« TV2 og Triple A | Forside | Fænomenet støj og begrebet "støj" »

22.08.2005

DAB-radio

Vi har fået en DAB-radio i bryllupsgave af vennerne. En DAB-radio modtager et digitalt signal, og har derfor langt bedre lyd end en normal transistorradio. Og så sender DR altså på ikke færre end 16 forskellige kanaler – heriblandt en litteraturkanal, en kulturkanal, en rock-kanal og en ren nyhedskanal 24 timer i døgnet. Jeg anmelder DAB-radioen og de forskellige kanaler her:

Forspil
Mit radioforbrug er steget voldsomt i den senere tid. Jeg har nu altid hørt meget radio, især P1 og P2s kulturprogrammer, og jeg har længe optaget fra DRs hjemmesides programarkiver over på min minidisc for at kunne høre radio når jeg cykler etc. Så opdagede jeg BBCs In Our Time, og fandt ud af hvor godt radio der kan laves hvis man har pengene, viljen og den rette studievært. Det store spring kom da også DR begyndte at podcaste i juni, altså sende radio som man kan høre på sin mp3-afspiller og få til at overføre automatisk gennem computeren. Jeg får hørt en del P1 Debat, Mennesker og medier og Læst og påtalt, men jeg savner altså at mine yndlingsprogrammer kommer på den foreløbigt korte liste af podcastede programmer.

DAB-radio 1.JPG

Og nu så altså DAB-radioen. Vores DAB-radio er smuk (en særudgave af PURE med sort kabinet), men frem for alt har den en fremragende lydkvalitet af en bærbar køkkenradio at være. Og der kommer ikke længere støj på grund af atmosfæriske forstyrrelser eller mobiltelefoner eller lignende. Den lyder simpelthen lige så godt som den ser ud!

Og hvad kan man så høre? Ud over P1 og P3 er der alle disse kanaler at vælge imellem, og der skulle komme endnu flere til. Jeg vil kort skrive om dem jeg har hørt mest, men først nogle generelle bemærkninger og kritikpunkter:

Generelt
Programoversigter for de enkelte specialkanaler finder man ikke i avisen – her må man gå ind på DRs hjemmeside og benytte programoversigten (”Radio i dag”). Her kan man se en uge frem. Men de er ikke altid opdateret, og der er jævnligt fejl. Her kunne DR godt tage sig lidt sammen!

Der er som regel ikke nogen værter på DAB-kanalerne; de sender genudsendelser eller musik i rotation. Til gengæld kører der en tekst hen over det lille display, og meningen er vel at man kan få at vide hvad man hører lige nu. Men sådan bliver den langtfra altid brugt. Fx fortæller flere af kanalerne ikke det aktuelle, men det næste program! Jeg vil skyde på at ca. 90% af lytterne er mere interesserede i at vide hvad det dog er de hører nu end hvad der kommer senere, så det er direkte dumt! Nogle kanaler (fx DR Jazz) har heldigvis fundet ud af at skrive begge dele.

DAB-radio 2.JPG

Og så til de enkelte kanaler. Min omtale her bygger på kun lidt over 2 ugers lytning, så det kan være den skal nuanceres og udvides senere. Jeg taler frit fra leveren og der er udsigt til subjektive smagsdomme, men altså først og fremmest facts om sendefladerne:

DR Litteratur
Her sendes der naturligvis litteraturprogrammer – først og fremmest radionoveller, radioromaner og forfatterportrætter og tilsyneladende kun dansk litteratur. Det lader til at man hver uge tager fat i en forfatter som tema. Første uge var det Hans Scherfig, dernæst Hans Kirk og i denne uge Leif Panduro. Radioromanerne var Det forsømte forår, Slaven og Rend mig i traditionerne, læst op af glimrende skuespillere som Ove Sprogøe og Ulf Pilgaard. Jeg går ud fra at de ikke kan blive ved med en så snæver profil af dansk kulturradikal modernisme (Rifbjerg? Soya? Sandemose? Nexø?) – de vil da i hvert fald hurtigt løbe tør for forfattere. Måske er det bare august der er sådan. Lad os få noget Højholt, Holberg, Hamman og Helle – eller hvad med Hemingway, Hamsun, Hugo og Homer? Er det udenlandske udelukket fra DRs litteraturkanal? [Opdatering: svaret er heldigvis nej!]

