« Uinteresser | Forside | Vinylstøj på cd »

24.02.2006

Weblogs og ytringsfrihed

Weblogs kan være med til at give borgere lidt ytringsfrihed i lande hvor den ellers er sat ud af kraft . Når man i en samtale argumenterer for at weblogs har et demokratisk, mediekorrigerende og systemkritisk potentiale bliver man tit betragtet som lidt naiv - mest fordi folk har kategoriseret weblogs som navlebeskuende dagbøger og i øvrigt én gang for alle har besluttet sig for den alt for bekvemme holdning at internettet i det hele taget er overvurderet og blot afspejler det øvrige samfund.

Men vi har set mange eksempler på at weblogformatet kan være en mulighed for effektivt og globalt at fortælle historier som ellers ikke ville blive fortalt - historier om hvordan det er at leve i Bagdad eller Afghanistan, historier om myndighedernes censur, korrektioner til den officielle nyhedsstrøm.

Internettet forsøges censureret i lande som ikke har ytringsfrihed - fx Kina, Iran og Cuba. Og dér har webloggen vist sig som en mulighed for at berette journalistisk og politisk uden om censuren. Det er efterhånden et så vigtigt medium at det har fået journalisternes bevågenhed, og nu har Journalister uden grænser skabt en "Håndbog til bloggere og cyber-dissidenter", hvor man kan læse om hvordan man kan blogge uden at myndighederne kan spore hvem man er. Og den har allerede haft stor indflydelse. Så hvis du stadig mener at weblogmediet er noget pjat uden samfundsmæssig relevans skulle du måske tænke dig om en ekstra gang. Og så ellers høre Harddiskens indslag om håndbogen.

Kommentarer

"Internettet forsøges censureret i lande, som ikke har ytringsfrihed - fx Kina, Iran og Cuba."

... og Danmark? Nu drejer det sig selvfølgelig i dette tilfælde om materiale, som man med rette kunne ønske aldrig blev fremstillet, men det skræmmer mig lidt, at tankegangen med at filtrere kriminelle ting fra på forhånd i stedet for at retsforfølge dem stikker sit hovede frem. Jeg ved ikke, hvordan sådan nogle filtre fungerer, men i grunden kunne de vel også indstilles til at reagere på ord, sådan at man kan bruge dem til at gøre det svært for bloggere med stærkt upopulære synspunkter eller kommer med ytringer, der er lige på grænsen til det kriminelle. Og der bliver jo netop for øjeblikket leget med tanken om at ændre i loven om ytringsfrihed.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2