« TV-Avisen: nu kan kvinder og jyder også være med...? | Forside | Gæt en stilling »

21.11.2006

Opfølgning: Birtes TV-avis

Som det fremgik af forrige indslag her på bloggen henvender TV-Avisen 18.30 sig til jyske kvinder der ikke gider se TV-avis, og jeg har nu testet TV-avisen mandag op imod den erklærede målgruppe - sygeplejersken Birte fra Vejle, der hellere vil se noget andet:

18.30-TV-Avisen mandag havde følgende overskrifter:

Kræftpatienter kunne reddes ved hjælp fra udlandet, men svigtes af sundhedsstyrelsen
Kvinder er jo empatiske, men forstår ikke abstraktioner, og vil derfor gerne have den personlige historie om folk der bliver svigtet og dør på grund af det kolde system, der holder strålekanoner lukket om natten. Men er det ikke et lille twist at Birte selv er en del af sundhedssystemet, og måske derfor ikke deler denne vinkel? At hun godt forstår at personalet på stråleafdelingerne også skal holde fri en gang imellem? Men samtidig vil hun sikkert blive rørt over sofascenen med moderen der har kræft og omgives af sine to døtre der siger at de håber at det ikke bliver for sent hun kommer til strålebehandling.

Gidseldrama: Børn såret
En indadvendt tidligere elev på en tysk skole var gået amok og havde taget børn som gidsler. Her er der igen den personlige tragedie: nu med børn. Birte og andre jyske kvinder bliver utvivlsomt hængende, mens de kyniske storbymænd gaber og rækker rastløst ud efter Børsen eller Information på sofabordet.

Du kan spare hundredetusinder af kroner ved at skifte bank!
Denne nyhed er i BTs ånd (jvf. denne observation), og her må man tilføje at Birte ikke er mangemillionær, og derfor næppe kan spare flere hundredetusinde kroner, men det skal nok få Birte (der ellers ikke interesserer sig for nyheder og egentlig skulle se TV2 Charlie) til lige at blive hængende for at se om det virkelig kan være rigtigt. Men hun skal blive hængende længe, for denne cliffhanger følges først op sent i udsendelsen, efter de korte nyheder med lidt politik (Birte, der ikke interesserer for den slags, går på toilettet imens, hvorfra hun kan høre om det dér med at spare penge kommer). Men indslaget kommer endelig på, og det begynder lige efter Birtes smag: "Mange af os kender Korsbæk Bank, I ved nok, den lille bank fra matador...". Birte er helt med. Hun er glad for at TV-Avisen kan forklare noget så abstrakt som lokale banker ved at gribe til et eksempel fra den verden hun kender så godt, nemlig Korsbæk. Indslaget handler om boliglån, og nu bliver Birte skuffet. Hun bor jo som bekendt i en lejlighed i Vejle og har ikke tænkt sig at købe hus. Desuden er der ingen af de billige banker der ligger i nærheden af Vejle, så hun føler sig lidt snydt. Havde det ikke været for de forskrækkede tyske børn, så ville hun nu have fortrudt at hun ikke så "Små og store synder" på Charlie.

Eneste udlandsnyheder er skoledramaet i Tyskland og så et giftdrab på en russisk oberst, der havde kritiseret Putin ("En spændende spionhistorie fra det virkelige liv", som det præsenteres).

Men så går det galt! Stik imod sine egne retningslinjer går TV-Avisen over i mændenes verden og viser et indslag om kinesiske bilmodeller. Her må de acceptere at Birte går ud og begynder at lave mad, men så må de håbe at der er et par fynske mænd der alligevel er blevet hængende, på trods af at der var flere indslag om børn (også et om ordblinde der ikke har fået et særligt kursus af kommunen).

Men inden kvinderne slukker helt tager TVA revanche med et storslået sentimentalt indslag om at man sælger pelse fra hunde og katte i Asien, men at EU (heldigvis, tænker Birte) forbyder den slags barbari.

Og så orkede jeg ikke mere, men spolede frem til indslaget om Jesper Skibby, der fortæller om sin brug af doping. Undervejs spolede jeg hen over et langt indslag om Dronning Margrethes møde med nogle balletbørn (flere børn!)

Jo, man mærker at TVA 18.30 gerne vil appelere til jyder og kvinder der ikke interesserer sig for nyheder, og man mærker at de har nogle ganske fikserede ideer om hvad den slags mennesker vil have: historier om børn og ofre og kæledyr og dronningen, og kun international politik hvis det minder om spionhistorier og kun økonomi hvis det handler om at de selv kan spare penge. En grov konklusion? Tjah, den er målt op imod DRs egne kriterier, som vist selv kan kaldes ganske grove. Der er næsten tale om det som hedder "immanent kritik", altså at kritisere noget med dets egne midler. Satiren står DR selv for, jeg formidler den bare.

Kommentarer

Jeg vil have licenspengene tilbage.

Enig med Anja - jeg melder pas; danske TV-aviser er for mig ikke værd at spille tid på. Lige nu er der kun SVT og BBC tilbage med en smule værdighed, men jeg frygter det værste...
Hvor skal man efterhånden søge hen for at finde nogenlunde journalistisk kompetent nyhedsstof?

Det er jo så nemt at man bare kan lade være med at betale licensen. Dette er blot endnu et bevis på at tvangsindrevne midler altid bruges på idioti!

Det er naturligvis en fejlslutning, Nicolai; der er produceret mange ikke-idiotiske statsfinancierede ting. Og generelt trives idiotien vist mere i de kommercielle produktioner.

Grunden til at den nye TV-avis er problematisk er jo ikke at den er licensfinansieret, men snarere omvendt: at den forsøger at konkurrere på markedsvilkår i stedet for at være public service. Hvis man vil maksimere seertallene for enhver pris, så får man den type nyheder, baseret på målgruppeberegninger.

Hej Torben - jeg ved det er længe siden du skrev dette indlæg, men lige siden jeg læste det, har jeg grinet af den tidlige tv-avis, for nogle gange er det bare for tydeligt!

I dag besøgte de en pårørende til en af de soldater, som måske skal hjem fra Irak) - og hun var fornuftig og god til at fortælle, men hun var også bare lige skåret efter din beskrivelse af Birte, så jeg kunne næsten ikke lytte til indslaget :-) (måske også fordi jeg er feberramt og synes alting er lidt morsomt i tågen...)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2