« Lee and me | Forside | Bogen er kommet! »

26.10.2003

Læserbrev

I anledning af Jan Bo Hansens artikel om Adorno i Weekendavisen har jeg taget mig sammen og skrevet et læserbrev der korrigerer to udbredte misforståelser:
1. Adorno var tolvtonemusikkens talsmand - forkert!
2. Adorno var upåvirket af USA - forkert!

Her er læserbrevet:

Adorno er en af de filosoffer der siges flest fejlagtige ting om. Det skyldes formentlig at det er lettere at sætte folk i bås end at prøve at forstå dem.

I Jan Bo Hansens artikel om Adorno i WA 24/10 er der (ud over en del tvivlsomheder) to faktuelle misforståelser af væsentlig karakter:

1. Det er ikke rigtigt at Adorno ”stod fast ved sin ungdoms tolvtonemusik” og ikke forholdt sig til nyere strømninger. Det er endog meget forkert. Adorno var fra starten kritisk over for tolvtonemusikken, og så netop ikke fremtiden i denne og i den serialisme der radikaliserede den, men derimod i en fri og uformel musik. At denne misforståelse er udbredt gør den ikke mere berettiget.

2. Det er heller ikke rigtigt at Adornos ophold i USA ikke satte sig spor i hans forfatterskab. Der er utallige referencer til amerikanske fænomener og en hyppig brug af engelske udtryk i hans sene tekster. Han forblev præget af sit ophold der, og har i øvrigt ved flere lejligheder udtrykt sin taknemlighed over for USA, ligesom han foragtede den europæiske bedreværdsfølelse over for de pragmatiske amerikanere, hvilket ikke udelukkede at han samtidig var yderst kritisk over for fx Hollywood og andre sider af amerikansk kultur.

Disse misforståelser er dog intet imod Ole Thyssens anmeldelse af Adornos Minima Moralia i sommers, der var præget af skiftevis vrøvl og idiosynkratiske spredhagl. At gennemgå disse overskrider desværre rammerne for et læserbrev.

Kommentarer

Udmærket, kære Torben - jeg tænkte selv det samme

K.h. Steen

Kære Torben

Det er godt,at du gider at skrive et læserbrev, og det er godt, at der findes den slags portaler, så i hvert fald nogle kan læse en berigtigelse af det, aviserne somme tider skriver om ting, de ikke er inde i. Jeg har før slået hænderne sammen over hovedet, når jeg læste, hvad Jan Bo Hansen kunne skrive
om (tysk) litteratur, for det har han ikke kompetence og sans for.

Du kalder det en artikel om Adorno. Men faktisk er det jo overvejende et interview med Lorenz Jäger. Og jeg synes, det er vellykket. Jeg var glad for at læse det. Nok går det ikke i dybden, men til gengæld giver det et overblik og bekræfter atter, at jeg måske skulle købe Jägers Adorno-biografi frem for de bøger, der for nylig er udkommet.

Men ellers synes jeg som sagt, det er godt, at du som ved noget om stoffet, korrigerer noget. -

(Mit abonnement på WA udløber snart. Artikler som "anmeldelsen" af Minima
Moralia og også den af oversættlsen af Nietzsches "Jenseits von Gut und
Böse" får mig dog til at overveje, om jeg i stedet skal investere i et
tidsskrift og lade galden strømme ved at tænde for fjernsynet i stedet for;
der er der jo bras 24 timer i døgnet.)

Med venlig hilsen
Jens

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2