« Navlefnuller - videnskabeligt set | Forside | DAB-radio »

13.08.2005

TV2 og Triple A

Du husker sikkert den pinlige sag for nylig om TV2 Nyhedernes manipulerende indslag der berettede om horder af indvandrebander "bevæbnet til tænderne" og parate til at overtage magten på Sjælland fra rockerne? Det viste sig jo siden at de to "farlige gangstere" var rappere og tøjproducenter der forsøgte at lave reklame for deres musikvideo ved at lege tegneseriegangstere, men som altså blev brugt i et indslag hvor deres udtalelser fremstod uden ironi og skuespil. Jeg skriver om forløbet her:

Den angivne bande "Triple A" eksisterede ikke. De to (tilsyneladende noget naive) drenge stod frem og sagde at de var blevet snydt af TV2. De har leget med grænsen mellem fiktion og virkelighed med forbilleder i amerikanske gangster-rappere, og det skulle de have afholdt sig fra. Det viser sig at produktionsselskabet bag videoen har en vigtig rolle at spille.

TV2 holder fast på at de havde gennemresearchet indslaget og havde kendskab til en bevæbnet gruppe ved navn "Triple A", men nok lige givet den en tand mere end den kunne holde. Og så var det lidt uheldigt, indrømmer TV2, at det som journalisterne angiveligt troede var fakta blev klippet sammen med billeder fra musikvideoen. Ja, det tør siges!

P1s Mennesker og medier har taget fat i historien og laver en grundig gennemgang af alle fakta og påstande, undskyldninger og beklagelser og mulige løgne fra alle sider. Det kan anbefales at lytte til, hvis man vil have et indblik i hvor galt det kan gå når journalister vil have en bestemt historie og når amatører vil promovere sig gennem mediestunt.

Og tro ikke at det er et særtilfælde (omend det er groft), man ser indslag hver dag som er groft manipulerende, idet folk ikke vil have nuancer men slagkraftige historier. Og man skal være naiv for at mene at vi ikke påvirkes af dem.


Mennesker og medier kan høres på nettet her
(og kan også podcastes). Det kan anbefales!

Politiken har en systematisk gennemgang af sagen skridt for skridt i dagens (13/8) papirudgave - den kan også anbefales.

Læs evt. også
Politiet kalder "Triple A" det rene pjat"
TV2s pressemeddelelse om sagen.

[Opdatering 21/8: se kommentar]

Kommentarer

Siden jeg skrev indlægget er der sket det at TV2 skridt for skridt har trukket i land. Mens nyheds-souschef Louise Mejlhede begyndte med at beklage detaljer i indslagene som fodfejl, men forsvare den journalistiske historie har TV2 endelig tilbagetrukket indlægget fuldstændig og indrømmet at der ikke findes nogen bande ved navn "Triple A", og at indslaget altså var ren fiktion.

En af de medvirkende "gangstere", Aziz, fortæller detaljerne om mødet med TV2s journalist Kristan Ladegård, der var meget ulden i sine forklaringer om hvad optagelserne skulle bruges til, nemlig "noget om musikvideoen og indvandrere".

Journalisten ansporer Aziz til at tage tørklæde på og spille gangster, men glemmer at fortælle at det vil blive brugt i et nyhedsindslag om bandekriminalitet og blive fremstillet som journalistiske fakta og ikke som en teaser til musikvideoen. Aziz spiller for sjov en rolle der angiveligt ligger meget fjernt fra hans egen opførsel og levned, men som udelukkende knytter an til musikvideoen.

Der er INGEN grund til at mene at journalisten Kristan Ladegård tror at han står over for en gangster. Han er selv med til at iscenesætte ham med udgangspunkt i en musikvideo. Han manipulerer bevidst for at få en sensation i kassen. TV2 Nyheder har beskyttet ham, men nu må vi snart få hans version af historien. Hvor er al den research i lokalområdet som TV2 påstod at indslaget byggede på? Den eksisterer pludselig ikke alligevel!

