« Marts er stadig en vintermåned | Forside | Sunleif Rasmussen: String Against String »

26.03.2008

Kunsten bag tremmer

Da Statsfængsler Østjylland blev bygget i 2006, blev der sat et betragteligt beløb af til at lave ny kunst for. Fængslet har derfor en unik samling af værker af Christian Lemmerz, Kirsten Ortwed, Øivind Nygård, Hanne Varming og Peter Hentze. Man kan kun se dem hvis man bliver sat i fængsel eller hvis man arbejder der.

Lemmerz.jpg

Men Køge Skitsesamling viser nu kunsten fra fængslet, og jeg har anmeldt udstillingen i Politiken.

Nedenfor kommer jeg med nogle supplerende bemærkninger og iagttagelser, som der ikke blev plads til i anmeldelsen:

Supplerende kommentarer til Kunsten bag tremmer
På væggene hænger citater af Johnny Cash, Michel Foucault, Kriminalforsorgen og Jyske Lov. Der hænger faktisk også et citat af en anonym fange, men det er fuldstændig intetsigende: "Hvis jeg var noget ved kunsten, sad jeg nok ikke hér for grov kriminalitet". Det kan umuligt være det eneste forhold fangerne har til de skulpturer der omgiver dem i hverdagen.

I det ellers mislykkede rum med Peter Hentze er der på gulvet en plan over fængselscellen i 1:1. Som min ledsager bemærkede, minder de meget om værelserne i De gamles by, bare lidt større...

Christian Lemmerz-rummet viser en masse interessante skitser, der leder hen imod den endelige skulptur. Her fremgår der planer om at der skulle være et sår der samtidig er en vagina under figurens ene bryst; at der skulle være et foster i maven,; og at de tidlige udkast i det hele taget var mere kvindelige end mandlige.

Den måde Lemmerz-figuren breder armene ud på, kan minde lidt om Thorvaldsens berømte Jesus-skulptur.

Øivind Nygård har et andet værk med, ud over altertavlen, der ikke virker helt så vellykket, men det er svært at vurdere ud fra fotografier og modeller. Det er tydeligt ud fra den oprindelige papmodel at der er tale om en spiral af (rets-)dokumenter, men i den færdige bronzefigur ser man tilsyneladende ikke rigtig de enkelte ark fordi den er glattet ud.

Jeg fik ikke omtalt Kirsten Ortweds værk. Hun har lavet en model af fængslets område, geologisk set. Også den er svær at forholde sig til ud fra billeder, og der melder sig spørgsmål som hvorvidt man må sidde/klatre på den. Det må man sikkert ikke i et fængsel.

Måske er det ikke så mærkeligt at kristne begreber som frelse, bod og soning fylder meget i netop et fængsel.

Og lad mig så til sidst vende tilbage til sideudstillingen af skolebørnene. Det er intet mindre end fantastisk at denne gruppe 10. klasses-elever har formået at lave en uhyre vellykket social skulptur i form af besøgsrummet, der klart slår det eksisterende besøgsrum, som arkitekterne har lavet. Det hæver sig således i sin konkrete tilgang over meget af det selvhøjtidelige gejl inden for genren, hvor man mener sig at skabe demokratisk dialog ved at servere nudler i et galleri. Her, mine damer og herrer, har de unge mennesker skabt en løsning som er gennemtænt, som overholder alle regler, som er billig at implementere og som frem for alt kan gøre en virkelig forskel for de pårørende, ikke mindst børnene, der jo ikke kan gøre for at deres far sidder i fængsel. Jeg tvivler dog på at fængslet tager det alvorligt.

Kommentarer

Hej Torben !

Jeg synes det er en fin ting, at kunsten også er repræsenteret i fængsler såvel som andre institutioner..om den har en forbedrende effekt er nok mere tvivlsom...skulle den alligevel i få tilfælde have det...er det bare supergodt.....men såvel som vi er nogle der ikke kan undvære omgangen med kunst, så er det da dejligt at muligheden for at se noget tæt på er tilstede også i fængslet.....håber da så inderligt at det vil betyde noget for nogen....

Hej

Jeg er på et tidspunkt stødt på et foto af "Altertavle" af Øivind Nygård. Nu leder jeg med lys og lygte efter dette foto. Tænker på, om det kan have været i den artikel/anmeldelse, du refererer til i Politiken - men hvor linket til ikke længere fungerer. Det er et foto taget inde fra kirkerummet og ud af hullet, så man ser det frie rum omkring korset..

Jeg skal bruge det til en opgave på Kunsthistorie - fokuseret på arkitektur og fængsler..

Mvh.

lars

Hej Lars,

Linket skulle meget gerne virke, det gør det i hvert fald når jeg trykker.

Men der er ganske rigtigt ingen billeder af Nygård-værket.

Du kan se billeder af værkerne på denne side, hvor der også er to billeder af Nygårds værk.

Opdatering: I forbindelse med en ny udstilling, har KØS (som Køge Skitsesamling nu hedder) faktisk interviewet nogle indsatte om deres tanker om værkerne. Det var noget jeg efterlyste i min anmeldelse.

Udstillingen hedder "Det' vores kunst", og der ligger et videoklip hvor man kan se nogle af fange-interviewene. (De første tre minutter handler om Gernes' sygehus-udsmykning, resten om Statsfængslet).

Skriv en kommentar

Gå til spørgeskema

Powered by Movable Type 3.2