« Kan det betale sig at løbe i regnvejr? | Forside | Cancellara »

03.07.2004

Til forsvar for en begrænset holdtidskørsel

Nu går det løs med Touren, og selv om jeg er faldet af på den med min fanatiske cykelsportsentusiasme i løbet af det sidste år, så er det med spænding jeg tænder for prologen i eftermiddag.

Jeg vil ikke komme med bud på en top 5 (den ligner de fleste andres), men i dag diskutere den omstridte nye regel om at holdtidskørslen er dæmpet i betydning, idet man maksimalt kan tabe to og et halvt minut (nogle siger 3 min.).

Det har fået alle mulige til at brokke sig, ligesom afstemningen på TV2s hjemmeside viser at 67% mener at den burde være som i gamle dage og kun 13% går ind for den nye model. Den trænger vist derfor til et forsvar, som jeg giver her:

Til forsvar for en begrænset holdtidskørsel
Holdtidskørslen er på mange måder en smuk og interessant disciplin. Her kan man både se et meget anskueligt holdsamarbejde og teste holdenes indbyrdes styrke. Det er også æstetisk fascinerende når det enkelte hold bevæger sig som en organisk klump ud af landevejen med vinden og tiden som modstandere og samarbejdet som hjælper.

Til gengæld har holdtidskørslen den store ulempe at de som ikke er på et stort og rigt hold som fx US Postal, Rabobank eller CSC sakker endog meget bagud. Store ryttere på hold med bjergspeciale som fx Euskaltel eller Kelme får et indbygget handicap, der ofte betyder at kaptajnen vælger at satse på en etapesejr frem for klassementet. Faktisk betyder det næsten at vinderen vil komme fra et af de store tidskørsel-hold.

For at bøde på det som jeg vil mene er en uretfærdighed over for de mindre hold og så alligevel bevare den smukke disciplin holdtidskørslen har man fra Tour-ledelsens side valgt den salomoniske løsning med 2-3 minutters maksimalt tab. Elegant er det ikke, men jeg forstår bevæggrunden.

Et alternativ kunne være at gøre holdtidskørslen lige kort som en prolog, fx 10-15 km, så den ikke fik så afgørende indflydelse på klassementet. Det ville vel være mere elegant. Eller hvad?

Kommentarer

Hej torben,

Jeg faldt over denne cykelblog, måske den vil falde i din smag: http://crazyjaneski.typepad.com/le_tour_delicieux/

mvh.

Tak for dette link til en blog med en...øh..lidt feminin vinkel på touren (Jambon Jambon).

Ja det kan jeg egentlig godt se. Burde måske hvae nærlæst det lidt mere :-)

Jeg har også ventet med spænding på årets transmission af Tour de France. Det skyldes primært, at årets udgave indeholder nogle ret interessante aspekter.

Jeg tænker specielt på dagene, hvor de blandt andet skal ud på brosten som i de store forårsklassikere og så har man en bjergenkeltstart op ad L'Alpe d'Huez.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2