« Tilbage i bedre form | Forside | Politikens Store Rockleksikon »

24.11.2004

Mere liberalisme-kritik

Lars Kjerulf har skrevet en række gode indvendinger mod nyliberalismen (libertarianismen). Jeg har selv længe annonceret at jeg ville gøre noget lignende, men det er ikke blevet til andet end små diskussioner med Lars Hvidberg og andre, da det er en stor mundfuld at kritisere en så konsekvent og tilsyneladende konsistent ideologi. Det er i øvrigt også netop den kvalitet (og debatniveauet hos folk som Hvidberg) der gør det interessant at blive ved. Libertarianismen repræsenterer en interessant provokation, der tvinger os andre til at retfærdiggøre hvorfor en stat er den bedste løsning på indretningen af samfundet og hvorfor staten har ret til at udøve vold (politi, fængselsvæsen) og indkræve skatter.

Generelle links om libertarianisme
Definition af libertarianisme (på engelsk og med propagandabilleder af glade mennesker, for der findes vist ikke nogen dansk introduktion på nettet? - ellers sig til)
Liberator (de danske libertarianeres forum)
Kritik af libertarianismen (På engelsk. Jeg har ikke fået kigget på den endnu, men den ser interessant ud)

Eksempler på libertarianisme-diskussioner her og på andre weblogs
Denne her begynder med at handle om doping, men kommer til at handle om liberalisme i stedet og indleder en fortsat diskussion mellem mig og Lars Hvidberg.

Her fortsætter debatten, nu med Lars Kjerulf og Lars Hvidberg.

Her diskuteres bl.a. en vis Hans-Hermann Hoppe og det principielle argument om at man ikke kan melde sig ud af staten. Det er især mig og Daniel Beattie der har denne diskussion. Jeg har undervejs en udførlig lignelse hvor jeg forsøger at sammenligne staten med en andelsforening alene hvad angår forholdet mellem at betale og blive boende.

Og endelig er der en lang, principiel diskussion af libertarianismen og staten og ejendomsretten (med utallige deltagere).

TrackBack

Listed below are links to weblogs that reference Mere liberalisme-kritik:

» At eje sig selv (kritik af liberalismen 1) from Det spekulative øre
Jeg har nu i nogen tid diskuteret med de radikale liberalister (libertarianere) - særligt Lars Hvidberg - fordi deres standpunkt provokerer mig og fordi den selvfølgelighed hvormed de præsenterer deres argumenter dækker over nogle huller som jeg vil på... [Read More]

Kommentarer

Det er en meget fin samling af links, du har lavet dig der. Masser af spændende læsning. Jeg vil blot tilføje mit eget bidrag til debatten: http://hairpin-bend.blogspot.com/2004/10/hvorfor-jeg-alligevel-ikke-er.html

Som kort lille bemærkning kan jeg også lige tilføje, at hvis man virkelig vil komme libertarianismen til livs, så skal man nok fokusere på rettigheder og libertarianernes opulente fokus på selvejerskab som fundament i et retfærdigt samfund. Det lyder måske absurd, men rent faktisk er det lettest at kritisere ideologien via en anden definition af rettigheder.
Jeg har ikke selv skrevet om det (jeg har kun skrevet ud fra et pragmatisk synspunkt), men jeg er i fuld gang med at læse John Rawls, der har skrevet en masse om 'det solidariske samfund' - med andre ord, en social-liberal stat.
Her er lidt mere om ham (I kender ham jo nok):
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Rawls
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0674000781/104-1112582-4259163?v=glance

Der findes faktisk noger der minder om en dansk definition af libertarianisme.

Jeg har skrevet en ny kritik af libertarianismen. Eller det vil sige, at jeg har skrevet om John Rawls, og så bruger jeg ham til at kritisere libertarianismen.
http://hairpin-bend.blogspot.com/2004/11/john-rawls.html

Bare hvis nogle finder sådan noget spændende...

Et klassisk link er denne - World's Smalles Political Quiz. Svar på 10 spørgsmål - og se om du er libetarianer. Man har jo lov til at håbe :)

http://www.self-gov.org/quiz.html

Glædelig jul.

MVH
Jakob

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2