« Wikipedia | Forside | ATS - At tænke sig 2005 »

03.01.2006

B.T. taler til DIT ego

Dagbladet B.T. har på det seneste endnu en gang markedsført sig som et pænere blad end Ekstra Bladet – mindre sensationslystent og mere lødigt. Der er måske noget om det, men på flere punkter er alt ved den gode, gamle, vulgære tabloidform. Jeg vil blot tage fat i én ting her: spisesedlerne og deres brug af andenpersons-henvendelsen, altså "du/dig".

B.T. bruger ofte "du/dig/din" på deres forsider og især på spisesedlerne foran kioskerne i et forsøg på at ramme os på vores ømmeste punkt: nemlig os selv. Skal man parafrasere B.T.s generelle budskab, så er det noget i retning af:
Du bliver snydt
Du bliver røvrendt
Du er i fare
Din familie er i fare
Du skal være bange
Og det uanset hvor marginal den konkrete trussel er. Hvis der er en artikel om nogle børn som tager kokain i Nørresundby, så lyder spiseseddelen ER DIT BARN NARKOMAN (vel at mærke altid uden spørgsmålstegn – et tegn som åbenbart markerer alt for meget tvivl til at høre hjemme sådan et sted). Hvis der er en online-butik på en obskur sydhavsø der har brugt ufine metoder står der DU BLIVER SNYDTINTERNETTET. Og så videre. Det har altså reelt intet med læseren at gøre, men den spiller på den umiddelbare reaktion over at blive henvendt direkte til med en voldsom trussel.

Det er ikke fordi der er noget galt i at skrive om både narkotika blandt børn og om at være forsigtig når man handler på nettet – det er alene henvendelsen jeg synes er ubehagelig, fordi den taler til det laveste i os. Fordi den hjælper til at øge mistænksomhed og paranoia. Men endnu mere fordi dens præmis er at folk kun gider at læse om dem selv. Enhver er sig selv nærmest.

Der er så vidt jeg kan se to muligheder: Enten undervurderer B.T. deres potentielle læsere, og så virker det ikke. Eller også er B.T.s potentielle læsere så egocentriske at de mest interesserer sig for noget der angår dem selv og deres livsangst. Som køber aviser der handler om hvad der kan ske for dem selv hvis ikke de passer på. Den etik der handler om at interessere sig for andre og det samfundssind der handler om at forstå de store sammenhænge i den verden vi lever i er tendentielt suspenderet til fordel for plat paranoia.

B.T…godt selskab, lyder det nye slogan. Ja, man er i godt selskab med sit eget ego.

Kommentarer

Præcis den overdrevne fokusering på det negative og den evindelige appel til egoismen er, hvad jeg krymper mig over ved de to nævnte aviser.

Jeg spekulerer på, hvad der ville ske, hvis jeg fortalte B.T., hvad jeg har hørt om deres konkurrent: Folk, der læser Ekstra Bladet, har generelt et mere pessimistisk syn på verden end andre. Nu er det selvfølgelig ikke helt så enkelt med hensyn til, hvad der er årsag og hvad der er virkning, men mon ikke B.T. er ligeglade med det, hvis de kan få en spiseseddel ud af det: "Ekstra Bladet gør dig sortsynet og paranoid". Og bagefter kunne Ekstra Bladet skrive det samme om B.T.

Måske er det også værd at nævne, at henvendelsen i anden person rummer et forsøg eller måske nærmere en spekulation i at skabe fortrolighed. Du formen fungerer i ligeså høj grad som en støddæmper for verden derude, som den gør det, som en Peter der forkynder at ulven kommer. I samme øjeblik som angsten iscene eller italesættes beroliges vi.
Du har nogen der bekymrer sig; det være sig selvfølgelig skribenterne i BT.