Programfladen er tilsyneladende bygget op således at radioromanen kører i heavy rotation med to kapitler ad gangen på hverdage, og så hele romanen i ét stræk både lørdag og søndag eftermiddag. Det suppleres så af programmer af/om/med den givne forfatter fra arkiverne. Således er der i øjeblikket jævnligt interview med Panduro plus en Panduro-montage og et radioessay om ”hvorfor vi er så knotne”, som Panduro selv læser op af, ligesom nogle af de adskillige noveller som er blevet lavet til radioversioner også sendes. Og det er ganske udmærket. Især er det et scoop at radioromanen sendes i ét stræk, idet kun de allerfærreste har en hverdag som er gearet til at åbne for næste kapitel næste dag. Jeg har derfor aldrig hørt radioromaner før nu, hvor min minidisc igen kommer mig til undsætning – for at sidde i fem timer og høre radio er jeg simpelthen for travl og rastløs til. Man kan selvfølgelig også tage halvdelen lørdag og den anden halvdel søndag, hvis man er til det. Men hvad med radioteater og hørespil? Er der ikke noget om at Panduro lavede adskillige sådanne? Og hvorfor sendes litteraturprogrammet Alfabet ikke på litteraturkanalen? Fordi man ikke må tænke på tværs af redaktioner i DR?

DR litteratur har en meget tynd hjemmeside (som i øvrigt kun kan ses i Explorer). Her kunne de fortælle hvilke forfattere og romaner der vil blive stillet ind på i den kommende tid. Men det gør de ikke. Måske er der ikke ressourcer til det, men det er nu synd.

Bortset fra disse indvendinger, som måske til dels er begyndervanskeligheder, er det fantastisk at have en kanal hvor man kan høre litteratur døgnet rundt.

DR Kultur
Her er konceptet ganske enkelt: DRs kulturprogrammer genudsendes i rotation. Og det er altså kultur i så bred en forstand at det dækker naturvidenskab, debatprogrammer, religion og dokumentarudsendelser – ud over de egentlige kulturudsendelser. Med andre ord et herligt mix af P1 og P2Kultur.

Men derudover genudsendes gamle udsendelsesrækker, såsom i øjeblikket Palle Laurings serie om ”Dronninger og andre kvinder i Danmarkshistorien”. Her er historie på en måde som vi sjældent hører det længere: sladder om de gamle adelige frøkener med skråsikre moralske domme over deres liv. Her er tøjter og piger med ben i næsen, trofaste kvinder som står bag deres mænd og svigatige skørlevneder, ligesom deres mænd er slapsvanse, tølpere eller hædersmænd. Palle Lauring kombinerer Se & Hør med moralisme i fortællinger om fx Caroline Mathilde og Johanne Luise Heiberg. For meget af det gode for min smag!

Musikkanalerne
Musikkanalerne lytter jeg ikke så meget til, da min primære musiksmag ikke rigtig finder plads hos DR bortset fra i programmet Radium (men kun tirsdag og onsdag) samt Lyt til nyt. Desuden foretrækker jeg som regel selv at vælge den musik jeg vil høre. Fred være med det.

DR rock sender rock i døgndrift. Deres komplette playlister med eksakte tidspunkter ligger på deres fine hjemmeside, som også har plads til at fortælle om de temaer som kører i øjeblikket. Repertoiret er som man kan forvente: mainstream-rock med en vis forkærlighed for klassikere som fx Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Queen, Dire Straits, Deep Purple, T. Rex og Gasolin. Deres tema i øjeblikket er ”Rockens danmarkshistorie”, som det ikke er lykkedes mig at ramme, men den ligger altså sent om aftenen hver dag.

DR Klassisk sender mainstrem klassisk i døgndrift med mange kedelige radiokoncerter fra de europæiske stationer. Tirsdag aften er opera-aften. En musikmuseumskanal der formentlig mest bliver brugt som muzak – Mozart & co.s generelle skæbne.

DR Soft sender blød soul der slet ikke kan andet end være muzak.

DR Boogieradio sender ikke (som navnet ellers kunne antyde) gammel rock’n’roll, men i stedet hitlistemusik – fuldstændig ligesom P3 og alle de der Voice/Sky-kanaler som de store pladeselskaber styrer med hård hånd så de kan pushe deres formelmusik til det købekraftige flertal. Men her er det dog DR og uden reklamer og muligvis med en minimal indflydelse fra institutionen selv på hvad der spilles (læs: dansk popmusik). Der reklameres med satiretime hver dag kl. 16 og igen kl. 23, og det ville jeg gerne høre, men når jeg slår om på kanalen i bemeldte time sender de bare hitlistemusik – det er ikke lykkedes mig at høre noget satire fra den kant. Men der skulle ifølge playlisterne komme et halvt minuts morskab et par gange i løbet af den såkaldte ”satiretime” ind imellem hitlistemusikken. Ikke overbevisende.

DR Jazz er en hemmelighedsfuld musikkanal, der ikke vil røbe hvad de sender - hverken på hjemmesiden eller i online-programoversigten. Er det nu også klogt? I hvert fald har jeg ikke rigtig fået hørt den, for jeg er kræsen med jazz, og selv om tidsrummet 20-23 på hverdage lyder som min del af sendefladen (”jazz for den nysgerrige og krævende”) så er jeg åbenbart ikke nysgerrig nok til at åbne for kanalen i det tidsrum. Hvis nu jeg vidste at der var en John Coltrane-aften eller et Cecil Taylor-portræt eller et tema om freejazz, så ville jeg nok være mere tilbøjelig. […] Nu prøvede jeg så som en stikprøvekontrol at åbne for den (søndag kl. 22.43), og fik bekræftet dét der med min del af sendefladen, idet der blev spillet Eric Dolphy, som jeg holder meget af. Men det lader altså til blot at være pladerotation ligesom på DR rock – ingen temaer her.

