« Stemning 2 | Forside | Mine egne radiostationer »

22.11.2005

Den beroligende støj

Min anden klumme for AUX handler om hvordan ren støj kan virke beroligende på bl.a. spædbørn, søvnløse og patienter under lokalbedøvelse. Læs den her.

Kommentarer

Ret intressant! Jeg synes klart om tanken om hvidt støj, der kan dæmpe andre ubehagelige lyde, f.eks. hvis man ligger på et hospital eller lignende.
Og hvidt støj vil klart være at foretrække frem for de cd´er med uudholdelig, såkaldt beroligende muzak der sælges på apotekerne!
Jeg ved godt at disse cd´er har en dokumenteret berloigende virkning, så måske det fordi jeg er musiker, og har et særlig "følsomt" forhold til musik - jeg skal ikke ku´sige det, men hvis noen spillede den muzak for mig mens jeg lå i koma, vil jeg sørge for at vågne hurtigst muligt for at få slukket for lortet! (hvilket jo ville gøre at cd´en på en måde havde opfyldt sin hensigt, dog lidt anderledes end den nok var tiltænkt..)

Så måske skulle jeg have skrevet et brev eller en note et eller andet sted om at jeg gerne vile have hvidt støj og ikke muzak hvis jeg engang skulle havne i coma på en hospitalseng?

Jeg ved hvordan du har det, og det er faktisk et problem for mange at de ikke kan undgå at blive nødet med new age-musik når de er i en eller anden form for behandling.

Men jeg kan faktisk berolige dig med en god nyhed: det er faktisk lige meget hvilken slags musik der bliver spillet, bare patienten kan lide den. Metallica, Sex Pistols og Sonic Youth fungerer fint hvis patienten kan lide dem.

Jeg vil skrive mere om det senere og henvise til de undersøgelser der er tale om; det er i hvert fald en bombe under såvel Niels Ejes operationsmusik som Hans Perstrups sindssyge fantasier.

Eller rettere: hvad Niels Ejes musik angår, tror jeg det er fint til mange mennesker, men ikke til alle. Det er frembragt på baggrund af statistiske målinger af hvad flest mennesker slapper af til. Så problemet er blot at tro at alle vil nyde det.

Ideelt set bør man kunne tage sin egen musik med til behandlingen. Problemet er at mange læger/behandlere vil blive stresset af vores musik...

Det er ret sjovt det her fænomen. Jeg kommer til at tænke på en halvdefekt clockradio mine forældre havde, der sagde rrrrrrmmmmm. Mig og mine søskende var helt vilde med det, det var den lækreste måde at falde i søvn på. Så var det åbenbart ikke så mærkeligt som vi troede.

der findes ikke noget bedre end at falde i søvn til incapacitants

Øh, den forstod jeg ikke? Du siger at støj er noget subjektivt og så henviser du til et link hvor støj er alt andet end subjektivt.

Jeg definerer i Støjens æstetik tre støjbegreber. Ét af de tre er subjektivt, og det kalder jeg endda for "subjektiv støj". Det giver altså hverken mening at sige at støj er noget subjektivt eller at det ikke er, for det kommer an på sammenhængen.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2