« Ny dansk kunst 07 | Forside | Skulpturi.dk - Kritisk form »

02.02.2008

Google-lyrik

Jeg bor i hus. Tyverisikring. Se dit hus med tyvens øjne. Test dit hus. Jeg bygger om. Jeg flytter. Jeg er ikke hjemme. Jeg er hjemme. Mit indbo. Nabohjælp!

Dette prosadigt er ikke skrevet af nogen. Det fremkom som et resultat af Google-søgningen "huset med øjne" (uden anførselstegn). Men det er ikke desto mindre stærkt udtryksfuldt. Endnu et bevis for at den romantiske ide om at et emotionelt stærkt kunstnerisk udtryk kommer fra en kunstner i affekt, er en myte. Død over den romantisk-ekspressionistiske udtryksteori! Længe leve den objektive sensibilitet!

Kommentarer

Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår.. Hvordan fik du ordene frem?

OK, det har jeg måske ikke forklaret godt nok:

Når man søger på Google får man ikke blot en række overskrifter, men også en begyndende tekst fra den pågældende hjemmeside. Hjemmesiden "Test dit hus" har en række menu-overskrifter som Google-søgningen omformer til dette prosadigt.

Når jeg søger på Google nu er det resultat nummer tre.

Creepy. Man forledes næsten til at tro, det er Jørgen Leth, der er inde i Google.

Ahh.. Nu er jeg med.. Jeg får den ind på anden-pladsen.. Jeg troede at du kombinerede flere hits på en eller anden måde.. Men ja, det er vist lo-tech SEO, de der har brugt til stopindbrud.dk..

"Endnu et bevis for at den romantiske ide om at et emotionelt stærkt kunstnerisk udtryk kommer fra en kunstner i affekt."

Mangler der ikke et eller andet led i den sætning?

Ellers fuldstændig enig.

Ufuldendt sætning nu fuldendt - beklager. (Det går nogle gange lidt hurtigt efter jeg er blevet far).

@Torben: Du tænker godt nok kreativt - det må være det nye job!

@Claus: Ja, det er skræmmende! (griner)

Rigtig fin observation. Men man må vel tilføje, at vores fascination over denne pludselige poetiske ø i datastrømmen også stammer fra vores eget blik. Vi gør "digtet" til mere end det er, fordi vi forbavses over, at "maskinen taler," og det derfor på en måde allerede er bedre end det er.
(Forestil dig at en digter til en oplæsning læste dette op som sit eget).

Jeg kendte engang nogle danskstuderende, der havde lavet et fikst computerprogram, der kunne generere digte. Ét af dem blev særligt vellykket og ved en lejlighed viste de det til Inger Christensen (uden at afsløre forfatteren) for at høre hvad hun syntes om det. Hun svarede: "Det er meget godt, men det lyder nærmest som om, det er skrevet af en maskine."

@Henrik: Hvis en digter stillede sig op og læste dette højt med overbevisning, ville jeg umiddelbart tro på at det var et digt.

Da jeg læste det, "hørte" jeg det helt automatisk, som om det blev læst højt af Jørgen Leth (jvf. min tidligere kommentar).

@Torben og Claus: Kan godt følge jer - især når man hører Jørgen Leth. Men det er et dårligt digt. (Selv for Jørgen Leth.) Det midterste afsnit er meget Lethsk, "Test dit hus. Jeg bygger om. Jeg flytter. Jeg er ikke hjemme. Jeg er hjemme," men afslutningen "Nabohjælp!" ville kun en haiku-inspireret lidt for patetisk meget ung digter tillade sig. Eller i hvert fald: Det vækker mistanke.

OK. Jeg vil ikke være en sur, gammel mand. Det var ikke meningen. Det ER meget smukt og bemærkelsesværdigt at høre det med Leths stemme (jeg elsker Leths stemme). Og det er en ægte sprogelsker, der finder sådan et digt midt i internettets støj. Men nonetheless... ;o)

Indrømmet. Det er vanskeligt at høre Leths stemme i ord som 'Tyverisikring' og 'Nabohjælp'.

Smukke sager, Torben! Tak for opfindsomheden

@Claus og Henrik; ang. forbindelser mellem Leth og tyverisikring:

"Tag livet let. Jørgen Leth er fortælleren, titlen er "Fodbold verden over", og det hele er om tyverisikring for virksomheder - og om deling af pensionsrettigheder."

(Google-lyrik, genereret ved søgning på ordene "tyverisikring jørgen leth" (post nr. 3))

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2