« Koncertvaner (3mandsudvalget) | Forside | Toiletbrættet og kønskampen »

20.06.2007

Anders And-historie efterlyses

I forlængelse af min nyvundne interesse for Anders And har jeg forsøgt at finde frem til den historie der gjorde allermest indtryk på mig som barn. Jeg har forsøgt at søge på udvalgte nøgleord på nettet, men har ikke fundet den. Jeg vil meget gerne have hjælp til at findeden. Jeg skal derfor forsøge at gengive den frit efter hukommelsen, som efterhånden er lidt rusten, da der er er gået op mod 30 år siden jeg læste den sidst:

Georg Gearløs har opfundet en virtual reality-agtig maskine, hvor en persons fantasier bliver til en verden som andre kan færdes i. Anders And tager således ungerne på en fantastisk, men også lettere pædagogisk rejse til imaginære planeter hvor dtørrelsesforholdene er radikalt anderledes. Ænderne bliver altså i stigende grad mikroskopiske, således at først insekter og siden ligefrem mikroorganismer og vira bliver kæmpestore.

Den har spøgt i mit hoved lige siden, idet den sætter fantasien i omdrejninger samtidig med at den giver anledning til overvejelse over størrelsesforhold og mikroskopisk liv, noget som de færreste børn måske har overvejet: hvordan ser verden ud fra en bakteries målestok?

Kender du den? I så fald må du meget gerne lægge en kommentar her med - om muligt: titel (engelsk/dansk), forfatter, tegner og ikke mindst: hvor den er trykt/genoptrykt.

Kommentarer

Jeg har desværre ikke læst den, men jeg læste ved et sjovt sammentræf om den for et par dage siden. Det er Carl Barks, der er den "skyldige" og historens systematiske savn er WDCS199 - 1957 (AA02/1958). Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, men jeg tror, at henvisningen i parantesen vedrører den danske førsteudgivelse, dvs. Anders And & co. nummer 2 fra 1958.

Der er en kort omtale af historien her:

http://www.cbarks.dk/ansvarligheden.htm

Så vidt jeg kan se, har den endnu ikke fundet vej til guldbøgerne eller Bedste Historier om Anders And, så det nemmeste er nok enten at kigge i genoptrykket af den komplette årgang 1958, der er udkommet for forholdsvis nyligt.

Fantastisk, Jexper, tusind tak! På baggrund af det har min research bragt mig til at den hedder "Imagining Machine".

Så mangler vi bare en dansk titel og måske et sted den er blevet genoptrykt. Jeg er nemlig ret overbevist om at jeg ikke har læst den i nr. 2 fra 1958...

Jeg har nu bestilt årgang 1958 på biblioteket, så jeg venter med spænding. Håber at den bare en smule kan leve op til min erindring...

Hvad med at prøve at ringe til Egmont? Jeg arbejdede der engang, og da var de mennesker, der sidder og pusler med A. And & Co., meget søde til at hjælpe folk med den slags. Alternativt kan du skrive til Søren Vinterberg eller Jakob Stegelmann. De er begge to Danmarksmestre i tegneserier - også Anders And.

Jeg husker tydeligt historien. Den er meget fascinerende. Du har vel allerede tilmeldt dig den komplette udgivelse af Carl Barks? Så får du jo bare historien ind af dørsprækken en af dagene ;-)

hej alle,
historien hedder "Donald's Big Imagination" (og er ganske rigtigt Comics and Stories # 199 fra 1957). Den kan tilsyneladende købes her: http://www.brucehamilton.com/GLADSTONE/AAA%20Steve%20Files/Series2Albums/Albums%20Text%20List.htm for 12 $ - det er Walt Disney's Comics and Stories in Color by Carl Barks # 32.

Hvis du bestiller den (og får den!), må du gerne give lyd, så vi andre kan overveje at supplere samlingen.

Hmmm...den har altså to forskellige titler?

I første omgang har jeg som sagt bestilt den på biblioteket på dansk, og da jeg ikke er den store Anders And-samler tror jeg ikke at jeg bestiller den gennem dit link, men tak for det allligevel! Måske andre kan bruge det.

Det er vist helt almindeligt, at de bliver trykt under forskellige titler. Nogle af Barks' historier har ingen titel oprindeligt. Det gælder f.eks. den berømte Bing, du er hypnotiseret!, der ikke har nogen originaltitel, men sidenhen kom til at hedde The Hypno Gun. På dansk har jeg også set den hedde Farligt Legetøj.

Jeg stødte på mere end to engelske titler på WDCS199, da jeg søgte på nettet, blandt andet Gyro's Imagination Invention. På dansk hedder den i øvrigt På Rejse i Rummet. Der er udførlig information dens udgivelser i forskellige lande her, hvor man også kan se, at den blev trykt igen i Anders And & co. i 1976. Mon ikke det er den, du har læst oprindelig?

Den ser i øvrigt god ud, at dømme ud fra side 1, der er scannet ind på inducks Det er gåsehudsfremkaldende atmosfærefyldt. En stor sort stjernehimmel og silhuetter af ænderne, der står og kigger begejstret ud i rummet.

Er der nogen som kan huske en figur, som hed Sammy Surdej - formentlig omkring 1960??

Er der nogen som kan huske en figur, som hed Sammy Surdej - formentlig omkring 1960??

Hvis det er den samme historie, og jeg husker rigtigt, så tager de bla. på rejse til f.eks. Jupiter, og her er alle f.eks. meget store. Historien gjorde, som de fleste af Carl Barks, et STORT indtryk på mig da jeg var barn.

[Jeg skrev på et tidspunkt en lang kommentar efter min genlæsning af historien, men den er åbenbart forsvundet. Kort fortalt var den stadig stærkt fascinerende, men også meget kort. Den idé kunne sagtens klare en langt længere historie].

tiden går - har du fået dit nr. 2 1958?

Jeg fandt den på biblioteket og genlæste den og skrev som sagt en længere kommentar, som forsvandt sporløst. Men jeg er ikke en samlertype, så jeg behøver ikke eje den.

Jeg er en årgang 1960 og opvokset med Anders And og alle disse historier har givet mig lyst til at rejse i Ander Ands fodspor. Jeg har efterhånden været mange steder og i november skal jeg til Påskeøen og Peru. Jeg mener helt bestemt at kunne huske at Anders And har været på påskeøen og det var noget med at de store statuer løb efter ham og ungerne.
Er det en historie du er stødt på eller er jeg helt gal på den.
Jeg synes at det er helt fantastisk så meget man egentlig husker fra de gamle Anders And historier.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2