« Væske i basunen - et væddemål | Forside | "Kaffe" »

16.07.2007

Sommer-Quiz: Varmerulle

Nu må det være tid til en lille sommerquiz. Nedenstående billede stammer fra en by jeg har været i for nylig. Dér findes skiltet "Nørrebros elektriske varmerulle", som kunne være titlen på et digt af Jens Blendstrup.

Varmerulle.JPG

Quizzen går ganske simpelt ud på at gætte (eller evt. vide) i hvilken by skiltet befinder sig.
Præmien er immateriel: man får lov til at udstikke et emne som jeg skal skrive et indlæg om her på bloggen. Præmien går til den der først gætter rigtigt i en kommentar til denne post. Konkurrencedeltagelse er naturligvis udelukket for dem jeg var i byen sammen med...
Hvis det går trægt vil jeg efterhånden give hjælpeoplysninger, men først kun disse bonusinfo:
- Byen ligger ikke på Sjælland
- Efter kommunesammenlægningen har kommunen ikke længere navn efter byen
- Inde i huset befinder der sig ikke længere en elektrisk varmerulle, men derimod en beværtning
- På byens torv befinder sig en dyrestatue til minde om den udenlandske diktator der i en periode opholdt sig der. Der hvor han boede er der nu en café opkaldt efter ham.

Kommentarer

Nykøbing Falster

Sådan! Det gik hurtigere end jeg havde regnet med. Men til lykke, cj, du har vundet et emne. Kunne man spørge om du kendte varmerulleskiltet i forvejen?

Jeg kendte ikke skiltet, selvom min relation til byen gør at jeg burde. En rå google-serie-search fandt løsningen.

Jeg søgte på skiltets titel. Et Soundvenue koncert-entry om Hjortene fra 3/6-2006 om gårsdagens koncert. En forgæves søgning på nicknamet "Tutten", som tilsyneladende bruges til alt muligt. Ind på Hjortenes hjemmesides live-del og finde koncertens lokation.

Jeg kender heller ikke til diktator-historien, så den må du gerne hoste op med.

Angående emnet, så går jeg lige i tænke boks. Intentionen er at ramme ned midt i dit
fagfelt eller også så langt fra det som muligt.

Er det den russiske zar du kalder en diktator?

Hæ, jeg havde skam tjekket at skiltet var Google-resistent, og så at det eneste der var, var en obskur henvisning til et ukendt band der havde spillet der uden at byen var angivet. Men at bandet så havde en hjemmeside og havde registreret i hvilken by de spillede den pågældende dato, det er benhård googling, som gør at du fortjener "præmien".

Hvad angår diktatoren, så er der tale om Peter den Store af Rusland, som boede i Nykøbing Falster i 1716, hvilket byen aldrig har glemt. Han boede i det som i dag heddder "Czarens hus".

På torvet står der en bjørneskulptur til minde om ham. Den er lavet af Mogens Bøggild i 1939 til byens 400 års jubilæum. Ifølge Wikipedia er den rejst til minde om Peter den Store.

Sjovt nok havde byen 700 års jubilæum 50 år efter deres 400 års jubilæum, men hvem vil ikke slække på den slags detaljer for en god fest?

Jeg har i øvrigt ingen relationer til Nykøbing Falster, bortset fra at jeg var der i sidste uge, hvor billedet blev taget.

@David Mondrup: Ja, det er det. Hvis der findes nogle subtile forfatningsteoretiske grunde til ikke at kalde Peter den Store for en diktator, så vil jeg gerne belæres, da det ikke er noget jeg har forstand på.

Jeg var bevidst om at jeg måske kunne komme i problemer med dette begreb, men jeg ville jo heller ikke gøre det for let.

Er der gode grunde til ikke at kalde ham for en diktator?

Om Peter d. Store er (var) diktator skal jeg ikke kunne sige noget som helst begavet. Men som én der har spenderet sine teenageår i Nykøbing, og blandt andet har brugt tiden på lokalhistoriske kulturaktiviteter (egnsspil), kan jeg bekræfte, at byen ikke helt er kommet sig over det fornemme besøg tilbage i 1700tallet endnu.

Jeg er iøvrigt aldrig stødt på spillestedet, så det må være kommet til siden 1990, hvor jeg flyttede derfra. Men det giver fin nok mening; der er en bydel der hedder Nørrebro, og den ligger lidt i udkanten af hvad man i mangel af bedre kunne kalde Nykøbing centrum. Så det er sandsynligt at jeg ikke er kommet der forbi under mine besøg hos mine forældre, der stadig bor i byen.

Om Peter den Store var diktator eller ej, kommer vel lidt an på om man bruger gammel eller moderne definition. Traditionelt er en diktator er en enehersker -dvs, at den udøvende, regerende og dømmende magt er samlet hos en person. Peter den Store var en sådan person. Dog var ikke dette uvanligt på denne tid...
I dag definerer man en diktator som en der urætmessig har tilrøvet sig magten, og som udøver den uden begrænsinger af nogen art. Og denne definition er jeg ikke helt sikkert på om Peter den Store falder ind under.

Det gik op for mig i dag, at havde jeg vundet denne konkurrence, ville jeg have udnyttet præmien til at have bedt om en eksklusiv anmeldelse af mit nye album. Ærgerligt nok vandt jeg jo så ikke, men det kan da være du har lyst alligevel?

Har vinderen i øvrigt indløst sin præmie, og givet dig et emne?

Du skal være velkommen til at sende mig dit album, og så vil jeg kigge på det og overveje at skrive en anmeldelse, men jeg vil ikke love det, da det sådan set er gratis arbejde og jeg derfor normalt ikke bruger bloggen til den slags. Men da dit album ser interessant ud vil jeg gerne måske gøre en undtagelse. Nu du spørger så pænt. Og nu hvor jeg har lavet en konkurrence, som du var tæt på at vinde.

I øvrigt har jeg lige fået emnet udstukket af vinderen, cj, eller rettere: emnerne. Han giver mig nemlig fire at vælge imellem, og beder mig tage det af dem jeg har "mindst ulyst" til at skrive om:
1. Ordet "feminisme"
2. Er sport primært et spørgsmål om regler eller sejrsvilje?
3. Teknologiforskrækkelse i hverdagen
4. Hifi-entusiasters musikalske præferencer

Unægteligt 4 meget forskellige emner, men alle sammen nogle som jeg kunne sige noget om. Jeg vil lige lade dem ligge et par dage og simre mens jeg overvejer hvad jeg helst vil tage op.

Spændende.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2