelse...Intet af de abstrakte begreber kommer den opfyldte utopi nærmere end det om den evige fred."

Det er fra Minima Moralia §100 (jeg har modereret Arnos oversættelse). Det franske betyder "Intet gøre, som et dyr", og både dette og det som står i anførselstagn må være citater. Hvis nogen ved hvorfra, så vil jeg gerne vide det. Jeg ved ikke om det taler til jer, men det taler helt sikkert til mig. Ikke at skulle kæmpe, ikke at skulle overleve, ikke at skulle noget som helst, bare være.

Peace!

Kommentarer

Kunne det være Guy de Maupassants „Sur l`eau"?

I "Der Heilige Rest Vergessensphobie Und Speicherwahn" skriver Hans-Volkmar Findeisen:

"In Guy de Maupassants Novelle „sur l`eau„, auf dem Wasser, hat Adorno seine Lieblingsmetapher gefunden. Ein Mann unternimmt mit seinem Nachen
eine naechtliche Fahrt auf dem Fluss. Der Anker verfaengt sich. Er kommt nicht mehr vom Fleck. Erst am Morgen wird er von einem Fischer efreit. Bis dahin war seine anfaengliche Hektik in Ruhe und genussvolles Nichtstun umgeschlagen. „Rien faire comme une bete„. Nichts zu tun, den Tieren gleich, das war schon die Parole Friedrich Nietzsches gewesen."

(www.swr2.de/wissen/lethe/manuskripte/wi00408.rtf)

Okay, det var en hurtig opklaring! Havde du bare sådan lige en intuition om at det nok hang sådan sammen eller brugte du Google?

;-)
Torben

Ren google-magi - har aldrig læst skidtet :-)

Ja, det taler også til mig, ikke skulle noget.

Men så er der filosofien og sandhedens forhold til 'le bête', her i form af en anden antydning af Adornos lykke, nemlig blind kropslig lyst. Citatet er fra Mimima Moralia, #37:

"Kun den, der formår at bestemme utopien i den blinde, somatiske lyst, som ingen intention har, og derfor opfylder den, er i stand til at få en holdbar idé om sandhed."

Det er naturligvis i første omgang et kritisk alternativ til psykoanalysens nyttige lystprincip, men jeg synes sagtens det kan læses udenom polemikken. Og mon ikke der er en forbindelse mellem Adornos 'lyst' her og Deleuze/Guattaris begærsbegreb, der også opstod som gensvar til psykoanalysen, og nu, længe efter, klinger i neofeministernes (Braidotti) 'proud to be flesh'? Filosofiens rolle er blot bestemmelsen (af utopien i lysten): sandheden begynder i det sanselige og styrer mod ideen: at kunne være for værens egen skyld, ikke for abstrakte mål. Apropos når du, Torben, problematiserer spørgsmålet om livets mening fra meningen med livet - der ender i selvbedrag eller 'tragisk tab' - til meningerne i livet - der vil fejre tabet af illusionen for faktisk at begynde at leve meningerne. Også freden, (selvom jeg godt kan se jeg går mere efter bestemmelserne ligenu).

Tak for dit indslag, Malene.

Måske nogen der har mere forstand end mig på enten Deleuze eller Freud kan kommentere?

Det som Malene henviser til er mit gamle "Hvad er meningen med livet?"-essay, som ligger på min hjemmeside, og som jeg tror jeg vil lægge frem som post her.

hej. Meget inspireret af lykke citatet, hvis der kommer flere i rækken, kunne du så sende det til min e-mail - det ville være guld værd.. Mange tak

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2