Og hvorfor gentog TV2 uden selvkritik indslaget dagen efter, på trods af de kritiske røster der allerede da var lydt? TV2s tillidsmand mener at der har været et pres på journalisten for at smøre tykt på og komme ud med historien hurtigt. Derfor også de manipulerende klip med Per Larsen fra Københavns Politi som taler i generelle vendinger i et interview om bandekriminalitet generelt. I indslaget lyder det som om han kommenterer de (fiktive) bander, som TV2 under overskriften "Banderne har magten" påstår har overtaget Sjælland. Nu må Kristian Ladegård og Louise Mejlhede udrede hvem der har hvor meget af skylden, men at de begge har manipuleret for at få en god historie synes at være klart.

Summa summarum: TV2 har dummet sig meget groft med den ene hensigt at skabe frygt og sensation. Det er på BT-niveau eller værre og burde simpelthen ikke forekomme!

Måske er det meg der er langsom, men... har du nogensinde opfattet TV2s nyheder som værende troværdig? Triple A-sagen er for mig blot en offentlig bekræftelsen på noget jeg egentlig har vist længe... at TV2-nyhederne ikke er vært at spilde sin tid på!

Jeg kunne skrive i lange sætninger hvor meget jeg er enig i Frode Andersen, og Torbens Sangilds kraftfulde ord, men måske udtrykkes det bedst når udtrykkes kort: HØRT!

Ja nu begynder det at blive interessant! For hvor mange gange tidligere har TV2-Nyhederne så også manipuleret med sandheden eller set den ensidigt an?

Svaret kan jeg ikke komme med, da det er op til TV2-Nyhedernes ansvarlige at "krybe til korset" og melde ud hvis de synes at der har været andre tilfælde, hvor de har været lidt for sensationshungrende.
Det er jo med denne omtalte historie især uheldigt, at man er med til at puste gevaldigt til den fremmedfjendske stemning, som lurer i den "ærke"danske befolkning for tiden. For ikke at tale om at være direkte medvirkende årsag til, at "indvandrerne" nu rigtig har en undskyldning for at rotte sig sammen mod "danskerne".

Derfor syntes jeg det er flot at man netop trækker den i land, på den ærlige måde som Torben Sangild har gjort rede for her.

Generelt set er det positivt hvis TV2-Nyhederne nu bruger denne erkendelse til i fremtiden, at se mere på kvaliteten af deres indslag end på hvor mange seere der puttes i kassen. Dette er jo en af de vigtigste journalistiske ansvarsområder, fordi man som landsdækkende medie er med til, både at forme folks bevidsthed, samt derigennem at kunne sætte dagsordnen for hvordan vi opfatter den verden vi lever i. Hvilket er en li'så stor magt at have (omend ikke større) som retssamfundet, erhvervslivet og staten har. (De 4 statsmagter - vores nuværende samfundsopbygning)

Medierne skulle jo efter dette samfundsbillede være folkets stemme, men er det dog alt for sjældent. Istedet er de blevet et reklame og propaganda middel for ihvertfald 2 af de ovenstående statsmagter. Døm selv hvilke 2 jeg mener!

Alt herfra. Slut.

Til Frode: jeg ser netop Triple A-sagen som et ekstremt eksempel på hvor manipulerende journalistik i almindelighed og TV-journalistisk i særdeleshed er.

Forskellen mellem Triple A-sagen og hverdagsmanipulationen er præcis dette: at de denne gang ikke bare planlagde en historie på forhånd og derefter fandt nogen der kunne sige det de gerne ville høre. Det sker hele tiden. Denne gang afslørede metoden sig selv, idet dem som de fik til at udtale sig spillede 100% skuespil.

Normalt kan man godt finde nogen der mener noget ekstremt eller hader nogle andre eller som jubler når nogen er døde. Der var enkelte hjernedøde (og hjerteløse) indvandrerteenagere der jublede efter 11. september - det var dem man så på TV. De blev sikkert gejlet ekstra op af journalisterne til at vifte med det palæstinensiske flag.

