« PJ Harvey live i norsk TV | Forside | Snefaldsbæ? »

07.10.2007

Okaypis

På en nylig tur til Island (der i øvrigt varmt kan anbefales om efteråret: hvilke farver!), stødte vi flere gange på ordet "okeypis":

Okeypis.jpg

I stedet for at undersøge hvad det betyder var det faktisk sjovere at forestille sig hvad det kunne betyde. Her er 5 muligheder:

1. Okeypis (subst.). I middelalderens Island blev der ind imellem holdt en særlig slags rådslagning, kaldet pisting, når to grupper, klaner eller familier havde lidt under lang tids fjendskab. De stod på hver sin del af kontinentalpladekløften þingvellir og råbte deres forhandlingsforslag ind over den. Når man langt om længe kunne acceptere modpartens forslag, markerede man dette ved at mændene stillede sig op og og pissede ned i kløften. Forslaget blev altså godkendt med dette okeypis.

2. Okeypis! (udråbsord). Bruges som ed ved markering af en dobbeltbunden reaktion af ærgrelse og accept. Som i:
- Vi må desværre give dig et femtal, da du ikke en gang var i stand til at forklare reglerne i Quiddich.
- Okaypis! Jeg var godt klar over at det ikke var godt nok.

3. Okeypis (subst.). A. Medicinsk udtryk for en urinprøve der tester negativ for det man undersøger den for. Som i:
Vi har resultatet af din urinprøve, og kan med glæde meddele dig at der var tale om okeypis.
B. Heraf afledt slangudtryk i professionel cykelsport, der markerer urin uden spor af dopingmidler. Som i:
Øh, Bjarne, jeg har hørt at dopingkontrollen kommer i morgen tidlig. Har vi mere okeypis på lager?

4. Okeypis (subst.), ofte stavet okaypis. Nedladende bemærkning, som oftest fra forældre til teenagebørn, der gør hyppigt brug af ordet okay. Som i:
Magnus, hold nu op med det dér okaypis og svar mig ordentligt!

5. Okeypis (subst.). Betegnelse for når noget, der først gik godt, alligevel ender galt. Som i:
Det var et mirakel at han ikke døde ved kollisionen med telefonpælen, men situationen ændrede sig til et okeypis, da han steg ud af bilen og fik den nu knækkende telefonpæl i hovedet med døden til følge.

(og så er det, at jeg da godt kan røbe at ordet tilsyneladende bare betyder "gratis", men det er der jo ikke meget spas ved)

Kommentarer

(og så er det, at jeg da godt kan røbe at ordet tilsyneladende bare betyder "gratis", men det er der jo ikke meget spas ved)

Okeypis!

Du er ikke den eneste, der er stødt på underlige udenlandske ord på din vej. Jeg faldt over en pakke 'pikburger' i et kroatisk supermarked. Velbekomme!

Sagde du graTIS? Jeg aner et mønster her.

Haha....jeg køber forklaring nr. 3 - den holder!

Nu rækker det, Torben. Vi falder døde om af grin, så vær venlig ikke at udpensle flere 3-D-agtige middelalderscenarier med bjørneskindsklædte mænd der pisser i kløfter.

Som de siger i Topgear: "Remember, this is Iceland. They think Björk is normal here!"

Jeg kom til at tænke videre på den med pis-ting i går og mener faktisk, at du kunne sælge ideen til såvel virksomheder som politikere. Fordelene er mange:

1) Det at man i sagens natur må råbe, giver et naturligt afløb for aggressioner som man ellers ikke ved, havd man skal stille op med.

2) Man er ikke forpligtet til tidsrøvende smalltalk og kan frit vende argumenterne med sine fæller, uden at man specifikt behøver at udbede sig tid og lejlighed til dette.

3) Man undgår at vise modparten sit ansigtsudtryk, men i modsætning til telefonkonferencen er kropssproget tilgængeligt.

4) Man må gå ud fra, at det vil være den forurettede part, der markerer, når forhandlingerne er gennemført, da det jo er dem der skal gå ind på de andres forslag. Ved at urinere i retning af de andre kan de ligesom få en slags oprejsning for en evt. sidste rest af fourettethed/ansigtstab.

Tak for alle jeres fine kommentarer.

Irene: Ja, du er inde på noget. Måske skulle man udbrede denne norrøne forhandlingsskik til fx finanslovsforhandlinger eller overenskomstforhandlinger.

Vi har ganske vist ikke en kontinentalpladekløft i Danmark, men vi har jo fx Svenskekløften på Midtsjælland. Eller man kunne opdatere konceptet og finde mere urbane steder, såsom Emil Holms kanal.

Det går op for mig at jeg kan blive rig på at lave kurser i pisting som forhandlingsteknik - erhvervslivet vil elske det. Så kan NLP og kanindræberne godt gå hjem.

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2