« Yellow Arrow - SMS i gadekunsten | Forside | Helter Skelter vs. Yellow Submarine »

30.05.2005

Da jeg var en støjprovo

Når man har skrevet en bog om støj i musikken får man mange forskellige reaktioner - nogle kigger tomt frem for sig, som om man kommer fra en planet de helst vil undgå at høre mere om, andre er undrende og nysgerrige, og igen andre synes det er totalt cool.

Jeg har kun én gang oplevet at nogen blev direkte provokerede af det, som syntes det stred mod deres mest grundlæggende principper. Det var foreningen Lyd & Miljø, som for et par år siden forsøgte at hænge mig ud i deres medlemsblad som den rige lektor der lærte de studerende at støje mens jeg selv boede i en luksusvilla på Strandvejen. Hvordan kunne det dog gå til? Jo, læs her:

I sommeren 2002 blev jeg interviewet i P1-programmet Læst og påtalt i anledning af at jeg fik udgivet en lille, sort bog kaldet The Aesthetics of Noise (en superkort udgave af Støjens æstetik).

Jeg anede ikke at der fandtes en forening som hed "Lyd & Miljø", og hvis jeg havde vidst det ville jeg ikke kæde deres virke sammen med (eller imod) mit eget. "Lyd & Miljø" er nemlig en forening der har som eneste formål at nedbringe den støj vi udsættes for i hverdagen i byen - fra trafikken, fra naboer, fra koncerter etc.

Min bog handler om brugen af støjelementer i musikken. Den har intet at gøre med at spille højt og genere naboerne - det kan man lige så vel gøre med New Age-musik eller Mozart. Det har altså ikke noget med hinanden at gøre. Men det fik det den sommer i 2002.

Mens jeg blev interviewet sad der en mand fra foreningen "Lyd & Miljø" og lyttede. Jeg kan forestille mig ham sidde og ryste på hovedet over mine udgydelser om hvordan støjen kan forstærke den musikalske intensitet og om at støj kan være smukt. Han hed Villy Laursen og var skribent på foreningens medlemsblad. Opstemt over denne foræring optog han programmet på bånd og skrev en slagfærdig artikel om denne "lektor", Torben Sangild, og hans glorificering af det onde selv - støjen.

Lad mig citere fra artiklen. Inden referatet af interviewet står der:

"Det skal for en god ordens skyld præciseres, at Lyd & Miljø på ingen måde kan gå ind for TS's synspunkter vedrørende støj."

Herefter kom der faktisk et uhyre loyalt referat af interviewet, hvor mine pointer kommer klart og neutralt frem. Men så trådte Villy Laursen til, og afsluttede med ordene:

"Man kan da håbe for universitetslektoren, at han uforstyrret af natlige æstetisk musikalske oplevelser kan møde frisk om morgenen på universitetet og reflektere over vor tids støjfænomener med sine studenter, men formodentlig er hans boligstandard af en sådan beskaffenhed at dette næppe er noget problem."

Da jeg så dette brød jeg sammen...af grin!

Altså for det første var jeg ikke lektor (det var ganske vist DRs fejl), men blot ph.d-stipendiat, og havde ikke undervist i støj siden 1997. For det andet boede jeg i en lillebitte toværelses lejlighed med papirstynde vægge og er i øvrigt meget lydfølsom, og sover derfor med ørepropper.

Det var uhyre morsomt, men mest ufrivilligt komisk. Artiklen havde jeg fået tilsendt af foreningens forkvinde, en meget venlig ældre dame, som syntes at Villy Laursen var gået for vidt, og derfor ville advare mig. Jeg snakkede med hende i telefonen, og hun var opsat på at ændre artiklen, selv om jeg gav udtryk for min morskab. Den blev altså ikke trykt i den form - men muligvis i en redigeret udgave, det ved jeg faktisk ikke.

Jeg fandt den i en af mine rodebunker forleden dag, og morede mig igen. Jeg synes ikke at disse guldkorn fra en spids kommentator i et lille medlemsblad skulle forblive utrykt.

Kommentarer

Det var dog en fantastisk historie! Jeg tror, at en del af den slags misforståelser opstår, fordi mange i daglig tale har tendens til at sammenblande betydningerne af ordene "larm" og "støj".

Tænk at blive berygtet hos Lyd & Miljø som den vanvittige støj-lektor. Det er ikke enhver forundt.

Jeg vil også bekende mig som fan
af den historie. Godt Lyd & Miljø
ikke har fundet ud af hvor jeg bor.
Jeg kan næsten høre deres larmende
stille protest ved min gadedør ;-)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2