« Bad Music opdateret | Forside | Wikipedia »

08.12.2005

Wascator café og spiseri

Der er åbnet en ny café på Nørrebro i et gammelt møntvaskeri, som nu er omdannet til et af de hyggeligste steder i København. Den hedder Wascator og har nu eksisteret i en måned. Jeg har frekventeret den nogle gange, og anmelder den nedenfor. Jeg skriver om stedets (korte) historie, atmosfære, udskænkning, mad og service. Jeg er generelt overordentlig positiv og har kun én lille indvending. Læs café-anmeldelsen her:

Forhistorie
Da vi flyttede ind i vores ellers dejlige lejlighed på Refsnæsgade havde vi fra stuen udsigt til en slatten grillbar, et affældigt solcenter og et vaskeri kaldet Wascator. På sin vis et meget autentisk Nørrebro, men på den anden side ikke ligefrem nogen fryd for øjet. Derfor var det med stor glæde at vi her i oktober så at vaskeriet skulle nedlægges til fordel for en café. Gennem september og oktober måned fulgte vi den gradvise og effektive omdannelse af vaskeriet til Wascator Café og Spiseri ("spiseri” er i øvrigt et godt norsk ord).

Rygterne lød fra stedets overbo (som fulgte processen fra sin vindueskarm) at de ville fjerne de lyseblå vaskeri-kakler på facaden, hvilket vi syntes var lidt synd, eftersom de egentlig kunne bruges til at give stedet et særpræg. Heldigvis lod de dem sidde, og beholdt altså også Wascator-skiltet, som nu er et vartegn for caféen.

De har nu haft åbent i over en måned, og jeg er kommet dernede en del gange. Jeg var overrasket over hvor velbesøgt stedet har været fra første dag, men de må have deres netværk i orden. Vi lokale har også taget stedet til os, og på Wascator møder man folk fra blokken og kvarteret som man ellers kun ser om sommeren, hvor folk hænger ud udendørs. Da min hustru har boet her hele sit liv kender hun mange og vi møder altid nogen nede på Wascator. Det er altså allerede mere end en Nørrebrocafé – det er også et lokalt samlingssted for kvarteret omkring Sjællandsgade-Guldbergsgade- Fensmarksgade etc. Ikke at der er mange skridt at gå ned til Elmegade og Skt. Hans Torv, men dér er man snarere i byen end nede på den lokale.

Indretning og atmosfære
Væggene er overvejende hvidkalkede, møblerne er genbrugsmøbler og nøgleordet er hjemlig hygge (frem for kølig stål, glas og spejle). På et tidspunkt havde de en sofa, men den er nu væk – den fyldte nok for meget. Der brænder stearinlys og spilles vinylplader. Væggene er sparsomt beklædt med få, nøje udvalgte (og meget forskellige) billeder. To store vinduer giver lys og udsigt til gaden (og faktisk også til vores lejlighed, hvis man sidder rigtigt). Toiletterne er beklædt med tavlebelægning, og der ligger kridt så man kan komme af med sin skrivekløe og skrive garffiti-beskeder i udvalgte farver.

Personalet er venlige og betjeningen personlig. Man føler sig hurtigt som en stamkunde. Ejerne er vist i begyndelsen 30erne, og det bærer stemningen præg af. Om dagen er der hygge og snak og plads til børn, avislæsning og forelskede par. Om aftenen skrues musikken op, og der går øl og fest i den – på den gode måde. Ind imellem er der quiz-aftener eller lignende arrangementer.

Musikken er som sagt vinylplader, og vægten lægges på cool jazz og rockmusik fra 70erne og 80erne. Der spilles i høj grad hele albums, hvilket passer mig godt. Et par eksempler fra hukommelsen er Lou Reed og Peter Gabriel. Desuden noget reggae og en hel del nostalgi. Det slår mig pludselig at jeg mener de har spillet ”Dig og mig” med Dieters Lieder (altså den gode, gamle version fra 1984), hvilket i sig selv giver gode point på min nostalgi-konto. Men det er altså ikke her man skal høre de nyeste hits. Her spilles den musik personalet kan lide, ikke sponsorerede musik fra de store pladeselskaber som det ellers er kotyme de fleste andre steder (faktisk er mange af pladerne foræringer fra kunder). Bliv ved med det!

Det er bemærkelsesværdigt at stedet fra første dag har haft sin egen, rare atmosfære. Der er ikke noget fernis som skal slides ned, ikke nogen nykker der skal pudses af, ikke nogen prætentioner stedet ikke lever op til. Tværtimod: det er næsten som om caféen altid har været her med sin ligefremme, ukrukkede charme. Skulle man sammenligne stemningen med noget andet skal vi i nærheden af Propps, Bankeråt, Riccos eller Kates Joint. Ellers skal vi til Berlin for at finde noget lignende.

