« Adorno-rap | Forside | At definere kunst »

31.01.2006

Alabama apartheid

I min lille research om borgerretighedsbevægelsen i USA i 1960erne opdagede jeg til min bestyrtelse at Alabama ikke som de andre amerikanske stater afskaffede aparthed i 1964-67, men stadig holder fanen med raceadskillelse højt. I Alabama må hvide og sorte ikke gå i samme skole. Det står i Alabamas forfatning, paragraf 256: "Der skal være seperate skoler for hvide og farvede, og intet barn fra den ene race skal have lov at gå i den anden races skoler". Utvetydig racisme.

Nu kunne man så tro at det var en bureaukratisk forglemmelse, at det var en lov fra apartheid-tiden som bare aldrig var blevet slettet, men nej, det kan den desværre ikke undskyldes med. I 2004 var der en folkeafstemning i Alabama om afskaffelse af netop denne paragraf, og et lille flertal stemte for at bevare den. At den er i strid med USAs føderale forfatning synes at være et ekstra argument for at bevare den, for tilhængerne er stadig præget af den amerikanske borgerkrigsretorik ("de skal ikke komme her med deres borgerrettigheder oppe fra Washington"-agtigt). Raceadskillelse er åbenbart stadig et symbol på sydstaternes uafhængighed.

Nu spørger jeg så dem som har mere forstand på amerikansk forfatningsjura: hvordan kan en delstat i USA have en lov som er i strid med USAs forfatningsafgørelser fra 1960erne om at afskaffe raceadskillelseslovene? Og hvilken funktion har en sådan racistisk lov i praksis i Alabama?

Kommentarer

Jeg endte herinde fordi jeg er igang med at skrive opgave om raceadskillelse i USA og blev meget forbavset over at se at Alabama stadig har denne lov. Men jeg kan fortælle dig at loven ikke har nogen egentlig funktion mere - den er ikke blevet benyttet siden 1960´erne. Men det at de ikke har været nødt til at slette den, det forstår jeg ikke. Håber det var til lidt hjælp

Jeg ved det godt, men når der nu er en afstemning, hvorfor stemmer folk så for at bevare den? Det synes jeg er tankevækkende.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2