« Kunst og provokation | Forside | Pierrot Lunaire i Diamanten »

21.08.2007

Nietzsche: Menneskeligt, alt for menneskeligt

Jeg har anmeldt den danske oversættelse af Friedrich Nietzsches "Menschliches, Allzumenschliches" til Jyllands-Posten. Anmeldelsen var i avisen i fredags, og er indtil videre den eneste i den danske presse af Menneskeligt, alt for menneskeligt, som Det lille forlag i al ubemærkethed har udgivet. Det er på mange måder en typisk Nietzsche-bog, der veksler mellem fræk indsigt og rent sludder.

Læs anmeldelsen her.

(I denne web-version har JPs webudlægger valgt at slå de ellers adskilte citater (som var i en boks for sig) sammen i en stor pærevælling, så de ser ud som en sammenhængende tekst. Det er de ikke. Der er i stedet tale om fem forskellige aforismer uden indbyrdes sammenhæng.)

Da jeg aldrig fik fulgt op på min Heidegger-anmeldelse vil jeg ikke love at jeg får skrevet et indlæg med supplerende kommentarer fra mine noter her på bloggen, men det er i så fald manglende tid og overskud, snarere end manglende vilje. Til gengæld skal du være velkommen til her at stille spørgsmål til anmeldelsen eller til Nietzsches bog, så skal jeg forsøge at svare. Men læs lige anmeldelsen først.

Kommentarer

Jeg synes egentlig, du er en anelse hård mod Nietzsche i din anmeldelse.

For nogen tid siden diskuterede en af Satanisk Forums medlemmer (mere præcist gruppen "Illuminati") Nietzsche, og en af de frygteligt ufilosofiske konklusioner, vi nåede frem til, var at Nietzsche faktisk ikke rigtig længere er interessant.

For en gruppe, der burde glædes over udtryk som "Jeg er erklærer alle guder døde!" er det måske lidt småpinligt, at vi ikke var imponerede over Nietzsche, men vores resæsonnement mener jeg var rimeligt nok:

Nietzsches havde en tendens til at være mere snakkehovede end egentlig filosof, og hans mange siders skriverier står ikke helt mål med de forholdsvis få pointer, han kunne fremlægge.

Dog var hans pointer - såssom det faktum, at det faktisk er mennesket selv, der formulerer filosofi og etik, og ikke metafysiske væsner - meget banebrydende i hans tid.

I dag er det almen viden, at det er mennesket, der skaber moral og etik. Det er ikke længere en revolutionerende tanke at fremsætte den slags påstande. Derfor er Nietzsche ikke længere specielt banebrydende indenfor filosofi, fordi vi i dag ser hans tanker som nærmest aksiomatiske.

Men netop dette er udtryk for, at han trods sin polemiske form faktisk har været enten medvirkende til, eller meget udtryksgivende for, en strømning, som har skabt det paradigme, vi i dag lever i.

Jeg synes egentlig, at du kunne have undet Niezsche et dybere buk, end du giver udtryk for i din anmeldelse, også selv om hans tekster i dag virker lidt tynde.

Jeg tror ikke vi er spor uenige. Jeg betragter Nietzsche som en meget væsentlig filosof, der har været uhyre vigtig og som også har været en inspiration for mig selv (især Tragediens fødsel).

Jeg synes ikke min anmeldelse er særlig hård, og jeg understreger for det første at det hører med til den type filosofi at man rammer ved siden af en gang imellem og for det andet at når Nietzsche ind imellem virker banal er det ofte fordi han har sejret - fordi hans pointer er blevet hvermandseje. For det tredje konkluderer jeg at den vigtigste egenskab er at han får én til at tænke.

Det er ikke Nietzsches samlede filosofi jeg anmelder, men blot denne bog, og det er altså ikke hans bedste. Derfor tillader jeg mig at nævne at der er meget som ikke holder eller som er direkte banalt.

Næh, denne gang forstår jeg vist i det store og hele hvad du skriver. Og er tilmed enig :-)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2