Udskænkning
Deres café latte er rigtig god, koster 20 kr. og serveres med en lille, hjemmebagt småkage til.

Hittet er så afgjort deres Hancock fadøl. De kan fås i lys (pilsner) til 25 kr. og mørk (ale) til 28 kr, (begge priser er vel at mærke for en stor fadøl). Jjeg foretrækker den mørke. Er man mere i det udforskende hjørne har de et arsenal af gode, halvsjældne ølmærker på flaske – bl.a. en spændende italiensk øl, hvis navn jeg ikke kan huske i skrivende stund. Spriritusudvalget er traditionelt; det er tydeligvis øl der er satsningsområdet. Sodavand er Hancock – også colaen!

Menu
På sin karakteristiske, tilbagelænede facon præsenteres maden på Wascator med ordene: ”Alt er hjemmelavet, meget er økologisk”. Der er tale om god, solid mad i den billige ende. Der er som regel to dagens retter, dagens suppe og dagens salat at vælge imellem.

Jeg har indtil videre kun spist aftensmad dernede én gang, men det er helt sikkert ikke den sidste. Vi fik vildsvinebov med sellerimos og kartoffelmos, dertil lidt rucolasalat med æble og naturligvis det dejlige hjemmebagte brød. 90 kr. for en ret som andre steder ville koste 30 kr. mere. Kødet var uhyre saftigt og velsmagende og sovsen (nånej, saucen) var himmelsk. Sellerimosen var serveret oven på bagte skriver af selleri, og kartoffelmosen var efterbagt og skåret firkantet. Maden kom efter et kvarter og betjeningen var som altid venlig, ja næsten personlig.

Brunch
Brunchen (som vi har prøvet et par gange) koster 85 kr. inklusive kaffe/the ad libitum. Den indeholder pt. følgende: Nybagt brød, skinke, to slags ost, dagens frugt i skiver, drænet youghurt, hjemmelavet marmelade, kartofler, pølser, røræg m. champignon, bacon ristede pølser, stegte tomater og månedens kage (i december: æbleskiver). Dertil friskpresset juice.

Der er rigeligt med mad, selv til en granvoksen mand, og man kan altid bede om mere, hvilket personalet altid husker at understrege. Spiser man to eller flere får man maden på nogle store fade – så kan man selv fordele det mellem sig. Det er klart at foretrække frem for at få portionsanretninger, idet de færreste synes at alt er lige interessant på en arrangeret tallerken.

Man får altså et godt måltid for pengene, og overordnet set er det en god brunch. Røræggen er lækker og det er en god ide at blande stegte svampe i. Baconen er sprød og velsmagende og stegt lige tilpas. Pølserne er skrå skiver af store, krydrede pølser og falder fint i min smag, mens ”min ledsager” (i mere end en forstand) ikke er så meget for dem. Kartoflerne er vistnok først kogte, derefter stegte, og serveres hele med skræl. De er gode, og passer fint ind i måltidet (om end en britisk bekendt af mig lige skal vænne sig til dette åbenbart meget danske islæt). Alt i alt er den varme del af brunchen altså helt fin. Og så skal jeg nævne brødet, der er om ikke varmt, så i hvert fald lunt og uhyre velsmagende – måske brunchens største hit ved siden af røræggene.

Går vi til den kolde del er det i orden uden at være fantastisk. Skinken er OK, og min ledsager synes godt om osten og især youghurten (jeg selv holder mig langt fra den slags). Efter sigende er jordbærmarmeladen lækker og frugten fin nok.

Men jeg er nødt til at kritisere brunch-kaffen. Her er Wascator Cafés eneste svage punkt. Den kaffe man får serveret til brunchen er en kedelig kolbekaffe, som for alt ofte er halvkold når man får den serveret. Den kommer i store porcelænskander, og hvis man er heldig at få den sereveret mens den stadig er varm, fiser denne varme ud inden man når til anden kop. Jeg vil derfor foreslå caféen at finde en bedre måde at servere kaffen på. I termokander eller som manuel opskænkning fra kolben (efter amerikansk diner-princip) eller måske rygende varm i stempelkander. Man kan selvfølgelig bestille en normal café-kaffe oveni (for den er god!), men det er vel ikke meningen.

[Opdatering januar 2006: De har taget kritikken til efterretning og serverer nu brunchkaffen i termokander, og dermed er alt godt!]

Brunchen er fin og prisbillig, og man går med garanti ikke sulten derfra.

Generelt
Som det fremgår skal du bare se at lette røven og drøne ned på Wascator – det kan være vi ses!

Wascator ligger på Refsnæsgade 32-34, 2200 København N, Tlf. 36 91 77 87
Åbent hverdage 11-24, fredag/lørdag 11-02

(Wascators hjemmeside er indtil videre ikke så informativ, men de lover at der sker mere. Indtil videre kan man se nogle billeder fra åbningsfesten og et kort så man kan finde vej. Hvis man skulle bedrive ønsketænkning skulle den i fremtiden indeholde bl.a. en menu og annoncering af fremtidige arrangementer. Måske også en kundefeedback).

