« Gæst i Kaffeklubben 4 | Forside | Radio Lab 2007 »

27.06.2007

Chauffør, ikke billettør

Jeg vil benytte buschauffør-strejken til en lille kommentar om chaufførernes vilkår i hovedstadsområdet. I det hele taget er jobbet som buschauffør i København ikke noget at misunde nogen. Myldretidstrafik, sure passagerer, forsinkelser, skæve arbejdstider og formentlig en lav løn oven i købet.

Men måske kunne man lette deres hverv bare en lille smule ved at kigge til Århus og andre byer. Her skal chaufførerne ikke billettere passagerne, men kan koncentrere sig om trafikken. Kontrollen er stikprøve, ligesom i den københavnske metro, S-tog osv. Det betyder at chaufførerne i Århus er mindre stressede og bedre kan overskue trafikken, ligesom man ikke får disse frygtelige tilfælde af folk der kommer i klemme i døren osv. på grund af almindeligt kaos. Og endelig er der ingen konflikter mellem chauffør og passagerer - chaufføren behøver ikke også agere bussemand og kontrollant.

Hvorfor holder HUR fast i denne tåbelige tradition at chaufføren skal billettere? Jeg ser kun ulemper for alle parter.

Kommentarer

Dengang for 11 år siden da jeg arbejdede for det, der dengang hed HT, blev der snakket meget om forskellige former for elektronisk billettering af de grunde, du nævner. Det kunne være interessant at vide, hvorfor sagen stadig står i stampe.

Blandt chaufførerne var der nogle, der ikke brød sig om tanken. De mente, at hvis de ikke skulle billettere, ville de fuldstændig være reduceret til en maskindel i bussen frem for en serviceperson og ikke mindst et menneske.

En af mine gamle kolleger var meget involveret i de elektroniske billetter, som vist efterhånden er ved at være realistisk.

Martin, som han hedder, mente dengang for nogle år siden at det simpelt hen var umuligt at gennemføre i praksis, og det på trods af at han havde arbejdet på det i årevis. Problemer omkring kommunikation, jura, driftstabilitet, positionering gjorde det ekstremt vanskeligt at gennemføre.

At det tager mange år at få indført er ikke forbløffende. Det forbløffende vil være hvis det kommer til at fungere.

Det er mærkeligt, at noget, der forekommer i stort set alle andre byer efterhånden, ikke kan lykkes i København. I Italien har man alle steder dels billetautomater, dels salg af billetter i tobakskioskerne. I London er der automater, i Zürich ligeså.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2