« Blogprisen 2007 | Forside | Lalleglade ordsprog »

15.10.2007

Ig Nobelpriser 2007

Så er Ig Noble prizes uddelt i år. Som bekendt er der tale om den alternative nobelprisuddeling til videnskabelig forskning med en vis underholdningsværdi eller et lettere absurd tilsnit. Men ofte virker disse resultater mere vedkommende end de rigtige nobelpriser. Se nu bare årets resultater:

- Først må vi berolige de mange som bekymrer sig for sabelslugeres helbred: der sker som regel kun skader hvis man distraheres under sabelslugningen eller prøver at sluge meget specialle sværd eller sabler eller flere ad gangen. Og er uheldet ude er der en god prognose for at spiserøret heler igen. Til gengæld er ondt i halsen meget hyppigere blandt sabelslugere end andre mennesker. Læs mere her.

- Jeg hører til dem der spiser meget og hurtigt, og som derfor ikke rigtig mærker når jeg er mæt, men som må vurdere kvantiteten af mit indtag. Jeg vil derfor nok være blandt dem der ville spise mere hvis jeg fik suppe af en bundløs suppetallerken, altså én der fylder på uden at spiseren bemærker det. En sådan blev nemlig anvendt til at bevise at man spiser mere af en sådan - statistisk set - fordi den visuelle vurdering af madens omfang er afgørende for vores mæthedsfølelse. Se her.

- Så er det endelig blevet klart at hamstere kommer sig hurtigere over jetlag hvis de har taget Viagra. Mange af os havde det på fornemmelsen, men nu er det heldigvis blevet bevist.

- Apropos dyr: Når man ligger i sengen om aftenen kan man nogle gange begynde at overveje hvor mange mikroskopiske væsener man deler seng med, altså mider. Heldigvis er der en hollandsk forsker der har gjort noget ved det og talt dem allesammen.

Og apropos sengetøj, så har fysikerne endelig systematisk undersøgt hvordan lagener krøller, og formuleret en lov for krøllesammenhænge, der rækker langt videre end bare til lagener.

- Endnu flere dyr: det viser sig faktisk at rotter sjældent er i stand til at skelne mellem japansk tale afspillet baglæns og hollandsk tale afspillet baglæns. Denne banebrydende opdagelse er publiceret her.

- I den mere kriminologiske afdeling er problemet med bankrøvere blevet løst med opfindelsen af et net der fanger dem.

- Min yndlingsopdagelse er uden tvivl at man kan udvinde vaniljesmag af kolort. Utroligt at ingen har fået ideen før japaneren Mayu Yamamoto, der nu også har fået en vaniljeis opkaldt efter sig.

- Men den vigtigste forskning for verdenssituationen er uden tvivl udviklingen af bøssebomben, "The Gay Bomb", der skulle få fjendens soldater til at nære homoseksuelle følelser for hinanden og dermed ødelægge deres effektivitet som hær. Det lyder som en dårlig vittighed, men denne forskning i "annoying chemical weapons" blev faktisk foreslået iværksat på The Air Force Wright Laboratory, Dayton, Ohio, USA, hvilket er bekræftet af Pentagon. Bøssebomben kom dog ikke meget videre end ideen. Men en Ig Noble fredspris blev det altså til.

Se også
Ig Nobelpriser 2006

Kommentarer

Jeg var vild med BøsseBombe ideen, fordi den hviler på ikke bare én men hele to mærkværdige slutninger:

1) At man kan "omvende" folk til homoseksuelle ved hjælp af kemikalier.

2) At dette ville få hæren til at bryde sammen. Først troede jeg, at man regnede med at folk ville blive mere pacifistiske som bøsser, men jeg kan se fra dit referat, at man regnede med at folk ville forelske sig i hinanden og derfor holde op med at kæmpe. Det virker dog ikke specielt velunderbygget. Der er jo allerede nu mange kvinder ansat i det amerikanske forsvar, uden det har givet anledning til hedonistisk bunkepul mellem de to køn, så teorien virker ret mærkelig.

(Men man har dog også lidt på fornemmelsen, at hele balladen om planen om en BøsseBombe er skruet en anelse op. Hvor mange kræfter blev der reelt set brugt på ideen?)

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2