« Doping og overlegenhed | Forside | Liberalisme-diskussion »

23.07.2004

Myter om Darwin

Charles Darwins videnskabelige beskrivelser af den naturlige selektion bliver beskyldt for meget uden nogen som helst grund. Man taler således om ”socialdarwinisme” og udtrykket ”survival of the fittest” knyttes også fejlagtigt til Darwin. Begge dele er lodrette misforståelser. Hvis man skal udrydde den slags misforståelser, er det vigtigt at de som underviser i skolen, kender de mest simple kendsgerninger. Og for at lærerne skal kende disse er det vigtigt at de som skriver lærernes lærebøger og de generelle introduktioner ikke viderebringer misforståelserne. Sådan er det desværre ofte ikke.

Et eksempel: ”1800-tallets største naturforsker, englænderen Charles Darwin (1809-1888) formulerede lignende tanker [som de engelske imperialisters tro på at ”vi er det bedste folk i verden”]. Ifølge ham var tilværelsen en kamp om ’survival of the fittest’. De bedste ville overleve, de svagere ville bukke under. Sådan var det i naturen, og tilhængerne af darwinismen overførte teorien på forholdet mellem mennesker og nationer”.

Sådan er Darwin præsenteret i bogen Europas Verdenshistorie (red. H-K. Gade, O. Jellingsø og E. Priisholm, Munksgaard, 1985). Der er tale om en introduktion til den europæiske historie, der bl.a. bruges som lærebog på seminarier. Jeg skal straks sige at det jo netop ikke er en biologibog og at der ikke står andet om Darwin end netop dette. Men problemet består med fuld styrke: Darwin omtales i forbindelse med imperialismen og tages til indtægt for et bestemt (usympatisk) livssyn. Det hjælper ikke at der til sidst tales om ”tilhængere af darwinismen”, for det er også yderst fejlagtigt. Jeg tager ikke dette op for at kritisere en ellers udmærket historiebog, men som et eksempel på hvordan der er opstået myter omkring Darwin og darwinismen som kolporteres ukritisk i skolerne og på uddannelserne rundt omkring.

Nedenfor vil jeg anføre kendsgerninger til kort at forklare hvorfor det er helt hen i vejret at tillægge Darwin den slags.

Kendsgerningerne er:

1. Darwins evolutionsteori er ikke udtryk for noget livssyn. De handler overhovedet ikke om sociale forhold mellem mennesker, men om måden som evolutionen foregår på. Der er ingen sammenhæng mellem denne og imperialismen.

2. ”Survival of the fittest” er ikke Darwins udtryk. Det stammer fra samfundsøkonomen Herbert Spencer. I øvrigt handler den naturlige udvælgelse først og fremmest om formering (hvilke individer der fører arten videre) mere end om overlevelse, om end overlevelsen i et givent miljø (indtil kønsmodenhed) naturligvis er en betingelse for formering.

3. Darwins teori handler altså heller ikke om ”tilværelsen”, og er ikke udtryk for hvordan noget som helst burde være. De mest tilpasningsdygtige arvelige egenskaber overlever faktisk i en naturlig population. Ordet ”ville” i citatet, der indikerer en konjunktiv, er altså også malplaceret.

4. Tilhængerne af darwinismen er vel blot alle de som anerkender biologien. At nogle har misbrugt evolutionsteorien til at fremføre eugenik eller bestemte samfundsmodeller skal ikke skade ”darwinismen” for så vidt som det betyder de som tager evolutionsteorien som grundforklaringen på arternes forskellighed og udvikling (og videreudviklet den). Man kan måske så tale om ”vulgærdarwinisme” når en biologisk teori overføres på det sociale eller bruges preskriptivt (dvs. om hvordan det bør være).

I disse tider hvor visse fundamentalister, politikere (fx Søren Krarup) og medieteologer (fx Iben Thranholm) benytter de ovennævnte myter om Darwin til at betvivle det moralsk rigtige i at undervise i evolutionsteorien og desuden opfatter selve denne teori som en myte på samme niveau som den kristne (eller muslimske) skabelsesberetning – da er det vigtigt at få sat tingene i de rette proportioner. Også når man skriver en lærebog i historie.

TrackBack

Listed below are links to weblogs that reference Myter om Darwin:

» Misbrug af Einstein og relativitetsteorien from Det spekulative øre
Som jeg kort var inde på i det lille essay om videnskaben og relativismen, så bliver Einsteins relativitetsteori (og dermed Einstein) ofte taget til indtægt for al mulig relativisme, ikke mindst på grund af teoriens kælenavn "relativitetsteorien", som ... [Read More]

Kommentarer

Survival of the fittest bliver ofte misforstået som "Den stærkeste overlever".
Det er jo egentlig lidt upræcist. Den der overlever er den der er bedst tilpasset situationen - eller bedst tilpasser sig situationen.
Det er noget andet.