Jeg har selv prøvet at være på TV et par gange og har adskillige gange set hvordan et nyhedsindslag bliver forberedt: de medvirkende bliver genneminstrueret på forhånd. Det sker naturligvis i forlængelse af det som man allerede står for eller foretager sig, men journalisterne skaber en situation som ellers ikke ville eksistere. Og de gør det uhyre bevidst. Hvis nogen står for en kontroversiel holdning bliver de opfordret til at gøre det spektakulært. Hvis nogen foretager sig noget "interessant" bliver det peppet op så det egner sig til skærmen.

Det gælder ikke kun på TV2, men TV2 er måske en smule værre til det end DR.

Nyhedsjournalistik på TV er en bastard mellem oplysning og fiktion, mellem fakta og historie (det er ikke tilfældigt at journalisterne selv taler om at "lave en historie" på noget). Det tror jeg ikke man sådan lige kan ændre ved, for folk vil have den gode historie og de spektakulære optrin. Det man kan gøre er hele tiden at være opmærksom på hele iscenesættelsen af et indslag og bruge sin sunde og kritiske fornuft.

Måske kan Triple A-sagen være medvirkende til det. I så fald er der da kommet noget godt ud af miseren. For vi har det allesammen med at glemme det når vi ser billederne på skærmen. Der er jo som regel et gran af virkelighed i det vi ser - et vinklet udsnit af noget delvist autentisk. Og det er som regel nok til at overbevise os om at vi ser noget virkeligt, hvorefter vi ofte glemmer det dér med iscenesættelse, vinkling og udsnit.

I Triple A-indslaget var der ikke længere nogen forbindelse til nogen virkelighed. Det der blev iscenesat og vinklet var fiktion allerede før journalisterne gik i gang. Skal man se negativt på det kan man understrege at det åbenbart ikke gjorde den store forskel i forhold til at sende det med brask og bram. Skal man se på det positive vil det være at der kom en sag ud af det; at mediemagten - trods alt - rummer et element af selvkritik.

Hej Torben

Vi er en gruppe på IT Universitetet, der gerne vil til eksamen i hele Triple A-sagen. Så jeg vil høre om du evt. har indslaget liggende på bånd, eller kender nogen der har? På forhånd tak for hjælpen!

Kristoffer

Nej, det har jeg ikke. Jeg sender jer lige en email.

Jeg er nu blevet ringet op af flere der har spurgt om det samme, så læs følgende før I kontakter mig:

Jeg har ikke Triple A-interviewet på video. Jeg kender heller ikke nogen der har (så vidt jeg ved). Jeg har skrevet dette som almindelig lægmands-iagttager og har ikke nogen særlig indsigt i indslaget eller dets medvirkende. Jeg kan med andre ord ikke hjælpe med jeres research. Beklager.

har du tjækket christiania sagen hvor de 2 dage itræk viste 4 uro betjente der bankede en Christianit med deres knipler og sagde at det var 4 christianitter der overfaldt en betjent? mvh jais

Hvad angår Triple A-interviewet på video, så har jeg lige fundet ud af at folkebibliotekerne gemmer alle nyhedsudsendelser fra både DR og TV2, så det er altså dér man skal henvende sig hvis man skal bruge klippet til sin research.

Man skal være ret naiv, hvis man tror, at man kan ringe til TV2 for at høre om man få en kopi af Triple-A-indslaget. Jeg skriver selv projekt omkring emnet, og har et nært forhold til den person, der afslørede hele sagen! Faktum er, at den journalistiske vinkel er blevet så manipulerende og så iscenesat, at det er til at brække sig.

Har lyttet til Mennesker og mediers dækning af historien, og Lasse Jensen har virkelig gjot et godt stykke arbejde. Men kan desværre ikke finde udsendelsen mere.

Hej Torben,

Faldt tilfældigvis over din log og læste vedr Boogieradio's satiretime.
Jeg kan fortælle at der sendes i gennemsnit 7 satireindslag i hver satiretime og at satiren udgør mellem 30 og 60% i den pågældende time. Dog kan det ikke høres mere mellem 23 og 24 - og fra ca. april/maj-måned flyttes timen til mellem 19 og 20.

således bliver fladen præget af endnu mere indhold.

er du interesseret i en mere uddybende forklaring eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail.

Mange gode hilsner,
martin ersted
redaktør/boogieradio

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2