« Sneglens følehorn | Forside | Mmmmm - hvid støj »

25.02.2004

Smilemuskler

Hvor tit hører man ikke en selvtilfreds type sige at man kun bruger x antal muskler til at smile, men at man skal bruge y antal muskler for at se sur ud. Nå, men ligesom den med at vi kun bruger 10 % af vores hjernekapacitet, så holder denne floskel altså heller ikke. Når folks slynger den ud er det en smart måde at sige ”smil nu for satan!” på. Men der er nu en gang ikke altid noget at smile af.

Jeg har fire indvendinger, som kan læses hvis man klikker her. Den sidste knytter an til en egentlig undersøgelse af den videnskabelige baggrund for udsagnet.

1. Selv hvis det var sandt ville det være åndssvagt at gå rundt og prøve at smile fordi det ikke var så krævende. Jeg kan kun smile når jeg er i godt humør, og jeg synes nu engang at det er dér smilet er på sin plads.

2. Når folk selvtilfredst siger det til én gør de det som regel når man bare er lidt træt og hænger med hovedet. Her bruger man uden tvivl færre ansigtsmuskler end når man smiler. Argumentet bygger på en fejlslutning, nemlig et skred fra det at lave en voldsom grimasse, som når man er rasende, til det almindelige småmutte ansigt. Selvfølgelig kræver det meget at lave en anstrengt sur grimasse, men det er sjældent at det er sådan en der tales om.

3. Alene det at folk altid slynger et nyt tal ud med stor overbevisning er et tegn på at de ikke aner hvad de taler om. Det er alt mellem 14 og 72 muskler man bruger til at se sur ud (prøv fx at søge på google på smile sur muskler). Come on! Aviserne bringer også den angiveligt glade nyhed igen og igen med et nyt tal hver gang. På den måde minder den lidt om den med hjernekapaciteten. Ingen henviser nogensinde til nogen kilde.

4. Her er der en der faktisk har undersøgt sagen.

Kommentarer

Ih, hvor er det rart at vide. Jeg kan ikke fordrage når folk slynger den sætning i hovedet på mig. Jeg ved ikke hvorfor folk altid er så optagede af at andre skal smile, det er vel folks egen sag. Jeg synes også man først "skal" smile når det falder en naturligt - hvis man er glad eller har hørt noget sjovt.

Jeg har også fundet denne uhyrlige påstand i et undervisningsmateriale om muskler til folkeskolen. Hvad man dog lærer børn!

Ej helt ærligt. at du gider bruge så meget argumentation til at overbevise os andre om at man ikke skal gå rundt og smile. Meget muligt at påstanden om at man bruger færre muskler ved at smile end at se sur ud, ikke passer. Men ligesom at når du er glad automatisk smiler, kan du ved at smile, omvende hjernen, så at selv om du ikke nødvendigvis er glad, kan man snyde hjernen til at tro man er glad, og derved bliver ens tankegang meget positivere!!
Dette er bevist.

Du tager fejl. Mit formål er ikke at overbevise nogen om at de ikke skal smile. Det er at aflive myten om at man bruger færre muskler og at man skal smile af dovenskab.

Mere personligt handler det samtidig om at jeg er træt af at folk vil have mig til at smile mere og finder på dumme myter i den anledning. Det er især noget jeg oplevede som barn, hvor jeg simpelthen ikke havde det godt. I stedet for at interessere sig for hvorfor jeg havde det skidt sagde de voksne at jeg skulle smile noget mere og så kom den med musklerne.

Det er muligt at der er et bevis for at man tænker mere positivt hvis man smiler kunstigt. Men så kom med det, det er ikke nok at påstå at noget er bevist.

Og hvis det er rigtigt, så kan man ikke bare påtvinge andre positiv tænkning, selv om det er i en god mening. Hvis jeg har mistet en kær person hjælper det ikke at du kommer og siger at jeg bare skal smile, nej jeg skal ej, jeg skal sørge. Og hvis er vred skal jeg ikke smile, så skal jeg af med vreden. Og hvis jeg havde en depression, skulle jeg i behandling, og mine omgivelser skulle lære at forstå at det er alvorligt og ikke et spørgsmål om at jeg bruger for mange ansigtsmuskler.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2