« Smilemuskler | Forside | Kunst og hjerneforskning »

01.03.2004

Mmmmm - hvid støj

Jeg har jo i mange år slået til lyd for at støj ikke bare kan affærdiges som ubehagelig, men at det afhænger af sammenhængen og af hvilken indstilling man har til lyden. Derfor opererer jeg i Støjens æstetik ikke blot med et støjbegreb, men med tre, hvor det subjektive (de ubehagelige lyde) kun er ét af dem.

Jeg havde dog aldrig troet at industrien ligefrem ville markedsføre støj, oven i købet hvid støj (dvs. susen som en radio mellem to stationer), som medicinsk og terapeutisk afslapning, også for små børn. Men jo, det er ganske vist, firmaet Pure White Noise har lanceret en række Cder med forskellige former for støj. Her kan du simpelthen købe lyden af radiostøj, ventilator, aircondition-anlæg, luftfugter og hårtørrer! Men naturligvis også naturens egen støj – regnvejr, tordenvejr, blæsevejr, og endda baggrundslyden af jorden selv!

Det kan måske lyde helt vanvittigt, men tænk på hvis du skal sove i et fartøj – et fly, en bus, et tog eller en bil. Hvornår sover du bedst? Det gør du når der er en konstant bevægelse som giver en konstant støj som drukner alle de andre lyde fra medpassagerer etc. Når bussen stopper ved en tankstation så vågner du. Motoren går i tomgang og giver en ubehagelig resonans i modsætning til den mere behagelige støj af en motor i fart. Det gælder endda når den stopper ved et lyskryds. Mange sovende passagerer bliver urolige og skifter stilling eller vågner. Det er blot et lille eksempel på støjens beroligende virkning.

Af en eller anden grund generer havets brusen os ikke lige så meget som en radios støj – heller ikke selv om radiostøjen også variede lydstyrken i ”bølger”. Det kan skyldes små akustiske forskelle i overtonernes organisering (det er overtoner som giver enhver lyd sin klangfarve), men først og fremmest skyldes det at havet (som natur) giver mening for os på en anden måde end radiostøjen som udtrykker at noget ikke er som det skal være.

Netop derfor er det interessant at Pure White Noise altså ikke kun sælger naturlyde, men også de føromtalte elektriske apparaters lyde.

Jonathan Franzen fortæller i romanen Strong Motion (s. 150) at forbrændte patienter foretrækker at lytte til hvid støj frem for musik. Lidt research fra min side viser at det nu også bruges til tandlægepatienter, tinitus-patienter, søvnløse og nervøse patienter. Hvad siger du til at få lidt støj i stedet for bedøvelse hos tandlægen?

Jeg skal her i foråret skrive to længere akademiske artikler om støj (som tænker videre i forhold til Støjens æstetik), og jeg vil nok bruge dette eksempel i den ene, kunne jeg forestille mig.

Kommentarer

Hej Torben.

Hvor i Kbh. kan jeg køber cd `er med hvid støj

På forhånd tak.

Hvis der er tale om støjmusik vil jeg anbefale dig at tage i Plex på Kronprinsensgade, hvor de sælger bl.a Merzbow i lobbyen.

Hvis det er PureWhiteNoise-CD'er som dem jeg beskriver (som kan lindre og få babyer til at falde til ro) skal du købe dem via deres hjemmeside.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2