« Kunst og hjerneforskning | Forside | Pantani skal høres i radioen »

04.03.2004

Loaded er udkommet

Så er antologien Loaded (om Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Nico og Moe Tucker) udkommet!

Jeg har selv skrevet et af bidragene til bogen, "Flossede nerver - støj og avantgardisme hos Velvet Underground".

loadedweb.gif

Der er desuden artikler om Velvet Underground af bl.a. Klaus Lynggaard, Lars Movin og Per Reinholdt Nielsen; om Lou Reed af bl.a. Elo Nielsen, Bo Green Jensen og salig Dan Turell; om Moe Tucker af Pia Juul og om Nico af T.S. Høegh og Søren E. Jensen. Til sidst en kommenteret diskografi. Jeg har kun fået skimmet bogen, men den ser generelt ret god ud (selv om enkelte af bidragene måske kunne være undværet).

Min egen artikel er skrevet for to år siden (da det var meningen at bogen skulle være udgivet). Jeg kan naturligvis ikke bringe hele artiklen her, men jeg vil dog citere slutningen.

Min artikel gennemgår John Cales avantgardebaggrund i samarbejder med John Cage og La Monte Young, hans brug af bratsch og droner; Velvet Undergrounds Lo-fi-æstetik og deres brug af støjelementer; og Lou Reeds Metal Machine Music som ekstremt støjstatement. Undervejs er der nærlytninger af numrene "Venus In Furs", "Black Angel's Death Song", "Heroin", "European Son", "I Heard Her Call My Name" og "Sister Ray".

Her er så "konklusionen" (s. 70):

---
Ved at forene popmusik med avantgarde-elementer opnåede Velvet Underground ikke blot at bygge bro mellem to lejre som på det tidspunkt stadig var langt fra hinanden, de skabte også en vej som senere har forgrenet sig i utallige forskellige udtryk inden for den mere alternativt søgende del af rockmusikken. Velvet Underground gav stemme til den smertelige bagside af 60ernes kulturelle liv, og fremmaner såvel forbrugeroptimismens som hippie-romantikkens skyggeside. I den forstand er deres musik realisme - stoffernes, nederlagets, voldens og desillusionens realisme. De rørte ved en nerve - en flosset, anspændt nerve.

Men samtidig viste de også vejen til en alternativ form for skønhed, der ikke gik gennem magelig vellyd, men gennem støj, og krævede en ny måde at sanse på - en ny sensibilitet. Der ligger en intens varme i Velvet Underground musik, på trods af dens umiddelbare kølighed, men det er ikke varmen fra en ubekymret, californisk sol – det er snarere den varme der opstår af friktionen når man gnider hænderne voldsomt mod hinanden i vinterkulden. Ved at jage de onde ånder bort gennem hård og usentimental musik, kunne Velvet Underground også med tilsvarende større troværdighed skabe skrøbelige numre som "I'll Be Your Mirror", hvor en intakt kærlighed strømmer gennem Nicos kølige stemme. Her er nerverne sårbart blottede og anspændtheden dæmpet i et sukkende øjeblik.

(Fra Torben Sangild: "Flossede nerver" i Loaded (ed. Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, Informations Forlag, København 2004.)

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2