[Opdaterinng januar 2006: hjemmesiden er nu udvidet med menu og en fin graffititavle man kan skrive beskeder på. Begge dele virker dog kun i Explorer, ikke i Firefox].

TrackBack

Listed below are links to weblogs that reference Wascator café og spiseri:

» Wascators anmeldersucces from Torben Sangilds weblog
Wascator Café og Spiseri har fået fem fortjente kaffekopper i Politikens Cafékontrol. Læs min kommentar til og uddrag af Politikens anmeldelse her Læs mere om Wascator her Wascators hjemmeside... [Read More]

Kommentarer

Jeg havde allerede hørt om Wascator-caféen, og nu er det da helt sikkert at vi lige skal tjekke det ud. Tak for tippet!

Som din lykkelige ledsager må jeg lige rette dig en smule - væggene er ikke hvidkalkede, i hvert fald ikke allesammen! Nogle af dem er en delikat støvet turkis.

Og så er jeg i øvrigt meget enig i din vurdering. Min største anke er at de ikke har opdelt cafeen i ikke-ryger/ryger, selvom vi så skulle sidde i hver sin ende af cafeen af og til...

Jeg ville sætte stærkt pris på at slippe for at indånde giftighederne - som også betyder at der generelt lugter for meget af gammel fest og for lidt af hjemmebag dernede.
Og måske skulle der i rygerafdelingen være nogle vandpiber, så de kunne tiltrække en af de store befolkningsgrupper i kvarteret.

Men hurra for Wascator! Et kvartersløft! Nu skal pizza/grill-baren og solcenteret bare erstattes af en indisk takeaway/restaurant og et eller andet spændende lille sted - måske en vandpibebar eller en garnforretning med hæklecafe. :-)

Nu vil jeg ikke nøjes med at cykle hastigt forbi i min kroniske cafe-skræk. Lyder som noget jeg burde tjekke ud ved meget snarlig lejlighed.

Tak.

Det med ryger/ikkerygerafsnit bliver måske overflødig... i TV-avisen taler de om at vor indenrigsminster overvejer et forbud mod rygning på caféer og resturanter!

Typisk for vor tids politiske vinde. Hvad med en nuanceret lovgivning i stedet for bare et forbud?

Wascator (som forståeligt nok var glade for anmeldelsen) har meddelt at deres brunch fremover benytter sig af friskpresset juice, hvilket jeg så har ændret i min beskrivelse. Desuden har jeg ændret et par andre småting.

I dag spiste jeg i øvrigt en portion pasta med kylling og champignon, som smagte dejligt, omend der måske var en smule for meget fløde i. Jeg nød også en chai the, som smagte præcis som den skulle, dvs. sødt og krydret.

På hverdage har de ikke brunch, men man kan få en portion morgenmad med æg, bacon, ost, skinke og et par andre ting som jeg har glemt (den har jeg nemlig ikke prøvet).

Og i dag (10/2) er Wascator så anmeldt i Poltiken, og får topscoren, 5 kaffekopper! Det blev forannonceret i TV Lorry i går, hvor jeg var nede på caféen. Her blev TV'et for en gangs skyld tændt, stemningen var høj og champagnepropperne sprang da de fem kaffekopper tonede frem på skærmen.

Midt i glæden over anmeldelsen er der også en lille nervøsitet hos ejerne over den potentielle tilstrømning der kan komme i kølvandet på den - at caféen er for lille til at være et in-sted, at den vil miste det lokale præg som er en så vigtig del af dens identitet. Men mon ikke der bliver propfyldt i et par uger og så lægger det sig til et mere afdæmpet leje? Det håber vi stamkunder i hvert fald. Og anmeldelsen må man under alle omstændigheder glædes over.

Det er Morten Brink Iwersen der anmelder under den lidt kiksede overskrift "Spiseloppens unikke lillebror".

Citater fra anmeldelsen
"Wascator er, med det antikke møblement, bogreolerne og de høje brune paneler, en krydsning mellem en gammeldags jernbanecafé og et spisekøkken i et kollektiv."

"I det hele taget kan Wascator godt sammenlignes med Spiseloppen på Christiania, hvor flere af cafeens ejere da også har huseret før. Wascator er bare hyggeligere og meget mere intens end storebroren i fristaden."

"Wascator har sin helt egen standard, sit helt eget koncept. Og har gennemført det til fulde. Det er i det hele taget en stor oplevelse at besøge et så rart og kompromisløst sted, der samtidig har lave priser. Den cocktail udløser de sjældne fem kaffekopper."

Vi kipper med flaget herfra og siger: det er fuldt fortjent!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2