« Anette Harboe Flensburg | Forside

30.08.2006

Adornos hemmelige forfatter-pseudonym

Jeg har tidligere berettet om min drøm om at Adorno havde skrevet PJ Harveys tekster, og det viser sig nu at en lille del af det faktisk har noget på sig!

Nemlig den del der handler om at Adorno skulle have forfattet skønlitterære kortprosatekster. Jeg læser i dag til min store forundring at Adorno har udgivet en række kortprosatekster under et endu ikke afsløret pseudonym!

Denne oplysning kommer ikke fra hvem som helst, men fra Rolf Tiedemann, Adornos ven og udgiver, nu bestyrer af Adorno-arkivet i Frankfurt. Det står på s. 377 i antologien The Cambridge Companion to Adorno, hvor Tiedemann har en artikel om Adornos syngespil bygget over Mark Twains Tom Sawyer. Dette aldrig færdigkomponerede værk er i øvrigt i sig selv en weblogpost eller to værd, ligesom 2000 andre sjove sidehistorier til Adorno, men nu handler det om disse hemmelige skrifter.

Hvis nogen ved mere om Adornos hemmelige forfatter-pseudonym må de endelig sige til, men når Rolf Tiedemann siger det tror jeg på at det er en velbevaret hemmelighed. Adornos motiv for at skrive under pseudonym er tilsyneladende at undgå at man læser litteraturen og filosofien som to sider af samme sag - måske i polemik mod Kierkegaard og hans reception. Jeg lover at undlade dette hvis pseudonymet en dag skulle blive afsløret.

Ud over kortprosateksterne har Adorno så lavet to "hidden verses". Og her bliver jeg for alvor forvirret. Ingen engelske ordbøger forklarer hvad et "hidden verse" er for noget, og mine litteraturvidenskabelig kolleger synes ikke at kende denne genre. Søger man på Google får man ingen forklaring, men blot nogle eksempler der synes at dele sig i to: tekster skjult i andre tekster og tekster skjult i billeder. Der synes altså at være tale om en slags litterære fiksérbilleder. Hvis du ved mere om "hidden verses" må du meget gerne kommentere her. (Jeg prøver at finde ud af om Tiedemann har skrevet om det på tysk, og hvilket ord han i så fald bruger).

Kommentarer

Hmm...efter en yderst ihærdig og kreativ søgning på nettet er det gået op for mig at Adorno sammen med en vis Carl Dreyfus har udgivet nogle surrealistiske prosatekster ("Lesestücke") under pseudonymet Castor Zwieback. Er det dem Tiedemann taler om? For tilsyneladende er de i 1986 genudgivet med angivelse af de egentlige forfattere.

Under alle omstændigheder er dette interessant, og jeg vil straks anskaffe mig Castor Zwiebacks værk...

Skriv en kommentar

Hvis du ikke har skrevet en kommentar på denne blog før skal du godkendes af mig før din kommentar dukker op her på siden. Det er for at undgå kommentar-spam, så jeg håber du har tålmodighed :-)Powered by Movable Type 3.2