« At definere kunst | Forside | Lydkunst: Sound Stage på søndag »

05.02.2006

Tyske intellektuelle i det 20. århundrede

Jeg har anmeldt antologien Tyske intellektuelle i det 20. århundrede på P1 for nogle uger siden. Det er en af den type bøger hvor det er meget svært at skære en anmeldelse ned til 5 minutter fordi den rummer så meget tankegods at bare det at fremstille én af artiklerne ville fylde mere. Jeg valgte derfor at lægge en enkelt vinkel på bogen, nemlig de forskellige reaktioner på nazismen man mødte hos forskellige førende tyske intellektuelle. Jeg kunne have valgt mange andre vinkler, men det blev altså den.

Her er der jo også noget særligt på færde. Der er ikke mindst tre intellektuelle som gav brændstof til nazismen og selv stod for et mere eller mindre nazistisk verdenssyn - Carl Schmidt, Ernst Jünger, Martin Heidegger - som af forskellige grunde bliver læst og er kanoniseret den dag i dag. Ja, mere end det: Heidegger står som en af det 20. århundredes største filosoffer og Carl Schmidt er en darling blandt intellektuelle i øjeblikket på trods af hans åbenlyst nazistiske retsfilosofi. Måske (forhåbentlig) fordi hans kynisme kan bruges til at se problemerne (eller udfordringerne) i det demokratiske retssamfund?

Dette og andet tager jeg op i min (alt for) korte anmeldelse af bogen.

Læs mere og hør min anmeldelse her.

[NB: Journalisten som introducerer min anmeldelse kalder redaktørerne for forfattere af bogen. Men som jeg selv gør opmærksom på er der tale om en antologi, som Mortensen & Olsen har redigeret].

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2