« Lemon Curd 2 - Irma vs. MacKays | Forside | Jeg er gennemsnittet »

08.02.2007

Jens Vejmand - Musikalske visioner for P3

Ole Hyltoft er valgt ind i bestyrelsen for Danmarks Radio som respræsentant for Dansk Folkeparti. Han er en mand med fingeren på pulsen og visioner for fremtiden. Han leverer følgende kritik af P3s musikprofil:

Ud af P3 hviner et samlebånd af engelsksproget pigtråd. Jeg sad i sin tid i det DR-udvalg, der gav grønt lys for DR’s musikprogram. Vi forestillede os et alsidigt musikprogram. PH kaldte Aakjærs og Carl Nielsens ”Jens Vejmand” for en schlager. Den slags schlagere mente vi også, der skulle være plads til i P3. Men det blev pladeselskabernes kommercielle og overvejende udenlandske linie, der blev ledetråden i P3. P3 er ikke gået den vej, kanalen blev født til.

De danske populærmusikere – med Kim Larsen i spidsen - må have førsteret til DR’s musikradio. Den danske sangs sokkel er højskolesangen. Fin lyrik, fine melodier. ”Den sømand han må lide”, ”Jeg bærer med smil min byrde”, ”Om lidt bliver her stille”. Fest, vemod, højtid.

At sangene er populære, viser den fantastiske efterspørgsel, der har været på den nye udgave af Højskolesangbogen. 100.000 eksemplarer solgt på et par måneder. At kunne synge bare 100 af bogens 572 sange er at have en rigdom inde i sig. Så har man et smukt udtryk at kunne bryde ud i til enhver sindsstemning, fra sorg til glæde. Vores skole har forputtet dette sangenes skatkammer. Nu må DR genfinde det, spille disse små og større genialiteter dagligt på P3 og på de andre kanaler.

Vi skal leve i vores egen tid. Men hvorfor ikke forlænge vores korte livstid ved ind imellem at indleve os i andre tidsaldre. Revyvisen er en uforlignelig indgang til den tid, den er skabt i. ”Tre raske prinser” – og vi er i 1920’erne. ”Man bliver så glad, når solen skinner” – 1930’erne dukker op for vores indre blik. Livas ”Man binder os på mund og hånd” eller Neumænnenes ”Den lille lysegrønne sang” – og vi befinder sig øjeblikkelig i Besættelsens dobbelte stemning af pullimut-nattefest og modstandskamp.

Så, DR’s musikdrenge og – piger! Brug striben af revyviser fra Erik Bøgh til vore dage. Ikke i et enkeltprogram hvert halve år. Men lad os høre viserne, dagligt, tilfældigt, i musikprogrammerne. De knytter os til vore rødder på en festlig måde med Osvald Helmuths, Poul Reichhardts, Birgitte Reimers stemmer.
(fra Ole Hyltofts kronik i Jyllands-Posten. Læs hele teksten her).

Ja, hvor skal man begynde? Når først latteren over mandens generelle dumhed har lagt sig kunne man blive trist over at det er den type udspil der kommer fra DRs bestyrelse. Ikke at jeg tror han får indført flere revyviser fra 30erne i P3, men fordi den er så utidssvarende at den ikke kan tages alvorligt ("pigtråd"?). Alene det at manden ikke har opdaget eksistensen af P4 (med Giro 413 og Eldorado og Dansktoppen) er næsten i sig selv en diskvalifikation, og gør kronikken til en kamp mod møllevinger.

Men værre er det at P3s kommercielle musikprofil faktisk trænger til en kritik af langt mere indsigtsfuld karakter.

Kommentarer

Vil en eller anden ikke omgående få den mand sendt tilbage til 1955? Seriøst, hvis jeg havde læst det der, og ikke vidst hvor det kom fra, ville jeg have troet det var fra ATS. Et typisk Erling Brokkendorf-brøl.

Pigtråd? Vi mangler bare lige udtrykkene 'beat-', 'tæppebanker-' og 'neger-'musik.

Ja, de findes faktisk stadig, disse udtryk. Jeg kan fx nævne Hans Perstrup og en vis Ewald Jensen - se mere her.

Perstrup - han er en af mine yndlinge. Har du fundet de steder hvor han som en del af sin stringente argumentation hævder at det var rytmisk musik der var skyld i at Atlantis sank? Jeg tror faktisk det var mig der 'fandt' ham til dig i sin tid.

Ja, tak for at gøre mig opmærksom på Perstrups eksistens i sin tid. Det gik for alvor op for mig at manden er gal da jeg læste hans passager om Atlantis.

Det var skam ikke fordi jeg fiskede efter tak - jeg udbreder med glæde kendskabet til ham, for han er da en forfriskende deltager i den offentlige debat. Landsbytosser har jo fået en helt ny slags gennemslagskraft, nu de kan komme til orde på nettet. Og i DRs bestyrelse, åbenbart.

Efter at have set et 5 sekunders uddrag af musicalen Atlantis er jeg blevet meget mere positivt stemt over for Perstrups teori om, at det var på grund af musikken, at denne stolte nation gik under.

:-D Hehe, du siger noget, Jexper. Måske er musicals i virkeligheden den største trussel mod menneskets velbefindende...

Jeg er fuldstændig mundlam!!
Jeg hørte programmet kaffeklubben idag, og jeg blev lidt nysgerrig på ham her Ole Hyltoft, OMG!!! Han er jo spild af plads. Han er selvfølgelig svær at tage alvorlig - fuldstændig som du siger - desto mere sørgeligt er det at han skal optage en plads som kunne bruges til en med lidt forstand ;-)

Ole Hyltoft er en vanvittig brøleabe, der pludselig er kommet til ære og værdighed, fordi alle er begyndt at snakke om "sammenhængskraft". Lige en sag for en gammel socialdemokrat!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2