« Nej, ikke forår | Forside | Ny musik og internettet »

03.03.2007

dØD OVER cAPS lOCK

Næsten hver dag sker det: man skriver på sin computer OG PLUDSELIG BEGYNDER DEN AT SKRIVE SMÅ BOGSTAVER MED STORT. oG OMVENDT. Man er endnu en gang kommet til at strejfe Caps Lock-tasten på sit keyboard.

Caps Lock er placeret centralt på keyboardet på trods af at ingen har brug for den. Det skyldes at man bibeholder designet fra skrivemaskinen, og at producenterne åbenbart er bange for at opdatere keyboardet så det bliver indrettet på nutidige behov. Da man skrev på maskine havde man ikke fed, kursiv og et væld af andre typografiske muligheder. Man havde store bogstaver og understregning. Derfor brugte man tit store bogstaver til OVERSKRIFTER, og derfor havde sekretærer og andre en vis nytte af tasten. Men hvor mange bruger den i dag? Mit gæt er at det er meget få. Mit gæt er også at en milliard mennesker irriteres over denne tast.

Jeg vil mene at den er så overflødig at man kunne fjerne den helt. Jeg bruger den aldrig. Men hvis man er bange for at savne den kunne man eventuelt nøjes med at placere den i periferien af keyboardet sammen med specialtaster som Prt Scr, Sys Rq, Scr Lk, Nm Lk og andre slægtninge. Så det vil jeg opfordre alle computerproducenter til.

Heldigvis er der andre der har gjort noget ved sagen. En belgier har søsat en Caps Off-kampagne. Må den få indflydelse overalt.

Kommentarer

Jeg har ofte hørt at folk brokker sig over Caps Lock, men jeg selv rammer den for det første meget sjældent ved uheld, og har for det andet brug for den når jeg lay-outer eksempelvis et website.. Her er tasten god hvis overskrifter og menu-punkter skal skrives med caps, men jeg kan da sagtens unde jer at den for fremtiden bliver fjernet, og så må vi andre vel bare nøjes med shift og kramper i lillefingeren.

På min Mac er der en lille lampe i tasten, der lyser, når Caps Lock er aktiveret, så jeg opdager med det samme, hvis den er aktiveret, hvilket i øvrigt sker ekstremt sjældent. Jeg føler mig kun generet af den elendige Caps Lock, når jeg bruger en PC, hvor det så til gengæld er ret irriterende. Nogle gange forstår man ikke, hvorfor man hele tiden får at vide, at man har skrevet et forkert password, hvorefter man så selv må regne ud, at det er fordi der er byttet om på stort og småt. På Mac sidder den lige over "shift"-tasten. Er den placeret anderledes på et pc-tastatur?

Men jeg kan da godt se pointen i, at den under alle omstændigheder sagtens kunne sidde et andet sted, da man sjældent bruger den.

Og jeg har været så heldig at få en bærbar MCUW*. Det er belastende for en genvejstastnørd...

  • Med CapsLock Uden Windowstast

Når først man kan sin 10-finger er det ligemeget. Jeg synes det er et langt større problem at qwerty-tastaturet er lavet så det er tvinger os til at skrive langsomst muligt! Også en arv fra skrivemaskinens barndom.

Der findes selvfølgelig Dvorak-tastaturer, men dels er de hundedyre, dels har jeg aldrig set dem med danske karakterer.

Sørme, om ikke løsningen er lige her: http://www.comon.dk/index.php/news/show/id=30295 - så kan man jo kode Caps-lock-tasten til at gøre lige hvad man har lyst til.

Det er rasende nemt at fixe. Man kan bruge Sharpkeys til at lave Caps Lock om til hvad som helst eller slet ingenting.
Lisa: Du kan bl.a. lave Caps Lock om til en Windows tast - jeg gør det selv med stort held på mine thinkpads.

Sharkkeys: http://www.randyrants.com/sharpkeys/

Jeg har nu installeret Sharpkeys, og er blevet en lidt gladere mand. Både CapsLock og den tåbelige Insert-tast har fået andre funktioner. Tak for tippet!

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2