« Vinyl-nostalgi (interview) | Forside | Nye podcast: Kaffeklubben, Iliaden og Ultra_FM »

16.01.2007

Årets plader 2006

Musikmagasinet Undertoner bad mig lave en kommenteret Top 5 over årets plader i 2006. Jeg valgte Under Byen, Thom Yorke, Sunn O))), Scott Walker og Tom Waits. De andre lister er lavet af Leonora Christina Skov, Kristian Leth, Lars Krogh og Martin de Thurah. Listerne er ganske forskellige, og den eneste genganger er vist The Knife. Mine kommentarer er lidt kortfattede på grund af tidspres, og af samme grund kom der ikke coverbilleder på.

Se listerne over årets bedste plader her.

(Hvis din yndlingsplade fra 2006 ikke er med på nogen af listerne skal du være velkommen til at tilføje den i en kommentar. Men begrund lige kort hvorfor netop den plade er fantastisk).

Kommentarer

Jeg synes Bob Dylans Modern Times er en fantastisk plade, som i hvert fald fortjener en plads blandt de 5 bedste udgivelser i år. Pladen emmer af nærvær, humor, varme og livserfaring. Det overrasker mig lidt, at ingen af de kyndige folk har denne plade på deres liste. I en tid hvor rockmusikken har bevæget sig i en retning, hvor computeren er vigtigere end guitaren, er det befriende at høre en plade, hvor musikken lever og ånder i takt med hjerteslag og ikke noget maskinelt metronome. Mesterværk er et stort ord, men nok den plade fra '06 der med tiden kommer tættest på den titel.

Både Under Byen, Thom Yorke og Tom Waits ville også havne på min 2006-hitliste.

Jeg ville også medtage Aphex Twin/AFX: Chosen Lords, som efter min mening er det mest forfriskende Richard James har udsendt i lang tid. Det er lidt mere komplekst, end man plejer at forvente af Aphex Twin, hvilket virker som en kærkommen fornyelse.

En plate fra 2006 som jeg mener hører med i toppskiktet er Burials selvtittulerte (Burial, Hyberdub). Det er en plate som beveger meg, eller skaper affekter, og som har en nærmest hallusinerende effekt. Snikende, nærmest diskret, og urbant insisterende på samme tid, men urban i en svakt postapokalyptisk/nær-framtids-aktig forstand.

Det glæder mig at se, du har Scott Walkers The Drift med. Heldigvis er der stadig excentrikere, der laver dybt original og esoterisk musik - og heldigvis er der stadig selskaber som 4AD, der udgiver det. Jeg synes også et nummer som "Jesse" bør nævnes: Elvis der fortæller sin dødfødte tvillingebror, Jesse, om 11. september. Smukt på en lettere skræmmende måde. Blandt årets plader vil jeg også fremhæve Clinic og deres "Visitations", som befinder sig et sted, hvor Velvet Underground møder Pixies, der møder White Stripes.

Thom Yorke og The Knife ville også ende på min liste over de bedste udgivelser for 2006.

Dog vil jeg også tilføje Deftones : Saturday Night Wrist som et af dette års højdepunkter. Deftones kom endelig på rette vej, efter det (for dem) svage album "Deftones" fra 2003. Saturday Night Wrist er for mig et album der helt suverænt overgår deres mesterværk "White pony".
"Saturday Night Wrist" udmærker sig ved at være meget stemningsfuldt, atmosfærisk og Chino Moreno's tekster er endnu mere kryptiske.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2