« Portræt | Forside | Merzbow i København »

13.12.2006

Gus Jensen i Berlingske

I dagens Berlingske Tidende er der en artikel om Gus Jensens blog under overskriften "Profeten med de røgfarvede briller". Det er en blog hvor man hurtigt bliver i tvivl om hvorvidt bloggeren Gus er autentisk eller satire. Og det er Nyhedsvisen der er vært for den.

Under Berlingskes research interviewede de også mig, og som sædvanlig bliver der kun et par sætninger tilbage af den lange samtale, formuleret af journalisten selv - det er mediets vilkår. Her er uddraget hvor jeg citeres:

Spekulationerne har fået Nyhedsavisens journalist Stine Bjerre Herdel til at sværge »på spejderære« på, at ingen på redaktionen aner, hvem Gus Jensen er. Og jourhavende Anders Gylling Trier har på sin blog proklameret, at avisen nu vil forsøge at finde Gus Jensen eller personen bag.

Spørgsmålet er, om Nyhedsavisen har nogen som helst interesse i at afsløre den mystiske gæst. Flere af bloggerne fra avisens netforum skriver direkte, at de er ligeglade med om Gus Jensen er fiktion eller ej, så længe han er sjov. Og måske virker han blot som en ganske pirrende udfordring for en ungdom, der har høje kompetencer i afkodning af medier.

Det mener Torben Sangild. Han er Ph.D i moderne kultur og aktiv blogger siden 2003.
»Det kunne godt tyde på, at Gus Jensen allerede er ved at være en kultfigur i visse kredse. Ved at have ham som blogger kan Nyhedsavisen fange en målgruppe, som er kritiske og postmodernistiske i deres tilgang til nettet. Og så længe man ikke skriver noget forkert om navngivne personer, er der intet problem ved en weblog, der leger med troværdigheden,« siger han.

Fiktivt er okay
Torben Sangild peger desuden på, at der hersker en enorm justits i cyberworld. En skribent, der lyver, bliver opdaget. Derfor udgør fiktive skribenter ikke nogen større fare:
»Alle holder jo øje med alle. Og i modsætning til aviserne, der kun slipper udvalgte læserbreve igennem, så kan alle indvendinger og kritikpunkter lægges på nettet,« siger Torben Sangild, der betragter Gus Jensen som satire.

Hele artiklen ligger (foreløbigt?) her.

De første af mine udtalelser udtalelser bygger som det fremgår på den antagelse at det er Nyhedsavisen selv der har skabt Gus Jensen. Det er indtil videre kun gætteri.

Hvad angår ordet "postmodernistiske" så er det journalistens eget. (Tro aldrig at folk har sagt det som står i anførselstegn. Journalister har ikke tid til at optage og citere ordret, så de formulerer selv hvad de synes man sagde).

Hvad angår at der ikke er noget problematisk ved at lege med troværdigheden, så er det en lidt firkantet sætning. Det jeg sagde var at inden for visse genrer af weblogs er troværdighed vigtigt (det understregede jeg endda), men at der findes satiriske former hvor det er helt på sin plads at lege med troværdigheden, fordi den umiddelbare usikkerhed om hvorvidt det er sandt eller ej er en del af oplevelsen.

Men ellers kan jeg vist godt stå inde for det jeg citeres for.

Tjek Gus Jensens blog ud. Han minder om typer som Dolph, Erling Brokkendorf fra ATS og 37 grader og Kimporator og den slags. (Desværre er de to sidstnævnte ikke fake/satire).

Spørgsmålet er om Gus kan fortsætte med at ignorere spørgsmålet om hvorvidt han eksisterer i virkeligheden. Der er i hvert fald nogen der har undersøgt sagen og konfronteret avisen og Gus selv med spørgsmålet. Hvis nogen satte spørgsmålstegn ved om jeg eksisterede i virkeligheden, så ville jeg svare prompte.

Indicier på at Gus er en opfundet person:
- Gus findes ikke i telefonbogen.
- Hans sprog har et noget højere lixtal end hans identitet lægger op til (omend han konsekvent og ofte skriver "metru-seksuel").
- Hans idiosynkrasier er lige en tand mere hysteriske end de virkelige forbilleder.
- Han reagerer ikke på beskyldningerne om at han er fake, men ignorerer dem konsekevent (ikke så smart et træk).
- Han poster sine indlæg hver dag før kl. 10
- Billedet af ham ser noget bedaget ud.

Yderligere links til debatten om Gus Jensens blog
- Nyhedsavisens redaktionschef kommenterer Berlingskes artikel
- Kasper Haugård er afhængig af sit had til Gus' weblog
- Tveskov har et bud på hvem der står bag

Kommentarer

Ham Gus bliver da godtnok hurtigt meget monoton og forudsigelig at læse. Det må da være begrænset hvor lang tid man kan holde sådan en tynd joke kørende. (På den anden side: Flodhesten Dolph var vist på TV i en meget lang periode...)

Bare en fodnote - jeg tror nok Kimporator og 37 grader er den samme person.

Jeg ved det - jeg ville bare linke til begge blogs for fuldstændighedens skyld. I øvrigt har jeg længe haft en mistanke om at Dolph er en slags intelligent udgave af Kimporator...

Det er vist ikke helt ved siden af også lige at linke til den oprindelige afsløring af "Gus Jensens sande identet" ...

http://avisen.dk/blogs/nendisyffehom/Gus-Jensens-sande-identitet-031206.aspx

Jamen, det er da sjovt, når det bevæger sig helt over i Berlingske...

Læs mere om Gus her:
http://avisen.dk/blogs/anti/Samtale-med-Gus-141206.aspx

På en eller anden måde forestiller jeg mig at Gus Jensen er sådan én, der minder meget om figuren Maximillian Syfax fra Casper & Mandril-Aftalen. Er det bare mig...?

Seneste nyt i Gus-sagen peger på at han ikke er ansat hos Nyhedsavisen, men snarere i et andet firma: Se her

Så har Gus afsløret sig selv i skikkelse af to redaktører fra PC World: Læs her.

Og sandelig om ikke Gus Jensen nu er genoplivet med sin nye blog, hvor han blandt andet brokker sig over at nogen har udgivet sig for at være ham!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2