« Marts er en opreklameret vintermåned | Forside | Else Marie Pade på nettet »

14.03.2006

Podcast: Guld fra arkivet - Karl Bjarnhof

Den nyeste podcast fra DR hedder Guld fra arkivet, og bringer løbende gamle radioprogrammer fra DRs fortid. Indtil videre har de søsat en serie med forfatteren og journalisten Karl Bjarnhof, der interviewer (eller "passiarer" med) store personligheder, særligt forfattere, i 1950erne. Og det er bestemt lytteværdigt.

Indtil videre har jeg hørt tre af programmerne, nemlig Jens Otto Kragh, Karen Blixen og Thit Jensen, som jeg kommenterer her:

Jens Otto Kragh fortæller bl.a. om sit forsøg på at læse Proust og om hverdagen for en udenrigsminister (som han var på det tidspunkt).

Karen Blixen fortæller og fortæller. Om sin far, der var med i 1864 og som deltog i den fransk-tyske krig og siden slog sig ned hos en indianerstamme i det Vilde Vesten. Hun fortæller om sin tid i Afrika (udtales med lukket a), om at udgive bøger, om nattergalen i hendes have og meget mere. Bjarnhof overtaler hende til at recitere et digt hun en gang har skrevet, men aldrig offentliggjort. Hun har ikke høje tanker om sig selv som digter, som hun siger. Og digtet er da også lovligt højstemt, men det er i sig selv en bedrift at Bjarnhof får hende til at recitere det.

Thit Jensen provokerer. Ikke bare Bjarnhof (som roligt erklærer sig lodret uenig), men også mig og sikkert de fleste andre lyttere. Med sin selvsikre matrone-charme ("jeg har aldrig taget fejl") udslynger hun uhyrligheder som at man bør have ret til at dræbe sin ægtefælle hvis vedkommende har været én utro, at det vigtigste at lære for et barn er lydighed og disciplin og - ikke mindst - at vi bør indføre racehygiejne i Danmark, at man skal søge staten om at få børn, og kun de fysisk og åndeligt ædle skal have lov at føre deres gener videre, så vi kan få et bedre og sundere folk! Dette siger hun vel at mærke efter 1945. På trods af disse rædsler - og på trods af at kvinden er en bindegal spiritist, der påstår at hun jævnligt opsøges af historiske personer i hendes lejlighed som vil have hende til at skrive om sig - er der et eller andet vindende over hendes person.

Jeg har endnu til gode at høre samtalerne med Osvald Helmuth og Tom Kristensen.

Se mere om Guld fra arkivet her
Podcast jeg lytter til

Skriv en kommentar

Seneste kommentarer

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2