« Højreorienterede kunstnere og aktivister | Forside | Transportsamfundet - en hyldest til hjulet »

06.07.2005

Moderatisme

Liberalisterne har Liberator
De (meget) konservative har Nomos
Socialisterne har Modkraft

Men hvad med de moderate? Hvad med dem som gerne ser et kompromis mellem det bedste fra de tre ideologier frem for en fanatisk dyrkelse af ejendomsretten, nationen/Gud eller klassekampen? Det store flertal der befinder sig i midten uden af den grund at være enige. Os der gerne i praksis vil nuancerne og kompromiset, og som forsvarer essensen i den gældende demokratiske velfærdsstat uden dermed at hylde status quo (og uden at være indbyrdes enige), men som dog har en fælles præmis om at det gælder om at indrette denne velfærdsstat bedst muligt med såvel en grundlæggende respekt for individet og dets udfoldelsesmuligheder som en anerkendelse af kollektive sammenhænge, interesser og behov.

Jeg foreslår at vi også skaber et forum på nettet. Det kunne passende hedde ”Moderator”! ;-)

Grunden til at der ikke er et sådan forum på tværs af midterpartierne fra SF til konservative er sikkert at det ikke har samme appel at være moderat - det lægger ikke op til aktivisme, modsat de ekstreme holdninger, der får næring af at være imod. Som moderat er man ikke imod grundpillerne i samfundet, man forsvarer dem i lige så høj grad over for de rendyrkede ideologier. Og det er ikke særlig sexet. Det lyder som uld i mund. Men behøver det være det?

Kunne man ikke lave happenings og demonstrationer ligesom den aktivistiske venstrefløj har gjort i årtier, og som liberalisterne pønser på at lade sig inspirere af? Demo for EU, for ytringsfrihed, for en blanding af stat og marked, for oplysning og velfærd. Nej, det lyder godt nok ikke så sexet. Men måske Klaus Bondam og Uffe Elbæk i fællesskab kunne skabe nogle smarte måder at gøre moderatismen aktivistisk på? Problemet er at vi er mange moderate der nok vil finde det lidt for poppet.

De politiske forbilleder for de moderate er mange. De spænder vel fra Steen Gade til Birthe Rønn-Hornbech med mellemstationer som Niels Helveg-Petersen, Marianne Jelved, Mimi Jacobsen, Connie Hedegaard etc. Den enkelte moderate er ikke enig med alle disse politikere (det er jo umuligt), men har nok en grundlæggende respekt for dem. Politikere der virker saglige, nuancerede og ikke sådan lige lader sig rive med af mediestrømmens flygtigste luner.

Kommentarer

'Moderator'
godt navn, god idé.
Keep me posted.

Det lyder jo sådan set som konservativ politik ala Connie. Det er vel heller ikke noget tilfælde at de konservative i Sverige netop hedder "Moderaterne" ;-)
Der er måske ikke noget forum på internettet for moderaterne, fordi der ikke er behov for det - mainstreammedierne opfylder behovet, idet alle partier i folketinget (minus Enhedslisten) sådan nogenlunde slutter op omkring en moderat justerings-politik.

Jeg ved godt at der er tale om mainstream, og det er jo det der er pointen. Mainstream er kedeligt, men det er et æstetisk kriterium, der ikke hører hjemme i politik. Der er masser at diskutere på midten i dansk politik.

Det er ikke specielt Connie, der er forbilledet. Det kunne som sagt lige så vel være Steen Gade.

Til gengæld er Dansk Folkeparti ikke spor moderate når det kommer til flygtningepolitik, det nationale og beslægtede emner (selv om de desperat forsøger at kalde sig et midterparti), så de kan ikke være med. Alene Krarup/Langballes korstog mod oplysningen er nok til at gøre dem umoderate, ideologisk set. Det samme gælder Venstres og Konservatives interne højrefløj og SFs interne venstrefløj.

Men der er stadig tale om et solidt flertal, og det er rigtigt, rigtigt kedeligt. Nu forsøger jeg så - med et glimt i øjet - at fantasere om en moderat aktivisme, vel vidende at det er tæt på at være et oxymoron. Men hvis man i stedet for adjektivet "moderat" putter en -isme på lyder det lidt mere af avantgarde. Moderatisme - direkte i traditionen fra dadaisme, futurisme og surrealisme? Nej, jeg kan godt høre det. Men nu har jeg da i hvert fald forsøgt at brainstorme på det.

Det lyder sjovt! Prøve at gøre et stort nummer ud af det kedelige og almindelige i at være moderat. Det lyder desværre også lidt som et satirisk kunstprojekt, men det kunne være sjovt at gøre forsøget.

At gøre noget ud af det kedelige...
Måske minder det om at meditere på et mantra?

Eller modsat - Til kamp: Moderatisterne modererer fløjene !

Måske kunne ordet "fløjkrig" få en ny betydning: en krig mod yderfløjene?

Jeg synes også, at det kunne være fedt med en mere offensiv moderatisme. Jeg tror ikke, at det behøver at blive kedeligt: Ekstreme synspunkter har det jo med at være uholdbare og nemme at gennemhulle (tænk bare på Hans Perstrup). Og det besidder en ikke ringe underholdningsværdi, når man piller dem fra hinanden. Og det er langt fra så usexet som stupidt unuancerede synspunkter.

Hvordan ligger det lige med humanisme i forhold til "moderatisme"... - er der fælles klangspor eller..
Humanisme.dk bestyres af Minioritetspartiet - som bl.a. markerer sig med verbale tæsk til det yderste højre og så bl.a. en borgerløns-tanke, som vel nok lige får en snusfornuftig moderat til at tænke "Aarh - ka' det nu pas'".
Men frasigelsen af både ren socialisme og liberalisme (der hhv. føles for individ-udslettende og egoistisk ulighedsskabende) ligger ret op ad de moderate tanker...
Jeg tænker lidt, at selve det at "kæmpe en politisk kamp mod.." - deri ligger en holdning som ikke er hverken moderat eller humanistisk.
De kendte ismer har jo netop haft et dominant aktions- og reaktions-mønster, i stedet for en ligeværdigende accept af alle øvrige mennesker og grupperinger i vort samfund...
Derved står den politiske kamp i modstrid til et humant ligeværdigende livssyn... og hvordan får man så gjort opmærksom på denne rigtigt fornuftige middelvej, når nu kæmperne kæmper om dominans…? Humor…? Kunst…? Klaphatte...? eller bliver det for latterligt/subtilt/kommercielt for de fleste..
Et forum var nok ikke af vejen for at hitte ud af det, Sangild - Moderator.dk er desværre optaget af et medicinalfirma, men et domænenanvn kogt på en moderering af ordet, kan måske få fut i fejemøget...må begejstringen summe videre!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2