Selvom jeg ikke mener, at BTs horisont hjælper i mod eksistentiel angst, er der måske alligevel noget spændende at hente. Tænker man f.eks. på Michel Butors roman Valget, er du - i hvert fald i en vis forstand - også næsten jeg eller ham eller måske endda vi. Og så har man lige pludselig en mere kompliceret situation, hvor du også bruges for at fjerne det skær af analytisk overskud, som BT og regeringspartierne godt kan lide at fremhæve som bedrevidenhed. Når du bliver snydt, hvis du køber den dyre fladskærm, så bliver jeg også snydt. For vi på BT er bare tilfældigvis journalister, der har tid til at regne den ud. Vi blev også overraskede, da vi hørte/undersøgte det, ligesom du gør det nu.

Du formen kan efter min overbevisning sagtens ses som en taktisk manøvre, der skal afkræfte en hver mistanke om at journalisten ved bedre. Det er måske nok en opfordring til ego-tripperi, men samtidig forsøget på, at samles om noget vi kan forstå, eller ikke forstå.

Desværre er det journalistiske undersøgelsesområde jo stærkt begrænset. Dermed mener jeg heller ikke BT udøver god journalistik forstået som kritisk journalistik på andet end måske forbrugsområdet. Men jeg synes nu alligevel, at der er mere i Du formen end rent ego-trip.

Jeg forstår godt din pointe, men kunne de ikke bruge vi/os hvis den primære funktion var at skabe fortrolighed og fællesskab? Jeg tror stadig den primære funktion er at ramme folk på deres ømmeste punkt: frygten for at det kan ske for dem selv.

Jeg noterede mig BTs forside i går:

BANDER TØMMER DIT DANKORT

Gør de? Hvornår? Hvor ved BT det fra? Der er intet på min kontoudtog der indikerer at banderne er i gang med at tømme mit dankort.

Pointen er stadig: hvad med at tiltro læserne at kunne interessere sig for en sag der ikke lige går ud over dem selv?

BTs spiseseddel i dag:

"SÅDAN BLIVER DU SNYDT"

(vistnok noget med at nogle brugtvognsforhandlere svindler med kilometertælleren).

BTs spiseseddel i dag:

"SÅ FARLIG ER DIN SOMMER"

Min sommer? Det er sguda vores allesammens sommer! Det vil vel selv liberalisterne indrømme.

DR kan åbenbart også. I dagens tv-oversigt fremgår det at der kommer et program om MIT kærlighedsliv, kaldet "Dig og mig".

Jeg husker ikke noget om at de har været hjemme og optage hos os, men jeg måtte lige tjekke. Det viste sig at være løgn. Det handlede ikke om Sidsel og mig, men om Peter og June (ikke Belli).

DR har åbenbart fundet ud af at folk helst vil se programmer der handler om dem selv, men skuffelsen er stor: tv handler alligevel desværre ofte om nogen andre. Øv! Det betyder jo at man skal se noget man ikke vidste i forvejen; at man skal forholde sig til andre mennesker; ja, måske endda at man skal udvise empati over for folk der ikke er som én selv.

BTs forside i dag:

PÆDOFILE PLYNDRER DIN COMPUTER

Det var pokkers. Hvad vil de pædofile dog plyndre min computer for? Jeg tror ikke jeg har noget liggende som kunne interessere dem. Men når B.T. siger det må det jo være rigtigt.

I dag har B.T. så et billede af en ældre, buttet sigøjnerkone med overskriften:

HUN SNUPPER DINE PENGE

Man kan spørge sig hvorfor hun har stillet op til fotografering og røbet at hun vil berøve mig mine penge. Det ville da være smartere at gå lidt mere stille med dørene. Nu vil jeg jo være på vagt hvis jeg ser hende.

Her er en ny variant. I Urban (og sikkert mange andre steder) er der i dag en helsides annonce for BT, hvor Bruce Springsteen proklamerer: "Jeg har skrevet en sang til dig". Sangen kan man downloade gratis fra BTs hjemmeside.
Ikke alene vil BT altså have mig til at tro på, at Bruce Springsteen har skrevet en sang til mig. Jeg skal ovenikøbet tro på, at det The Boss selv, der siger det.
Og endelig kan man jo indvende: hvis nu sangen er skrevet til mig, så er det da ikke rimeligt at alle og enhver kan downloade "min" sang ganske gratis.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2