« Søren Pind: Narkomaner i fængsel | Forside | Agnostiker »

24.05.2005

Hjerte og hjerne i musikken (link)

Ovre på Det spekulative øre har jeg skrevet et lille essay, "Hjerte og hjerne i musikken", hvor jeg kritiserer ideen om at der skulle findes intellektuel musik som en modsætning til følelsesmæssig og kropslig musik. Denne ide er desværre stadig udbredt, og man må derfor blive ved at modsige den indtil pointen er sevet ind.

TrackBack

Listed below are links to weblogs that reference Hjerte og hjerne i musikken (link):

» "Lødig" og "negativ" musik from Torben Sangilds weblog
Jeg troede at de mennesker som mente at klassisk musik er objektivt godt og "rytmisk musik" er objektivt dårligt, var en uddød kuriositet. Men de findes skam stadig, og udgiver endda bøger. Hans Perstrup er et sådant menneske. Han har... [Read More]

Kommentarer

Jeg tror du ville kunne få meget sjov ud af at læse Hans Perstrups bøger om de store forskelle på opbyggelig klassisk musik og den modbydelige og samfundsnedbrydende populærmusik.

Hans Perstrup er gået videnskabeligt (!) til værks i sine bestræbelser på at afdække hvor store problemer populærmusiken afstedkommer. Ord og musik har stor betydning, hævder han, og underbygger denne videnskabelige tese med et henvise til en meget udbredt videnskabelig publikation kendt som 'Biblen' i hvilken det hævdes at det var ved hjælp af ord, et omnipotent væsen skabte vort univers.

Jeg må med skam melde at Hans Perstrups slagkraftige argumentation næsten omstyrtede det fundament hvorpå min verden står, så jeg læste ikke hans bog færdig, men jeg har tidligere læst skarpsindige læserbreve af ham hvor han fortæller om populærmusikken og den indvirkning på vor ungdom. Her satte han for alvor trumf på da han slog fast at der kunne drages paralleler mellem nutidens samfund og Atlantis, der, som enhver jo ved, sank i havet pga hang til rytmisk musik!

Hans Perstrup har udgivet to bøger om disse emner kan kan lånes på biblioteket.

Er denne mand stadig i live?

Det minder mig faktisk om mit første læserbrev nogensinde, som jeg skrev i 1986 da jeg gik i gymnasiet. En ældre herre ved navn Ewald Jensen havde skrevet et brev i Jyllands-Posten hvor han foreslog at man forbød rockmusik. Ja, forbød den! Ligesom i Sovjet, hvor man ikke har problemer med ungdommen, som han skrev. Han kaldte musikken for negermusik og hamren på tallerkener, og mente at den ansporede til vold.

Vi havde så en lille frem-og-tilbage disput i Jyllandsposten, hvor jeg naivt forsøgte at forklare hvad rockkoncerter gik ud på. Men det ændrede vist ikke vist hans holdning om at det var det mest primitive vores kultur havde oplevet...

Hold da kæft, nu har jeg fundet Hans Perstrup, som faktisk lever og har det godt efter forholdene. Ham må jeg lige skrive et indlæg om. Tak for tippet!

Jeg har faktisk en række gange fået emails fra Hans Perstrup, hvor han gør opmærksom på de forfærdelige følger af mine ofte postitive kommentarer om "rytmisk" musik. At jeg er klassisk uddannet musiker, synes ikke at gøre indtryk på ham...
En af hans "elever" skrev en ret sjov artikel om wienervalsens fortræffeligheder fremfor anden musik.. jeg forstod dog aldrig hvorfor en wienervals (som man rent faktisk dansede og stadig danser til!) ikke er "rytmisk" mens jazz er! (har aldrig prøvet at danse til Keith Jarrets Kölnkoncert, men jeg tror ikke det er nemt..)

Nu fandt jeg artikelen igen.. den ligger på
http://www.aakanden.dk/art_wienervalsen.htm

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2