Resten
DR Nyheder er hvad det lyder som: nyheder og vejrudsigter og enkelte baggrundsprogrammer i døgndrift. DR Sport er naturligvis en sportskanal. DR Politik burde hedde ”DR Christiansborg”, idet den består af direkte transmissioner af debatten i folketinget. Derudover er der hele to børnekanaler, en mystisk kanal der hedder DR Event og så nostalgikanalen DR Gyldne genhør. Resten er kommercielle stationer som jeg ikke vil værdige en kommentar.

Konklusionen er at DAB-radio er en fantastisk ting at have i sit køkken, men at det også kunne blive bedre. Især burde flere af kanalerne være mindre hemmelighedsfulde med hvad de sender. Det er altså ikke ligemeget, skal jeg hilse og sige!

Kommentarer

Hej Torben,

Jeg har haft en DAB-radio i vel 8 måneder nu. I den periode har DR Litteratur flittigt sendt (og genudsendt) forfattere som Graham Greene, DH Lawrence, Henry James, Conan Doyle, Poe, Rosewich, Thomas Mann, Honoré de Balzac og sikkert flere jeg ikke lige kan huske. Så det er bare at vente - så kommer du stensikkert til at høre dem også.

DR Kultur mangler efter min mening en del af musikken fra P2, bla lørdags operaen, der ofte er en live-udsendelse. Palle Laurings udsendelser synes jeg tilgengæld er herlige.

Generelt savner man bare - for alle DAB-kanalerne - en strategi fra DRs side, om hvad man vil og hvorfor. Og så måske en udvidelse af repertoiret på Litteratur. En hyppigere opdatering af deres websider er også tiltrængt!

mvh. Henrik W.

Tak for dine kommentar. Det glæder mig at høre at DR Litteratur ikke kun sender dansklærer-litteratur, men har et bredere udsyn. Hermed er det sat på plads! Jeg glæder mig til at se hvad der sker i de kommende uger.

Palle Lauring er en smagssag; jeg synes det er sjovt at høre til et vist punkt. Sjovt på grund af retro-effekten. Men jeg får som sagt hurtigt for meget af sladderen om aristokratiets damer.

Hej Torben,

Faldt tilfældigvis over din log og læste vedr Boogieradio's satiretime.
Jeg kan fortælle at der sendes i gennemsnit 7 satireindslag i hver satiretime og at satiren udgør mellem 30 og 60% i den pågældende time. Dog kan det ikke høres mere mellem 23 og 24 - og fra ca. april/maj-måned flyttes timen til mellem 19 og 20.

således bliver fladen præget af endnu mere indhold.

er du interesseret i en mere uddybende forklaring eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail.

Mange gode hilsner,
martin ersted
redaktør/boogieradio

Hej!

Tak for din anmeldelse af vidunderet.

Jeg har netop købt mig en DAB-tuner, og jeg er sjældent blevet så skuffet over en nyanskaffelse til det lille hjem!

Som du er inde på er programmerne - bortset fra P1 - fyldt med rod. Hvis der tilfældigvis spilles jazz for mig når jeg tænder, kan jeg være sikker på at genren skifter inden for et kvarter. Og sådan er det også på Klassisk. Dertil får det hele et muzakpræg af den evige uannoncerede og ukommenterede musik.

DR praler af "det store programudbud." Jeg plejer at lytte til fx BBC og Radio Classic. De er der i alt fald ikke.

DR praler af "kvaliteten". Den er tynd, i forhold til min gamle FM-tuner. Jeg kan sammenligne direkte, da de begge spiller gennem samme forstærker og højttalere.
Men jeg er også af dem der synes at vinylplader lyder bedre end "CD-kvalitet".

Jeg tror nok at jeg havde ventet mig noget i retning af min netradio i en ordentlig kvalitet. Der kan man tale om programudbud. Alene inden for jazz er der flere hundrede stationer.

Det bliver et kort bekendtskab!

Mvh Bo.

Jeg har lige fået mig en dab-tuner.
Dvs. dab-radio, men tilsluttet det eksisterende stereoanlæg.
Wauuww, hvor er jeg superbegejstret, lyden gennem de i forvejen gode højtalere jeg har, lyder som jeg har købt mig verdens bedste højtalere.
Tuneren kostede kun 600,- kr.på tilbud, så dét højner fornøjelsen:-D

Vedr. dab-programmerne er jeg meget tilfreds.

(Det bliver rart den dag, man ikke skal slå kanalerne op på pc for at se sendetid og programmer)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2