Helt enig! Her tror jeg i øvrigt at nazismens frygtelige normative misbrug af evolutionsteorien spiller ind. For dem var det bekvemt at tale om den "stærkeste" (i hvert fald så længe de havde magten).

Jeg forstår godt, at udtrykket "Survival of the fittest" også kan oversættes med, at det er den mest tilpassede som overlever (i stedet for - den stærkeste overlever). Men jeg kan alligevel ikke få det til at passe med, at det er naturens lov. Hvad hjælper det, at en mus er tilpasset, når det er et faktum at løven er stærkere? Og et spørgsmål mere: Hvis udtrykket "Den stærkeste overlever", er en klar misforståelse af, hvad Darwin egentlig mente, hvorfor er det så den oversættelse man i dag lærer i skolerne, på gymnasierne etc. Det er trods alt højtuddannede mennesker som underviser - har de bare misforstået Darwin eller.....??????

Hvad hjælper det, at en mus er tilpasset, når det er et faktum at løven er stærkere?

Løver konkurrerer ikke med mus, så det er et ret dårligt eksempel. Et godt og aktuelt eksempel er at de grå egern er kommet til Europa og truer med at udrydde de røde egern. Ikke ved at dræbe dem, men simpelthen ved at være bedre til at klare sig som art.

Hvis der er gymnasielærere i biologi som taler om "den stærkestes overlevelse", så bør de få deres skolepenge tilbage. Og jeg har da også på fornemmelsen at det snarere er dansklærere og samfundsfag-lærere der slynger den slags ud i gymnasiet. (Og folkeskolelærere er ikke højtuddannede).

Evolutionsteorien er langt mere avanceret end som så, men sætningen om "survival of the fittest" er blevet hængende som en slags forsimplet slogan.

Da jeg skal skrive 2. års opgave på HF med udgangspunkt i Charles Darwin er jeg virkelig blevet grebet af hele sfæren omkring denne forsker. Jeg har tænkt mig at uddybe socialdarwinismen, men da dette emne virkeligt er svært at finde noget konstruktivt om, ville jeg blive rigtig glad, hvis du eventuelt lå inde med noget stof du måske ville låne ud, da det lyder til at du virkelig har styr på det.
På forhånd tak!

Det er glimmrende hvis du kan få inspiration til din opgave fra mine skriblerier, men jeg har ikke noget litteratur om socialdarwinismen og har ikke skrevet mere om det end det her. God arbejdslyst!

Hej Trine

Prøv "Naturens historiefortællere" Redigeret af Niels Bonde, Jesper Hoffmeyer & Henrik Stangerup
Gads Forlag, 1996 - som du kan finde på biblioteket - der mener jeg der er et godt historisk afsnit om socialdarwinisme.

Hilsen Sidsel

jeg fulgte dit link fra kaffeklubbens blog, hvor du skrev følgende:

"“Survival of the fittest” er ikke et udtryk fra Darwin og omhandler ikke evolutioneteorien"

- tillad mig at korrigere dig: “Survival of the fittest” er opfundet af H.S. om Darwin, derefter benyttet af Darwin, som publicity stunt i 5. udgave af Arternes Oprindelse.

http://www.darwin.au.dk/introductions/myter

Begrebet omhandler altså biologisk evolution.

"But although after reading Darwin's work he coined the phrase 'survival of the fittest' as his own term for Darwin's concept, and is often misrepresented as a thinker who merely applied the Darwinian theory to society, he only grudgingly incorporated natural selection within his overall system."

http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer#Concept_of_evolution

- at give Herbert Spencer æren for Social Darwinismen er en stor overfortolkning...

http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer#Social_Darwinism

mvh, Thomas.

Tak, Thomas, for at rede trådene ud og for et glimrende link, som jeg ikke tror fandtes da jeg skrev mit indlæg i 2004.

Hej allesammen :)

Jeg har et spørgsmål, som lyder således; I hvilken tid kom Darwins teori frem??

Susan: Hvorfor ikke bare slå det op på nettet i stedet for at spørge her? Det står angivet alle steder: 1859.

Spændende diskussion i har gang i her. Jeg har selv om socialdarwinisme og kolonialiseringen i Afrika i gymnasiet, og skal til eksamen her i denne uge. Er der nogle af jer der har nogle kilder eller kan henvise til noget, der binder socialdarwinisme og imperialismen sammen?
På forhånd tak!

@Sophie Søe
Her er et link til en webudgave af kildehæfet "Imperialismen 1870-1914":
http://ibog.verdenefter1914.systime.dk/index.php?id=493
Jeg går ud fra, at du skal bruge kilderne til AT9.

Håber du finder finder noget.
Mvh
Martin R.

PS: Hvis du tilfældigvis selv har nogle gode kilder fra nettet på du gerne lige smide et link ud ;-)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2