« Wascator café og spiseri | Forside | B.T. taler til DIT ego »

18.12.2005

Wikipedia

Jeg har længe kendt til Wikipedia, og har hele tiden syntes det var en virkelig god ide, men det er først nu jeg er blevet engageret i at bidrage til den danske udgave. Jeg har ikke skrevet så meget substantielt endnu, men har bidraget med småting og diskussioner til bl.a. Adorno, Foucault, Hemingway, Cykelryttere og Slik. Det er min plan at bidrage seriøst til Adorno-artiklen (som stadig kun er et ubrugeligt fragment) og at oprette artiklerne Støj og Støjrock. Man kan følge mine bidrag her.

I forhold til fx den engelske Wikipedia er den danske stadig mangelfuld på mange områder. Jeg vil derfor opfordre dig til at overveje om ikke du har en viden på nogle områder som du kan bidrage med. Det er ikke så svært som det lyder. Følg vejledningen - efter 5 minutter er du i fuld gang med at formidle open source-viden på dansk. Man behøver ikke at forfatte hele artikler på én gang - rettelser og enkelte afsnit eller sætninger er også velkomne. For at få inspiration kan du benytte knappen "Tilfældigt opslag". Der er opslag om ting du ikke havde drømt om at slå op. Og sådan bør det være.

Hvis du er skeptisk: Før du afviser konceptet som urealistisk og utroværdigt, så kig her, og husk at der er lavet en sammenlignende analyse af troværdigheden mellem Encyclopedia Britannica og den engelske Wikipedia, som viste at der ikke var den store forskel. Hvis den danske version skal leve op til det må vi alle bidrage med hver vores lille hjørne.

Et par gode råd til begyndere:
- Kig i fanebladene Historik og Diskussion for at se hvad de andre brugere har rettet og diskuteret.
- Hvis du er usikker i begyndelsen, så brug sandkassen.
- Husk at angive en kort beskrivelse af din ændring i det dertil indrettede felt før du gemmer ændringen. Det gør det lettere for andre at overskue historikken.
- Brug muligheden for [[interne links]], så hyperlink-mediet kommer til sin ret.
- Læg mærke til hvordan andre gør. Stik en finger i jorden.
- Skriv neutralt og sagligt.
- Begynd fx her eller her.

TrackBack

Listed below are links to weblogs that reference Wikipedia:

» Sangilds Wiki from Torben Sangilds weblog
Der har været lidt stille på bloggen på det seneste. Det skyldes dels travlhed, men også at jeg har koncentreret mig om min nye wiki-hjemmeside Sangilds Wiki. Den er sat i gang af to behov: 1. Jeg er gentagende gange... [Read More]

Kommentarer

Godt gået Torben. Jeg har længe haft en række videnskabsartikler liggende, jeg skrev for Danfoss, og som de ovenikøbet har clearet rettigheder til, til brug på Wikipedia. Nu vil jeg gøre det! - og det skal med det samme indrømmes at den engelske Wikipedia indgik i første omgang, så det er kun rimeligt at jeg "betaler tilbage" for dette glimrende værktøj. Hvis folk tænker over det her som en enorm fælled, de kan bidrage til med deres lille ekspertområde, bliver Wikipedia langt bedre end andre opslagsværker. Artiklen om Britannica var forfriskende fordi andre har forsøgt at diskreditere Wikipedia (for eksempel denne noget lallede artikel på Guardian: http://technology.guardian.co.uk/opinion/story/0,16541,1599325,00.html)
Jeg ved ikke hvorfor, men denne idé om at dele er en rød (pun intended) klud for nogle mennesker. Måske et eftervé fra den kolde krig.

Jeg faldt fornylig, i anden anledning, over den ret omfattende Adorno-artikel i den engelsksprogede udgave af Wikipedia. Hvorfor ikke blot oversætte den til dansk?

Ja, det kan man jo spørge om generelt - om man ikke bare kan oversætte. Jeg ved for meget om Adorno til blot at oversætte en tekst fra engelsk uden at forsøge at forbedre den - men jo, jeg vil sikkert lægge mig op ad den - og endnu mere af den tyske Adorno-artikel som er grundigere. Men at oversætte tager altså også tid...

Det gik forholdsvist smertefrit og tog en lille halv time, og min glorie skinner som var den af - ja, Neon. Nu har jeg oprettet min første af forhåbentlig en række opslag. Bliver spændende at se dem - forhåbentlig - uddybet, forbedret og præciseret. Tak for sparket bagi, Torben, håber andre tager bolden op.

Torben, du kan jo eventuelt forbedre den engelske udgave, hvor man kan formode, at der er flere læsere og dermed folk til at reviewe. Når du er tilfreds med den engelske udgave, kan du jo give dig i kast med den danske.

I den ideelle verden ville jeg gerne forbedre alt, men hvis ikke jeg passer på går dette ud over at jeg skal passe mit arbejde. Så her er hvad jeg regner med at gøre i små bidder når jeg får tid:

At skrive en ny tekst på den danske som er inspireret både af den tyske og den engelske (men formentlig kortere på i hvert fald visse punkter), men som også er inspireret af diverse bøger om Adorno og af min egen forskning.

Det vil jeg hellere end at oversætte den engelske. Og at forbedre på selve den engelske eller tyske gør jeg kun hvis der er noget som jeg regner for deciderede fejl eller misforståelser.

Hvornår det sker lover jeg intet om. Men jeg er så småt begyndt i dag med et udkast til en superkort introtekst (der sammenfatter essensen for dem som bare lige skal have en hurtig ide om hvem manden er) som sikkert kan forbedres. Men nu må jeg arbejde.

Alle tiders, jeg glæder mig til at følge støj og støjrock artiklerne ;-)

...og i stedet har jeg så arbejdet på mindre (og mere overskuelige) artikler - bl.a. har jeg oprettet artiklerne Electronica og Fælled (hvem skulle have troet det sidste?) og tilføjet mindre ting til bl.a. Æstetik, Frankfurterskolen, Fælledparken, Sods, Bærbar computer og 1903. Man kan til enhver tid følge mine seneste Wiki-aktiviteter her.

Mads: artiklerne om støj og støjrock vil nok trække en del på min bog Støjens æstetik.

ok, den har jeg så ikke læst endnu :-)

Hej Torben, jeg linker til dit wikipedia-opslag "fælled" på creative commons FAQ (offentliggøres 10/6) - bare så du ved det :)

Fint! (Nu er det jo strengt taget ikke "mit" opslag, da det jo netop er fælles...)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2