« Det snurrar i min skalle | Forside | Stemmeret »

24.02.2008

Vinter-quiz: Liget uden hoved

Det er så småt ved at blive en tradition her på bloggen at jeg laver et quiz-spørgsmål pr. årstid, hvor præmien er at man kan udstikke et emne jeg skal skrive om. De andre gange er det rigtige svar kommet ret hurtigt, så jeg vil sørge for at det denne gang bliver svært. Tror jeg nok.

I skal gætte en roman, som jeg citerer fra nedenfor i den danske oversættelse. Hovedpersonens seksårige datter kommer løbende med et chokeret udtryk i ansigtet:

Jeg missede med øjnene og rystede på hovedet, endnu ikke vågen. "Hvad er der, Diana?"
Hun lod sig falde ned på bagdelen ved siden af mig og gispede efter vejret. "Far, du skal komme".
"Hvad er der? Hvad er der galt?"
"En mand, far!"
"En mand? Hvor?"
"Han er i stalden."
"Åh nej, ikke endnu en gæst!" stønnede jeg.
"Nej, ikke en gæst" sagde hun og tog en dyb indånding, hvorefter hun rynkede panden eftertænksomt. Senere undrede jeg mig over, hvordan hun kunne være så rolig og alvorlig. Hvorfor løb hun til mig og ikke til sin mor? Hvordan kunne hun lade være med at skrige efter det, hun havde set? Det var mit blod i hende, afgjorde jeg, den altid nysgerrige og altid rolige og besindige opdagers blod.
"Hvem er så denne mand?"
"Det ved jeg ikke, far!"
"En fremmed?"
Hun trak på skuldrene og rakte armene frem i en afmægtig gestus. "Jeg ved det ikke."
"Hvad mener du? Enten kender du manden, eller også kender du ham ikke."
"Jamen far, jeg kan ikke sige, om jeg kender ham, eller om jeg ikke kender ham!"
"Og hvorfor så ikke?" spurgte jeg irriteret.
"Fordi den stakkels mand ikke har noget hoved, far!"

Ja, den var svær, regner jeg med. Jeg giver ikke nogen bonusoplysninger med mindre der ikke kommer nogen rigtige svar i løbet af de næste par døgn. Så vil jeg give nogle hints, som burde lede til det rigtige svar. Altså: hvilken roman af hvilken forfatter? Præmien er at vælge et emne jeg skal skrive om.

Kommentarer

Muligens a long shot, men er det Steven Saylor: "Catilina's Riddle"? (Oversatt til dansk som "Catilinas gåde")??

Korrekt! Det var sguda helt vildt. Hver gang tror jeg at nu er quizzen så svær at ingen gætter den uden ekstra hints, og endnu en gang er der kun gået et par timer før det rigtige svar var i hus.

Har du faktisk læst bogen, eller har du lavet en eller anden vanvittigt snedig Google-søgning?

Men du må i hvert fald nu vælge et emne som jeg skal skrive om. Jeg bestemmer selv hvornår og hvor meget jeg vil skrive, men du giver stikordet.

Jeg har ikke lest boken. Men - one nerd to another - jeg gjorde et google-søk der jeg skrev
Diana novel headless corpse
og da kom det opp link til den canadiske amazon. Og så var det bare å sjekke om boken fantes i dansk oversettelse. Er boken noe god by the way?
Og ja, jeg har da tenkt på emne, og vil gi deg et som jeg faktisk tror du vil synes er litt sjovt. Emnet for et kommende essay er (... drumroll ...): "Adornittiske dyr" Ok?

Jeg er i gang med at læse bogen, og den er god som krimi og til at få et indblik i dagliglivet og de politiske intriger i Rom på Ciceros og Catilinas tid (år 60 fvt.)

Som litteratur er den Ok håndværk, men ikke mere. Det er triviallitteratur skrevet af en historiker som er ekspert i antikken.

Men jeg havde ellers tjekket at den ikke ville komme op på Google med forskellige søgninger. Jeg havde dog ikke lige prøvet den kombination af fire ord, du der kom op med.

Emnet, Erik, for pokker! Jeg har i 5 år haft planer om at skrive et langt essay om Adorno og dyrene. Seriøst, akademisk, som en publikation. Jeg har adskillige noter liggende til det essay, men jeg har ikke tid til at skrive det nu - det ligger klart uden for min aktuelle forskning, og jeg har vist brugt rigeligt tid på emner som ligger uden for det primære forskningsfelt.

Jeg skal nok komme op med en løsning. Måske skriver jeg et lillebitte essay, som kan indgå i det langt større essay en gang. Jeg tager måske fat i ét eneste eksempel på Adornos dyr og væver lidt over det.

Jeg mente ikke å være slem Torben. Du har bare nevnt Adorno og dyr flere ganger, og jeg kunne ha lyst å lese om det. Men jo, jeg ser godt at det store essay kan ta litt tid. Dog, hvis du velger bare ett dyr synes jeg at jeg må få pålegge deg at det IKKE kan bli neshorn! (sorry for the insiders joke)

Det vil jeg så acceptere. Ingen næsehorn!

Forklaring til alle andre: Erik Steinskog og jeg kender hinanden fra faglige sammenhænge, hvor han åbenbart har opsnappet og husket mine planer om et essay om filosoffen Adornos brug af dyr og zoologi i sine skrifter. Og jeg må i den forbindelse have nævnt næsehornet, som nok er det mest gådefulde dyrested i Adornos æstetik, idet han blot skriver at næsehornet stumt siger "Jeg er et næsehorn" på samme måde som kunsten siger "her er jeg". Og, ja, det vil jeg så ikke rode mere rundt i, da Erik sætter rammerne. Der er da heldigvis også mange andre dyr at tage fat på...

Jeg ville ellers gerne høre om det næsehorn! Men jeg gættede desværre ikke quizzen (men husker da vist omtalen af bogen i Weekendavisen?).

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2